Νοσοκομείο Άρτας:Απολύονται 47 εργαζόμενοι για να έρθουν ξανά οι εργολάβοι!

Ανακοίνωση για το θέμα του διαγωνισμού καθαριότητας και σίτισης στο Νοσοκομείο


Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, ήρθε για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μετά από εισήγηση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, το θέμα του διαγωνισμού για την προμήθεια υπηρεσιών από εργολάβο για την καθαριότητα και την σίτιση του Νοσοκομείου για το 2021.
Για την ιστορία να πούμε περιληπτικά ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, στο Νοσοκομείο όπως και στα Νοσοκομεία της χώρας, το έργο της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης ( όπως και της συντήρησης των ΗΜ εγκαταστάσεων) γινόταν αποκλειστικά από εργολάβους. Από τα μέσα του 2016 και με μια σειρά αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, δημιουργείται ένα προβληματικό θεσμικό πλαίσιο, που όμως δίνει την δυνατότητα στα Νοσοκομεία να προσλάβουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 12 μηνών και μετά από διαγωνιστική διαδικασία, προσωπικό για την καθαριότητα, την σίτιση και την φύλαξη των Νοσοκομείων.  Έτσι από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μέχρι σήμερα, στο Νοσοκομείο μας εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις 47 συνάδελφοι στην καθαριότητα και στην σίτιση, οι συμβάσεις των οποίων τελειώνουν στις 31/12/2020.
Μιλάμε για προβληματικό θεσμικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατί: 
1. Οι προσλήψεις δεν ήταν για μόνιμο προσωπικό, ενώ οι αντίστοιχες ανάγκες είναι και μόνιμες και  επιτακτικές και εξόχως απαραίτητες
2. Δεν δημιουργήθηκαν οργανικές θέσεις στους οργανισμούς των Νοσοκομείων για το προσωπικό αυτών των υπηρεσιών, αντίθετα διατηρήθηκε το πετσοκομμένο πλαίσιο οργανισμών του 2011. 
3. Οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν ισχύ μέχρι 31/12/2019, δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε νομοθετήσει όπως φαίνεται με βάση τον δικό της χρονικό ορίζοντα ως κυβέρνηση, ουσιαστικά δημιουργώντας εργασιακούς «ομήρους». 
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δώσει αγώνες για την πληρωμή των συναδέλφων αυτών και για την μονιμοποίηση τους.
Και ερχόμαστε στο σήμερα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, από το πρόγραμμα της, αλλά και από την διακυβέρνηση της, ότι όχι μόνο θα φέρει ξανά τους εργολάβους στην καθαριότητα, στην σίτιση και στην φύλαξη των Νοσοκομείων, αλλά ότι θα παραχωρήσει και άλλες υπηρεσίες σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ και θα μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μέχρι πριν λίγους μήνες αυτή την πολιτική την υλοποιούσε κιόλας. 
Και μετά ήρθε η πανδημία! Και τότε η κυβέρνηση θυμήθηκε τους «ήρωες του ΕΣΥ», θυμήθηκε τον απαραίτητο ρόλο των δημόσιων Νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας στην δημόσια υγεία και άρχισε το «χειροκρότημα». Μόνο που κάποιους από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ όπως φαίνεται τους χειροκροτά και τους αποχαιρετά! 
Να πούμε λοιπόν στους όψιμους χειροκροτητές ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στην σίτιση του Νοσοκομείου είναι από αυτούς τους εργαζόμενους που είναι στα χαρακώματα αυτού που λένε «πρώτη γραμμή»! Έχουν καταπιεί τόνους χλωρίνης και απολυμαντικών αυτό δίμηνο, έχουν εκπαιδευθεί σε πρωτόκολλα εργασίας λόγω πανδημίας, μπαίνουν και απολυμαίνουν τους χώρους απομόνωσης και νοσηλείας χωρίς ούτε μια στιγμή να κάνουν πίσω!
