Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας – Δήμου Ιωαννιτών για την αναβάθμιση του Οδοφωτισμού


Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ιωαννιτών για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των Υποδομών Οδοφωτισμού του Αστικού Οδικού Δικτύου του Δήμου Ιωαννιτών», ενέκρινε- κατά πλειοψηφία- στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Στην εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: 
«Σκοπός του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης  του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου του Δήμου Ιωαννιτών. Ειδικότερα, το έργο συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων, ήτοι στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας με σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, στην αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού του εν λόγω οδικού δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, στην αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.  Στο πλαίσιο της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια Ηπείρου ενεργεί ως Φορέας Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του έργου μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, της διαδικασίας προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας του φακέλου του έργου, καθώς και των προπαρασκευαστικών της υπογραφής των συμβατικών κειμένων διαδικασιών για κάθε υποέργο».

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, έκανε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο εξάγονται τα αντικειμενικά στοιχεία για το κόστος του ηλεκτροφωτισμού, ενώ εξήγησε ότι η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για το Δήμο Ιωαννιτών, αρχίζει μετά την αρχική έκπτωση του 50% επί του αρχικού προϋπολογισμού (που ανέρχεται σε 19.192.214 ευρώ), ήτοι λίγο πάνω από τα 9,5 εκ. ευρώ. «Δηλαδή ο ανάδοχος θα πρέπει να δώσει προσφορά 50% και άνω», εξήγησε. 

«Από αυτή την υπόθεση κερδίζει ο Δήμος Ιωαννιτών», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ενώ όσον αφορά την επιλογή να γίνει ο διαγωνισμός μέσω Σ.Ε.Α. και όχι με ΣΔΙΤ,  ανέφερε ότι αυτό το υπέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο, για να  προσθέσει  λέγοντας ότι υπάρχει πλέον η εκκρεμότητα να ετοιμαστεί η διακήρυξη, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο διαγωνισμό. Τέλος ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι όλα τα στάδια του διαγωνισμού ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 


Η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η αντικατάσταση του οδοφωτισμού είναι ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες εργασίες, τις οποίες δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας μόνες τους οι υπηρεσίες.  Πρόσθεσε δε ότι  οι Δήμοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA, δεν επιβαρύνονται με δανεισμό, ο οποίος αφορά αποκλειστικά τον ανάδοχο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]