Η επέτειος της κήρυξης της επαναστάσεως του ΄21 στα Τζουμέρκα!

Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών  πραγματοποιήθηκε   σήμερα το πρωί στην  Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου εκδήλωση για την ιστορική επέτειο της έναρξης της επανάστασης του 1821 στα Τζουμέρκα 
Η «σύναξη των καπεταναίων»   στον εν λόγω χώρο , τον Ιούλιο του 1821,είχε ως αποτέλεσμα, την έκρηξη της επαναστάσεως στην ευρύτερη περιοχή.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ο Βασίλειος Σούσος   ζωντανεύοντας  με λιτό και ξεχωριστό τρόπο  το  ιστορικό  παρελθόν .
Ο Δήμαρχος   Χρήστος Χασιάκος  στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση σημείωσε:
"Ο Ακαδημαϊκός  Κων/νος Δεσποτόπουλος έγραψε ότι «οι σωτήρες της Ελλάδας πέθαναν στην φυλακή ή στην εξορία». Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα για να δείτε τα αποτελέσματα που είχε  η διχόνοια, η διαχρονική κατάρα του Έθνους μας, μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών την εποχή εκείνη. Παρά λίγο ό,τι είχαν καταφέρει εναντίον των Τούρκων και το αίμα που έχυσαν να πάει χαμένο λόγω της μεταξύ τους διχόνοιας.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Αρχιστράτηγος – οδηγήθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου για «συνωμοσία εις προπαρασκευήν εμφυλίου πολέμου»
Μαζί με τον Κολοκοτρώνη στο εδώλιο ήταν και ο στρατηγός Δημήτριος Πλαπούτας στον οποίο επιβλήθηκε η ίδια ποινή. Ο οπλαρχηγός Νικηταράς κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του Όθωνα. Φυλακίστηκε στην Αίγινα
.Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν οπλαρχηγός της Ρούμελης και στρατιωτική μορφή ισάξια του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη. Μετά την νίκη του στο χάνι της Γραβιάς οι πολιτικοί φοβήθηκαν την δόξα που απέκτησε και τον κατηγόρησαν ως συνεργάτη των Τούρκων. Με εντολή του Μαυροκορδάτου και του Κωλέττη τον οδήγησαν στην φυλακή στην Ακρόπολη. Το πρωτοπαλλήκαρό του ο Γκούρας, τον έδεσε, τον στραγγάλισε και τον έριξε στον γκρεμό από τα βράχια της Ακρόπολης για να φανεί ότι ήταν ατύχημα. Ήταν μόλις 35 ετών. 
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης «ο γιος της Καλογριάς» κατηγορήθηκε από τον Μαυροκορδάτο ως «εχθρός του λαού». Έδωσε την ζωή του να λευτερωθούμε. Στην μάχη του Φαλήρου κτυπήθηκε από τούρκικο βόλι. 
Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης , ένας ακόμη στρατηγός στο εδώλιο. Στα 55 του καταδικάσθηκε εις Θάνατον με την κατηγορία «συνωμοσία κατά του βασιλέως». Έμεινε στην φυλακή δύο χρόνια.
Δεν έχουν τελειωμό οι ήρωες που έγιναν κατάδικοι. Εμείς την μία ημέρα τους κάναμε ήρωες και την επόμενη τους κάναμε κατάδικους.  Ας διαβάζουμε και τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας μας και να τις λέμε. Δεν ωφελεί να φεύγουμε από εδώ με εθνική έπαρση. Πρέπει να λέμε και τα ελαττώματά μας. Ο καθένας μας τότε, θα κοιτάξει μέσα του να δει ποιοι ακριβώς είμαστε και θα γίνουμε έτσι καλύτεροι."







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]