Ποσό €3 δισ. άντλησε από τη νέα έξοδο στις αγορές το ελληνικό δημόσιο

Με επιτόκιο 1,55%, εκδίδοντας νέο δεκαετές ομόλογο
Συνολικά 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55% άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές σήμερα, Τρίτη 9 Ιουνίου, εκδίδοντας νέο δεκαετές ομόλογο. Η ισχυρή ζήτηση που εμφανίστηκε, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ, επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό του δανεισμού, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Σχολιάζοντας την επιτυχή έκβαση της νέας έκδοσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που δανείζεται φέτος το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές καθώς είχαν προηγηθεί η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan. Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε 36,6 δια. ευρώ (10,2 δισ. ευρώ διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης + 10,7 δισ. ευρώ διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης + 15,7 δισ. ευρώ το "μαξιλάρι" ασφαλείας του ESM).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης . Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,48% την Παρασκευή έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,74% από 1,80% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας

Στην αγορά συναλλάγματος διατηρείται και σήμερα η άνοδος ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1.1363 δολ. από το επίπεδο του 1,1290 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται στο νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1294 δολ.

 

Τι είπε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η σημερινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, συνιστά μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος, τόσο στο χαμηλό ύψος του επιτοκίου, όσο και στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα η Ελλάδα έλαβε ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορoνοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές με επιτυχία.

» Άντλησε με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%. Επιτόκιο, ίσο περίπου αυτού της αντίστοιχης τελευταίας έκδοσης, τον Οκτώβριο του 2019. Και φυσικά, επιτόκιο πολύ χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης έκδοσης, τον Μάρτιο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

» Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο, αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του ΟΔΔΗΧ, αποτελεί η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

» Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης, καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της.

» Πάνω σε αυτή τη βάση, με πίστη στις δυνάμεις μας, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Ώστε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]