ΚΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ :Λιμάνι και παραλιακό μέτωπο περιουσία του λαού



Ψεύτικη είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσκλησης του  ΤΑΙΠΕΔ για “Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Απόκτηση Πλειοψηφικού Μεριδίου Συμμετοχής στο Μετοχικό Κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε”.
Πίσω απο αυτήν την ψεύτικη αντιπαράθεση θέλουν να κρύψουν την πλήρη συμφωνία τους με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ για την “απελευθέρωση” των λιμενικών υπηρεσιών που υπηρετούν τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ανεξάρτητα του τρόπου υλοποίησής της. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και στόχο έχει το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο να εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Την πλήρη συμφωνία τους στο στόχο να γίνει η χώρα μας κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας για να στηριχτούν οι στόχοι του κεφαλαίου και να γίνει ανταγωνιστική η καπιταλιστική οικονομία της χώρας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που οξύνονται όλο και περισσότερο οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αυτό επιβεβαιώνεται απο τη μέχρι τώρα λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ που την λειτουγία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους κερδοφόρους ισολογισμούς του. Απο την επιχειρηματική δράση στους χώρους του παραλιακού μετώπου που διαχειρίζεται. Επιβεβαιώνεται από το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και των εργαζομένων στις υπηρεσίες του λιμανιού, απο την διάλυση των ΣΣΕ, απο την εντατικοποίηση και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, απο την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Ούτε ένα σταθμός πρώτων βοηθειών δεν υπάρχει στο χώρο του λιμανιού. 
Εξ άλλου η ίδια πείρα υπάρχει στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα  από όλες της πρώην ΔΕΚΟ γιατί όπως και ο ΟΛΗΓ ΑΕ δεν ήταν ποτέ στα χέρια του λαού, δεν αποτελούσαν λαϊκή περιουσία για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες.
Η ίδια η ζωή λοιπόν μας δείχνει ότι το μάρμαρο και της κρατικής ιδιοκτησίας στον καπιταλισμό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καλούνται πάλι να το πληρώσουν είτε μέσα απο μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων και μη ξεχνάμε ότι το 3 μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την στήριξη το της ΝΔ και άλλα αστικών κομμάτων είτε τώρα με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.  
Να γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης, στο σύνολο των επιχειρηματικών σχεδιασμών και της κυβερνητικής πολιτικής. 
Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να εμπιστευτούν τις δικές τους δυνάμεις, να μην εγκλωβιστούν στην ψευτική αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 
Να παλέψουν ενάντια στην παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε ιδιώτες. Ενάντια στις  προτεραιότητες και τα κριτήρια που επιβάλλουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για διαμόρφωση του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου που βάζει φραγμούς στις λαϊκές ανάγκες μετακίνησης, πρόσβασης στην θάλασσα, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και ζωής. Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών. Ενάντια στη αξιοποίηση του λιμανιού για τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που υπάρχουν για την περιοχή όπως έγινε με τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και πρόσφατα με αρμάδα στρατιωτικών οχημάτων που χρησιμοποίησε το λιμάνι για να μεταφερθεί στην Ιταλία. Πολύ περισσότερο σήμερα που ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μιλούν για «αμφισβητούμενα ύδατα», ενω κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα.
Να διεκδικήσουν λιμάνι και παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι των επιχειρηματικών κερδών. Με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. Με τους εργαζόμενους στα πλοία και μέσα στο λιμάνι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με ασφαλή και σύγχρονα πλοία. Με φθηνά εισιτήρια και σταθερή σύνδεση με τα νησιά. Με ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς επιχειρηματική και εμπορική δράση και να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση της αναψυχής και των διακοπών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.  
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 23/7/2020
ΚΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]