ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και τις πρωτοβουλίες της Λαϊκής Συσπείρωσης στον καιρό του CoViD-19

Η Λαϊκή συσπείρωση παίρνει την πρωτοβουλία να δώσει στη δημοσιότητα τις ενέργειες που κάνει για την ελάφρυνση των εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων Γιαννιωτών που πλήχθηκαν από την πανδημία. 
Επιμένουμε ότι δεν μπορεί την κρίση του καπιταλισμού και τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγεία να την πληρώσει και πάλι ο λαός γιατί δεν τη δημιούργησε αυτός. 
Αποδεικνύεται όμως ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν μπαίνει στη διαδικασία να ενδιαφερθεί για τα πραγματικά προβλήματα του λαού, να πάρει έστω και προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνσή του μέσα σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, αλλά όπως και η κυβέρνηση, αξιοποιεί με προκλητικό τρόπο την περίοδο για να περάσει αντιλαϊκά, αντεργατικά, κλπ. μέτρα, να κάνει τα πάντα για τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 
Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτή την αρχή. Κανένας χρόνος αναμονής.  Στα δύσκολα έδειξε το πραγματικό αντιλαϊκό πρόσωπο. Η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα. 
-Στο τελευταίο δια ζώσης δημοτικό συμβούλιο το Μάρτιο ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή :
τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης για τα  νοσοκομεία της περιοχής και πήραμε την απάντηση ότι το ΠΓΝΙ είναι καθ ΄όλα έτοιμο
-Στις 24-3-2020 ζητήσαμε να έρθουμ για συζήτηση δύο θέματα:
1.   «Μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου, με πλήρεις αποδοχές, ένταξη στα ΒΑΕ, και χορήγηση αδειών όπως στους υπολοίπους δημοτικούς υπαλλήλους».
2.   «Λήψη απόφασης για προσλήψεις μονίμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας» και φυσικά να γίνει η αντίστοιχη αναμόρφωση στον ΟΕΥ ώστε να δημιουργηθούν νέες κενές οργανικές θέσεις.
-Στις 27-3-2020 ζητήσαμε να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Μαρτίου τα έξης: 
1).Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
2). Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
3).Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία,  κουλούρια, κάστανα  κ.λπ.).
4).Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
5). Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
6).Εξασφάλιση όλων των μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους.
7). Να στελεχωθεί τώρα επαρκώς η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι" προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
8). Να διασυνδεθούν οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
Αντ΄ αυτού προκηρύχθηκαν 9 συμβάσεις 4μηνης διάρκειας, ενώ οι αρμόδιοι  αντιδήμαρχοί δήλωναν ότι χρειάζονταν 25 τουλάχιστον εργάτες καθαριότητας.
-Στις 10-4-2020 ζητήσαμε και έγινε δεκτή η εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τους σχολικούς τροχονόμους, πλην όμως, παρά το ομόφωνο θετικό ψήφισμα, μέχρι σήμερα σε ουδεμία ενέργεια έχετε προβεί για την πληρωμή τους και την απασχόλησή του. 
-Στις 14-4-2020  προτείναμε να συζητηθούν σειρά μέτρων ανακούφισης για τους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους της πόλης μας που πλήχθηκαν από την πανδημία και τουλάχιστον να αντικατασταθεί η απόφαση για αναστολή με την  απόφαση για απαλλαγή τόσο για το τέλος παρεπιδημούντων, όσο και για τις συνδρομές στο Πνευματικό Κέντρο, προκειμένου να είναι σαφές  ότι δεν θα ζητήθούν εκ των υστέρων καταβολές. Παρά ταύτα και 2 ώρες μετά τη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου και την ψηφοφορία, ενημερώσατε ότι αυτό εννοείτε, όμως, ενώ η Οικονομική Επιτροπή έχει συνεδριάσει ως τώρα κάμποσες φορές δεν έχει διορθωθεί η απόφαση. 
-Στις 28-4-2020 καλέσαμε στα πλαίσια της προετοιμασίας της πόλης για την άρση των μέτρων περιορισμού, να διαμορφωθούν κατάλληλα οι δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα κληθούν να εξυπηρετήσουν κοινό, στα ακατάλληλα κτίρια, υποστελεχωμένες και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των Γιαννιωτών . Ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της υγείας των υγειονομικών, και των εργατών στα μεγάλα εργοστάσια του  νομού μας. 
