Σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη προστασία των αργυροπελεκάνων του Μεσολογγίου και του Αμβρακικού από περιστατικά ηλεκτροπληξίας

Ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την προστασία των αργυροπελεκάνων από την ηλεκτροπληξία που συχνά υφίστανται από την πρόσκρουσή τους σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2019 και αναμένεται να διαρκέσει 5 χρόνια, ενώ οι δράσεις του θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων και Υγροτόπων Αμβρακικού). Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η αξιολόγησης της επικινδυνότητας των δικτύων μεταφοράς ενέργειας στις περιοχές της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου όπως και στους Υγροτόπους του Αμβρακικού με στόχο τον εντοπισμό και τη σχετική σήμανση κρίσιμων σημείων ώστε να αποφεύγονται ο προσκρούσεις.
Ο Αργυροπελεκάνος, ένα από τα δύο είδη πελεκάνου της Ελλάδας, είναι είδος με ευρεία παγκόσμια κατανομή: τον συναντάμε από τα Δυτικά Βαλκάνια έως και τη νοτιοανατολική Κίνα. Στην Ελλάδα σχηματίζει τη μεγαλύτερη αποικία του στον κόσμο, στην περιοχή της Πρέσπας, ενώ αποικίες του είδους υπάρχουν και στη Λίμνη Κερκίνη, τη Λίμνη Κάρλα, τη Λίμνη Χειμαδίτιδα, τον Αμβρακικό κόλπο και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Είναι είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση. Ο Αργυροπελεκάνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διαχειριστικά μέτρα για την επιβίωσή του, γι’ αυτό και είναι απαραίτητες δράσεις για την προστασία του. Είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητος κατά την αναπαραγωγική του περίοδο, η οποία στις νότιες αποικίες του είδους ξεκινάει από τον Δεκέμβριο και διαρκεί έως και περίπου τα τέλη Ιουνίου. Την περίοδο αυτή οι Αργυροπελεκάνοι πρέπει να παραμένουν ανενόχλητοι, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκατάλειψης της φωλιάς ή/και καταστροφής των αβγών τους στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την όποια όχληση.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]