Νέα εποχή στη συνεργασία Ιωαννίνων – Σλοβακίας


Μια νέα εποχή στη συνεργασία των Ιωαννίνων και πόλεων της Σλοβακίας, περιοχών με πολλά κοινά στοιχεία, εγκαινίασε η επίσκεψη της Πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα κας Iveta Hricova στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη Πρέσβη μετά την υγειονομική κρίση, που επισημαίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης των σχέσεων, με πολλαπλά οφέλη.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υποδέχτηκε την κα Hricova στο Δημαρχείο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα τουρισμού, παιδείας, οικονομίας, πολιτισμού και άλλων κοινών πεδίων συνεργασίας. 
Η Σλοβακία περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πιο ασφαλείς χώρες όσον αφορά στον κορωνοϊό, ενώ τα Ιωάννινα αποτελούν την περιοχή της Ελλάδας με τα λιγότερα κρούσματα, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. 
Η ανταλλαγή επισκεπτών είναι ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της συνεργασίας Ιωαννίνων – Σλοβακίας, με δεδομένο ότι πρόσφατα η Σλοβακία επέτρεψε τα ελεύθερα ταξίδια από και προς 16 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεων στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε ότι πολλοί συμπολίτες μας σπουδάζουν στη Σλοβακία και πιο συγκεκριμένα στη Μπρατισλάβα αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές της διεύρυνσης των σχέσεων της πόλης μας και της Σλοβακίας και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα, ετοιμάζουν τον χειμώνα του 2021 αφιέρωμα στον σλοβάκικο κινηματογράφο, παρουσία και της κας Hricova. «Έχουμε πολλά κοινά με τη Σλοβακία τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των περιοχών μας. Αναζητούμε τρόπους σύνδεσης του Σπηλαίου Περάματος με το Σπήλαιο Πάγου Dobšinská της Σλοβακίας, όπως και του Κάστρου των Ιωαννίνων με το Κάστρο της Μπρατισλάβα. Θεωρώ ότι η παρουσία επίτιμου Προξένου της Σλοβακίας στα Ιωάννινα, θα αποτελέσει ‘κλειδί’ για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας».
Από την πλευρά της η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, χαρακτήρισε την επίσκεψή της ως μια σημαντική ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων που θα ενισχύσουν τους δεσμούς των δυο περιοχών, ενώ στάθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού που θα επανεκκινήσει την οικονομία, μετά την πανδημία. 
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διοργάνωση φεστιβάλ μπύρας στα Ιωάννινα, πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενός ποτού που αγαπούν οι ιδιαίτερα οι Σλοβάκοι. 
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Δήμαρχος χάρισε στην κα Hricova αναμνηστικά δώρα των Ιωαννίνων, ενώ η Πρέσβης από την πλευρά της του παρέδωσε ένα διακοσμητικό από κρύσταλλο . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]