ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πώς κινήθηκε ο ρυθμός των τροχαίων ατυχημάτων κατά τη καραντίνα; Τι γίνεται μετά την άρση των περιορισμών;

Γράφει ο Γιώργος Μούζος 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 39,6%, απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.

Μια πανδημία που μας ανάγκασε να μείνουμε στα σπίτια μας και κατά συνέπεια να χρησιμοποιούμε στο ελάχιστο ή και καθόλου τα αυτοκίνητά μας ή τα δίκυκλα μας. Κάτι που έφερε και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπου σε πανελλήνιο επίπεδο καταγράφηκαν 507 τροχαία, την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός για το 2019 ήταν 839, στον ίδιο μήνα και 890 το 2018. Σε αυτά τα τροχαία υπήρξαν δυστυχώς 24 νεκροί, 26 βαριά τραυματισμένοι και 545 ελαφρά τραυματισμένοι. Τον περσινό Μάρτιο θρηνήσαμε 39 νεκρούς, είχαμε 40 βαριά τραυματίες και 977 άτομα που τραυματίστηκαν, αλλά όχι σοβαρά.

Τα ποσοστά είναι μειωμένα κατά 38,5% σε ότι αφορά τα θύματα, 35% στους βαριά τραυματισμένους και 44,2% στους ελαφρά τραυματισμένους. Τα νούμερα αναμένεται να είναι ακόμα περισσότερο μειωμένα για το μήνα Απρίλιο, μιας κι η απαγόρευση κυκλοφορίας άρχισε στα τέλη Μαρτίου. Κάτι που φέρει κι όφελος για τις ασφαλιστικές εταιρείες, μιας κι οι αποζημιώσεις είναι κι αυτές με την σειρά τους μειωμένες.
Επανήλθαμε στην κανονικότητα

Όμως με τη λήξη της καραντίνα στις 4 Μαΐου, υπήρξε ακόμα κι από την πρώτη εβδομάδα, μια έκρηξη παραβατικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας. Έτσι από τις 4 έως 10 Μαΐου 2020, όπου και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 17.320 οχήματα, βεβαιώθηκαν συνολικά 3.371 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, όπου οι 3.309 αφορούσαν υπερβολική ταχύτητα και οι 62 παραβάσεις για μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά την μεταφορά παιδιών. Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (341), της Αττικής (270), της Πιερίας (269), των Σερρών (210), της Κορινθίας (207) και της Κοζάνης (144).

Το λυπηρό είναι ότι οι ασυνείδητοι οδηγοί επέστρεψαν στις παλιές τους συνήθειες, θέτοντας σε κίνδυνο πλήθος άλλων χρηστών στο δρόμο, ενώ αυξήθηκαν αρκετά κι οι κόντρες στα γνωστά παραλιακά στέκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]