ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το ΚΚΕ(μ-λ) για το θάνατο του εργάτη Χρήστου Ζορμπά στη γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»!
Ο 29χρονος εργάτης από την Άρτα, Χρήστος Ζορμπάς, έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματο. Στις 6 Ιούνη, κατά την εκτέλεση της εργασίας του στο εργοστάσιο της γνωστής μεγάλης  γαλακτοβιομηχανίας "Ήπειρος", σκοτώνεται από ηλεκτροπληξία.
Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο σημείο που εργαζόταν ο Χρήστος ήταν «ένα ρημαδιό», όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι δικηγόροι της οικογένειας μετά και τις πρώτες έρευνες. Σε αυτό το ρημαδιό ήταν αναγκασμένος να δουλεύει ο Χρήστος με ανεπαρκή μέτρα προστασίας…
Παρ΄ όλα αυτά η εργοδοσία προσπαθεί με κάθε μέσο, από την πρώτη κιόλας στιγμή, να συγκαλύψει το έγκλημα. Η οικογένεια δεν ενημερώθηκε παρά τυχαία για το θάνατο μετά από ώρες, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε. Την ίδια στιγμή, η Επιθεώρηση Εργασίας έδειξε την πρόθεσή της  στην υπό κατάρτιση έκθεση αυτοψίας να αποδώσει στον ίδιο τον εργάτη την ευθύνη της ηλεκτροπληξίας που υπέστη, σφυρίζοντας αδιάφορα για το γεγονός ότι η αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών έγινε δύο μέρες μετά το θάνατό του!
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της εργοδοσίας. Δεν ξεχνάμε τους 4 νεκρούς εργάτες που κάηκαν ζωντανοί μετά την έκρηξη στα ΕΛΠΕ το 2015, την εργαζόμενη που ανατινάχτηκε στα Everest στη Βικτώρια και τους 4 τραυματίες εργάτες από έκρηξη στη Motoroil. Αποτελούν μερικά μόνο από τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα στα οποία όχι μόνο δεν αποδόθηκαν ευθύνες αλλά αντίθετα έγινε και  προσπάθεια ρίψης των ευθυνών στους ίδιους τους εργαζόμενους!
Το ιδεολόγημα περί «ατομικής ευθύνης» δεν είναι παρά η προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ευθύνες κεφαλαίου και εργοδοσίας. Η αλήθεια όμως είναι μία: Χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας, με μηδαμινά μέτρα προστασίας. Καθημερινά γίνονται θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, γιατί η ζωή τους δεν έχει καμία αξία για το κεφάλαιο μπροστά στα κέρδη του.
Αυτό αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα, με την αιματοβαμμένη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων να μεγαλώνει καθημερινά. Ο θάνατος εργάτη σε οικοδομή στο Ηράκλειο, όπως και στην ΕΛΒΙΖ στην Καβάλα, η ηλεκτροπληξία εργάτη στο πλοίο NODUS στον Πειραιά, ο θάνατος διανομέα στη Βουλιαγμένη, του 47χρονου εργάτη στο εργοτάξιο του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας, του 20χρονου ντελιβερά στην Ηλιούπολη είναι μερικά μόνο από τα πιο πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα.
Να μη συνηθίσουμε το θάνατο!
Η θλίψη για το χαμό του Χρήστου και του κάθε εργάτη που χάνει τη ζωή του στη δουλειά, να μετατραπεί σε οργή και σε οργανωμένη πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης! Με συλλογική οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ασφάλεια και μέτρα προστασίας για όλους! Μόνο έτσι η εργατική τάξη θα πάψει να σκύβει το κεφάλι, να υποκύπτει στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον καθημερινό εκβιασμό.
Για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς, για να μην ξεπλένονται άλλο οι ευθύνες των εργοδοτών.
Για να διεκδικήσουμε τη ΖΩΗ και τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]