Καταγγελία – Εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (Π.Κ.Σ.) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Σε μία περίοδο που η αγωνία και το άγχος των φοιτητών, για την πορεία των σπουδών τους και τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής, έχει χτυπήσει κόκκινο, η Κυβέρνηση και το υπουργείο καθημερινά προπαγανδίζει το πόσο καλά προχωράει η τηλεκπαίδευση, την ίδια ώρα που δεν έχει διασφαλίσει την ύπαρξη όλου εκείνου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού 
(υπολογιστές, μικρόφωνα, ίντερνετ κλπ.) που είναι απαραίτητος για την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτήν. 
Το παράδειγμα της Κυβέρνησης που ‘πετάει το μπαλάκι’ στα Πανεπιστήμια, φαίνεται να ακολουθούν και κάποιοι καθηγητές οι οποίοι, ενώ θα έπρεπε να στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, απαιτούν από τους ίδιους να διασφαλισουν τους όρους διεξαγωγής των εξετάσεων μαζί με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 
Μετά το παράδειγμα του τμήματος ΒΕΤ όπου καθηγήτρια άφησε ανοιχτό να πληρώσουν οι φοιτητές την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας προτείνεται να εξετασθούν, έρχεται το παράδειγμα του τμήματος Μηχανικών Η/Υ. Συγκεκριμένα την εβδομάδα που πέρασε, στο εν λόγω τμήμα, καθηγήτρια Αγγλικών όχι μόνο είχε ως απαίτηση την χρήση μικροφώνου για την συμμετοχή στο μάθημα, άλλα ίσα ίσα ‘τιμώρησε’ και όσους δεν είχαν μικρόφωνο λέγοντας πως «όσοι απάντησαν σε προηγούμενες ερωτήσεις μέσω μικροφώνου  επιβραβευονται με +1 μονάδα στο μάθημα.  Όσων αφορά του υπόλοιπους να πάνε να πάρουν μικρόφωνα, 10 € κοστίζουν…».
 Στο ίδιο τμήμα καθηγητής και αντιπρύτανης του πανεπιστημίου έθεσε ρητά πως για την εξέταση του μαθήματος του, προϋπόθεση αποτελεί όχι απλά η χρήση μικροφώνου αλλά και η χρήση κάμερας. Σε ερώτηση φοιτητή «τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει?», με μεγάλη ευκολία η απάντηση ήταν ξανά «10€ κοστίζει μια κάμερα, να πάτε να πάρετε…». Προφανώς η δικής μας απάντηση στα παραπάνω παραδείγματα είναι αρκετά διαφορετική, καθώς δεν πρόκειται να ανεχτούμε η μόρφωση και το πτυχίο μας να μετρούνται με κριτήριο την τσέπη μας!!!
Τα παραπάνω συμβαινουν την ωρα που η κυβέρνηση δεν εχει διευκρινίσει, πώς και πότε θα γίνει η εξεταστική,  δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την έγκαιρη διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων στους φοιτητές, συνεχίζοντας να έχει στον αέρα τους πρακτικάριους φοιτητές και χωρίς να έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τα νέα οικονομικά και εργασιακά βάρη που καλούνται να πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες προσθέτουν πολλαπλάσια εμπόδια στους φοιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν πότε και πώς θα πάρουν πτυχίο, πώς θα περάσουν μαθήματα, θα κάνουν διπλωματική  εργασία, πρακτική άσκηση κ.λπ. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση με κάθε μέσο.

Διεκδικούμε:
Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές, με ευθύνη του Ιδρύματος, εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους, φοιτητής χάσει κάποια εξέταση, να προβλέπεται επαναληπτική. Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές».
Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλα τα Τμήματα.
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές - διδάσκοντες - επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων
Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων  των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτίρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους, εξοπλίζοντάς τα).
Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Στα μαθήματα που δεν διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας, να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης  χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα μας επιβαρύνει οικονομικά.
Για τις κλινικές των φοιτητών Ιατρικής και αντίστοιχων Τμημάτων να πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται  με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας από τον ιό.
Να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούμε να δηλώσουμε, να μειωθεί η εξεταστέα ύλη. Να καταργηθούν προϋποθέσεις που αποκλείουν από την εξέταση ή την παρακολούθηση φοιτητές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (απουσίες, κλπ.).
Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις διεκπεραίωσής τους στις νέες συνθήκες. Όπου δεν ολοκληρωθούν οι πρακτικές, να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]