ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου από τους Εργαζόμενους στους Δήμους των Ιωαννίνων

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μια σειρά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούσαν διακαή πόθο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σκοπός και στόχος τους ήταν να τσακίσουν όσα δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν απομείνει στους εργαζόμενους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. 
Στους δήμους, κυβέρνηση και δήμαρχοι επιδιώκουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος εργασίας μέσα από διάφορα μέτρα όπως για παράδειγμα την τηλεργασία, που όπως δήλωσε και ο υπουργός εσωτερικών το συγκεκριμένο μέτρο ήρθε για να μείνει όπως και η εκ περιτροπής εργασία. 
Ο κλάδος παρά τα δήθεν χειροκροτήματα και τις «φιλοφρονήσεις» κυβερνητικών παραγόντων συνεχίζει να πρωτοπορεί στα εργατικά ατυχήματα. Μόνο σε μία εβδομάδα, μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών είχαμε 2 εργατικά ατυχήματα. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) ακόμα δεν έχουν δοθεί τόσο στο Δήμο Ιωαννιτών, το μεγαλύτερο Δήμο του Νομού Ιωαννίνων, όσο και σε μια σειρά άλλων Δήμων, με την αιτιολογία ότι  οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Οι Γιατροί Εργασίας και οι Τεχνικοί Ασφαλείας, όπου υπάρχουν, οι απόψεις τους είναι γνωμοδοτικές και όχι αποφασιστικές. Τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες είναι ακατάλληλα, και καθιστούν αδύνατο στην πράξη να τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία. Σε Δήμους του Νομού, όπως ο Δήμος Ζίτσας ή ό Δήμος Κόνιτσας δεν υπάρχουν ούτε γυάλινα διαχωριστικά ανάμεσα στους υπαλλήλους ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις όπου εργάζονται 6 και 7 υπάλληλοι σε γραφεία χωρίς καν φυσικό αερισμό την ώρα που πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κλιματιστικών. 
Οι εκατοντάδες συμβασιούχοι ΕΣΠΑ που δουλεύουν στο Νομό Ιωαννίνων, και στελεχώνουν παιδικούς σταθμούς και  ΚΔΑΠ βλέπουν να πλησιάζει το τέλος του προγράμματος χωρίς καμία διασφάλιση για τη συνέχιση της δουλειάς τους. Οι συμβασιούχοι της κοινωφελούς εργασίας που δουλεύουν στις δομές προσφύγων ομοίως έρχονται αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεων τους χωρίς καμία κυβερνητική μέριμνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι υπηρεσίες στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις στήνει αναπτυξιακές επιχειρήσεις και υπόσχεται προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Νομικά πρόσωπα όπως ο ΣΥΔΛΙ δουλεύουν εδώ και χρόνια με ένα εργαζόμενο για διοικητική-οικονομική υποστήριξη και έναν εργαζόμενο στο τμήμα τεχνικών έργων, την ίδια στιγμή που για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε εργασίας και παραλαβής απαιτούνται 2 και 3 εργαζόμενοι σε κάθε τμήμα. 
Ταυτόχρονα βρισκόμαστε και εν αναμονή (τέλος Ιουνίου) του πορίσματος της επιτροπής των «σοφών» για το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων με επιπτώσεις στην κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,  στην αλλαγή των ωραρίων, των ορίων συνταξιοδότησης, την απένταξη ειδικοτήτων από το καθεστώς των ΒΑΕ,  προκειμένου όπως έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η χθεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Εσωτερικών προέβη άκαρπη. Η 5μηνη παράταση που ανακοινώθηκε για το πόρισμα της επιτροπής των «σοφών», προφανώς και δεν ικανοποιεί κανέναν, ενώ καμία δέσμευση δεν ανακοινώθηκε για κανένα από τα υπόλοιπα επείγοντα προβλήματά μας. 
Δεν πρόκειται να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, να παρακολουθούμε το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων και κατακτήσεων μας έχουν απομείνει. Επιβάλλεται χωρίς καμία καθυστέρηση : 

Να καταργηθούν τώρα όλες οι ΠΝΠ και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.
Να μην απενταχθεί καμία ειδικότητα από το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Αντιθέτως να προστεθούν και άλλες ειδικότητες.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.
Κατάργηση της δυνατότητας ενοικίασης απορριμματοφόρων και άλλων μηχανημάτων που ανήκουν στους Δήμους, σε ιδιώτες εργολάβους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]