Ιωάννινα:Κατά των αιολικών πάρκων μεγάλης ισχύος στις περιοχές NARURA τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο


 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου τάχθηκε σήμερα κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας μεγάλης ισχύος  σε περιοχές φυσικού κάλλους χωρίς τη συγκατάθεση της Περιφέρειας, Δήμων, Κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών. 
Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης- η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο- προτείνει τα εξής:
1. Η  αδειοδότηση έργων ΑΠΣΗΕ να γίνεται εκτός του δικτύου Natura 2000
2. Η  αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται  μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών,  ήτοι της Περιφέρειας, Δήμων και Κοινοτήτων. 
3. Η  διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου χωροταξίας των ΑΣΠΗΕ, όπου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικο-οικονομικής υφής. 
4. Να γίνουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας, σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία.
5. Να ληφθεί μέριμνα για σοβαρά  αντισταθμιστικά μέτρα με τη σημαντική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους του Δήμου/Δήμων όπου εγκαθίστανται οι ΑΣΠΗΕ. 

Αρνητική γνωμοδότηση για το Αιολικό Πάρκο στο όρος Λάκμος

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ του έργου« Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, της Π.Ε. Ιωαννίνων. 
Από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, επιγραμματικά αναφέρονται τα εξής:  
Δεν έχουν ερωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες
Είναι γιγαντιαίο για τη συγκεκριμένη περιοχή
Αλλοιώνει το τοπίο, δεν λαμβάνει υπόψη άλλες παραγωγικές δραστηριότητες
Η χωροθέτηση  γίνεται σε περιοχές που  προκαλούν αισθητικά ζητήματα  προβλήματα σε άλλες δραστηριότητες και  απαιτούνται εκτεταμένες παρεμβάσεις. 
   Το  αιολικό πάρκο που ήδη λειτουργεί στα όρια του Δήμου Μετσόβου με τρεις ανεμογεννήτριες είναι μικρό έχοντας  συνολική ισχύ 3 MW. 
Για το  Αιολικό Πάρκο Ασπροποτάμου-Ανηλίου-Τζουμέρκων, του οποίου η ΜΠΕ είχε υποβληθεί  το 2014, είχε εκφράσει γραπτά τις αντιρρήσεις του, όπως το ίδιο είχε συμβεί και από πλευράς Θεσσαλίας, γιατί η κατασκευή του θα κατέστρεφε το μοναδικό αλπικό τοπίο, θα εμπόδιζε τις αθλητικές (χιονοδρομικό κέντρο) και τουριστικές δραστηριότητες, ως επίσης και τις κτηνοτροφικές μετακινούμενες εκμεταλλεύσεις. 
Το προτεινόμενο Αιολικό Πάρκο καταστρέφει στην πραγματικότητα  την περιοχή του Περιστερίου. Δεν είναι μόνο η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε μήκος 7 χλμ, που αλλάζει τη φυσιογνωμία της, αλλά το αναγκαίο οδικό δίκτυο και οι πλατείες για τις ανεμογεννήτριες Σε 12 χλμ  ανέρχεται η διάνοιξη νέων δασικών δρόμων και σε άλλα 16 χλμ  προβλέπεται  βελτίωση, ήτοι διάνοιξη ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου. 
Η αρχική άδεια ήταν για ένα πολύ μικρότερο αιολικό πάρκο επτά ανεμογεννητριών.   Τώρα  προβλέπονται 29 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 ΜW η κάθε μία!  
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα στη μελέτη, που δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμούς, ότι:
Τα στοιχεία για το αιολικό δυναμικό, όπως επισημαίνει η Υπηρεσία, προέρχονται από τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. 
Για τα κλιματολογικά στοιχεία αναφέρεται στην Εύβοια και για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων επικαλείται τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]