-Στις 28-4-2020 το ΕΚΙ Ιωαννίνων σας υπέβαλλε πρόταση για έγκριση υπαγωγής της στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν.1892/1990 και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του ν.3852/2010, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών». Από την πλευρά μας στηρίξαμε το συγκεκριμένο αίτημα προκειμένου να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως ελάχιστη ανακούφιση για τους μακροχρόνια άνεργους της πόλης μας που αδυνατούν και να εξεύρουν εργασία και να συνταξιοδοτηθούν και είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι για το Δήμο. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ουδεμία ενέργεια έχει γίνει
-Στις 14-4-2020 καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να μην εκμεταλλεύεται την δυσκολία της περιόδου προκειμένου να μην ενημερώνει το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου για την αλληλογραφία που αφορά και τις δημοτικές παρατάξεις. Ζητήσαμε να λαμβάνουμε γνώση των απόψεων του συνόλου των παρατάξεων ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου απευθύνεται στο σύνολο των δημοτικών παρατάξεων. Αναδείξαμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και ενημερώσαμε ότι δεν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή τη συμπεριφορά 
-Στις 29-4-2020 το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζήτησε να συζητηθούν μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες και με επιστολή μας στις 4-5-2020 καλέσαμε να συζητηθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομοίως,  ουδεμία ενέργεια έχει γίνει. 
-Στη συνέχεια παρεμβήκαμε προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τόσο για τους μαθητές όσο και τις σχολικές καθαρίστριες και τους εκπαιδευτικούς. Ζητήσαμε ο Δήμος να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση να μονιμοποιηθούν οι σχολικές καθαρίστριες και να μη θεωρούνται εργολάβοι.  Δεν έγινε τίποτα.   
Με την έναρξη της πανδημίας ενημερώσαμε τη δημοτική αρχή ότι θα διευκολύναμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για επείγοντα θέματα ιεραρχώντας τα ζητήματα  της υγείας του γιαννιώτικου λαού.  Αντίθετα, η δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε τις δύσκολες αυτές συνθήκες για να τσακίσει πραγματικά τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες
Αφού:
-Εν μέσω πανδημίας αναμόρφωσε σχεδόν όλο τεχνικό πρόγραμμα έργων και τον προϋπολογισμό του δήμου,
 -Έφερε για συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο Ιωαννίνων το Πάρκο Πυρσινέλλα  χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την οποία επαίρεται, και στην οποία έχει δοθεί παράταση μέχρι 15-5-2020.
-Ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής  2021-2024, με το οποίο υπενθυμίζουμε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2021 – 2024, οι οποίοι προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας».
Όπως είχαμε τονίσει, σε μια περίοδο που όπως όλα δείχνουν μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στην οποία επιδρά ως καταλύτης η πανδημία που είναι σε εξέλιξη, είναι φανερό πως ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει και αυτή την κρίση.
Παρ όλα αυτά η δημοτική αρχή: 
-ιεράρχησε ως ανάγκη να δοθεί σε εργολάβο το πλύσιμο των κάδων, μια υπηρεσία για την οποία αρκεί η πρόσληψη 2 μόλις εργατών για να γίνει, καθώς το καδοπλυντήριο του Δήμου λειτουργεί κανονικά 
- ιεράρχησε ως ανάγκη την ιδιωτικοποίηση της αντικατάστασης των λαμπτήρων ενώ είναι σαφές ότι αυτή η υπηρεσία μπορούσε κάλλιστα να παρασχεθεί από τις δημοτικές υπηρεσίες 
-Φέρνει στο σημερινό δημοτικό συμβουλίου, δια περιφοράς, την προγραμματική σύμβαση για τα led για την οποία τοποθετηθήκαμε  εκτενώς με ανακοίνωση μας και παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες θα απολογείται για πολλά χρόνια στο γιαννιώτικο λαό γιατί: Ενώ η κατασκευή του έργου κοστίζει 8,6 εκ. ευρώ,  ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης για το Δήμο ανέρχεται σε 19,2 εκ. ευρώ. Ενώ ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 18 μήνες, η εκμετάλλευση για τον εργολάβο θα είναι για 12 χρόνια. Ενώ το κόστος  συντήρησης του έργου για κάθε χρόνο ανέρχεται σε 150.000 ευρώ,  η πληρωμή στον εργολάβο ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ. Στη δε σχετική συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής παρακολουθήσαμε την προκλητική για τα λαϊκά συμφέροντα αγωνία των Αντιδημάρχων για τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών που καμία σχέση δεν έχει με την κάλυψη των  λαϊκών αναγκών, τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας αυτών. Με καμάρι οι αντίδημαρχοι μάθαιναν απ΄τον τον εξωτερικό συνεργάτη-εργολάβο ότι στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν κολοσσοί της ενέργειας, αυτοί που έφτιαξαν και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που την πληρώνει για  πλατίνα ο λαός.
Δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να παρουσιαστεί ότι μπορούν και οι μονοπωλιακοί όμιλοι να κερδίζουν και οι λαϊκές ανάγκες να ικανοποιούνται. Γνωρίζουμε όμως ότι ο λαός βγάζει συμπεράσματα από την ίδια του την πείρα, ότι  κάποτε και οι αντοχές τελειώνουν και κυρίως οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ανατροπών ριζικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]