Τιμήθηκε ...η επέτειος για το Ολοκαύτωμα στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου [βίντεο]



Με κάθε σεβασμό τιμήθηκε σήμερα, 77 χρόνια μετά  την αιματηρή επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων, η μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που στις 10 Ιουλίου 1943 δολοφονήθηκαν στο Κεφαλόβρυσο.


δείτε την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε live από το epirus-tv-news 
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου ενώ την ομιλία εκφώνησε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις και  του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος. «Τα κτήνη είναι δημιουργήματα του Θεού αλλά οι κτηνωδίες είναι δημιουργήματα των ανθρώπων. Οι λαοί που έχουν χάσει τη μνήμη τους εκφυλίζονται, πεθαίνουν» τόνισε μεταξύ άλλων. 
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είναι η ιστορία της χώρας μας και στο χρέος μας δεν μπορεί να μπει κανένα εμπόδιο ακόμη και αν πρόκειται για πανδημία. «Αυτή τη θηριωδία  δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ, ούτε σαν Δήμος, ούτε σαν έθνος, ούτε σαν απλοί άνθρωποι… Μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν απαντήσεις, είναι όμως χρέος μας να συνεχίσουμε να τις αναζητούμε και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Σε αυτόν τον αγώνα ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι αρωγός. Μάλιστα κατατέθηκε από το Δήμο επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητείται η επίσημη αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού.  Είμαστε εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας ώστε το Κεφαλόβρυσο να μπει στον επίσημο χάρτη του Μαρτυρικού Δικτύου. Κλείνω καλώντας σας να διατηρήσετε άσβεστη τη μνήμη των 22 συνδημοτών μας γιατί είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ» κατέληξε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης επεσήμανε τις τραγικές επιπτώσεις που έχει για ένα έθνος η ιστορική αμνησία ενώ ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας  κ. Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού. Τέλος ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Μεντής Κώστας ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους. 
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Ντεμίρης Γεώργιος, τη δεύτερη θέση έλαβε η Μεντή Ελευθερία και την τρίτη θέση έλαβε ο Τζιαβάρας Ηλίας.
Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Κεφάλα Μαρία και Αμυράς Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Νάκου Αγνή, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ.  Ζηκόπουλος Κώστας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Άρμπιρος Γρηγόριος, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου κ. Χαλαντζούκος Αντώνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου κ. Καλλιρρόη Γραμμόζη  και πλήθος κόσμου ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Καλογιάννης Σταύρος και η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζούφη Μερόπη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]