Και ουσιαστικά την Πέμπτη με την απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου, τους ανακοινώθηκε ότι 31/12/2019 απολύονται! Απολύονται 47 εργαζόμενοι για να έρθουν ξανά οι εργολάβοι!
Έχει όμως και μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως πάρθηκε η απόφαση αυτή! Ποιοι ψήφισαν για να έρθουν πίσω οι εργολάβοι στο Νοσοκομείο; Να σημειώσουμε ότι η συνεδρίαση αυτή έγινε με νέα σύνθεση στην οποία συμμετέχουν οι νέοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των γιατρών και του λοιπού προσωπικού, ο Διοικητής ως μέλος του ΔΣ καθώς και οι διορισμένοι ως μέλη από την προηγούμενοι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Διοικητής ψήφισε υπέρ της εισήγησης για διαγωνιστική διαδικασία μέσω εργολάβου, δεσμευόμενος ότι αν αλλάξει οτιδήποτε στην πορεία θα σταματήσει η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία. Στην ίδια γραμμή συντάχθηκε και ο νεοεκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων!
Τα δύο μέλη του ΔΣ που έχουν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισαν ΛΕΥΚΟ! Λέγοντας ότι «αυτοί έδιωξαν (;;;) τους εργολάβους αλλά προκειμένου να μείνει ακαθάριστο το Νοσοκομείο ψηφίζουν λευκό»!!! 
Ο μόνος που υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στην σίτιση ήταν ο εκπρόσωπος των γιατρών ο οποίος και καταψήφισε την εισήγηση για επαναφορά σε εργολάβο και επιχειρηματολόγησε στο γιατί ούτε το «Νοσοκομείο θα μείνει ακαθάριστο», ούτε είναι δίκαιο για τους εργαζόμενους αυτούς να απολύονται και μάλιστα εν΄μέσω πανδημίας! 
Να σημειώσουμε ότι τα «ΛΕΥΚΑ» δεν προσμετρούνται στις αποφάσεις και έτσι η απόφαση πέρασε με 2 υπέρ και 1 κατά! Έτσι πάρθηκε η απόφαση!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τον Διοικητή, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση που ουσιαστικά απολύουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στην σίτιση! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα να παρθεί αυτή η απόφαση πίσω!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τον νέο εκπρόσωπο των εργαζομένων για την ψήφο του υπέρ του εργολάβου! Εκεί στο ΔΣ δεν τον έστειλαν οι εργαζόμενοι για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Διοίκησης ή της κυβέρνησης! Είναι εκεί για ναν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων! 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τα δύο παλιά μέλη του ΔΣ που με την ΛΕΥΚΗ τους ψήφο, ουσιαστικά είναι αυτοί που καθόρισαν την απόφαση και έδωσαν την συναίνεση τους στο να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία! Αφού όπως λένε «αυτοί έδιωξαν τους εργολάβους (;)» γιατί ΔΕΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ; Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους αυτούς, τους πιο βαθιά εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους, στο υποτιθέμενο αντιπολιτευτικό του παιχνίδι! 
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ σε όλους τους τόνους, ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία και να εκδιωχθούν και όσοι υπάρχουν ακόμη! Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, όλων των επικουρικών, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου! Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην υλοποιηθεί η απόφαση αυτή! Να μην υλοποιηθεί η πολιτική της παραχώρησης στου ιδιώτες υπηρεσιών των Νοσοκομείων και του Δημοσίου!
Καλούμε τα σωματεία των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ, όλους τους εργαζόμενους σε περιφερειακό και πανελλαδικό συντονισμό να αποκρούσουμε την επίθεση! Να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά για να αποτρέψουμε τις απολύσεις! 
ΔΕΝ «χειροκρατάμε» και τους «αποχαιρετάμε» του ήρωες, κύριοι της κυβέρνησης! 
Τώρα μετατροπή των συμβάσεων! 
Τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! 
Τώρα αύξηση των δαπανών για την υγεία!
Τώρα αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην υγεία!
Τώρα δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό!
Αυτό είναι το δίκαιο! Αυτό πρέπει να γίνει! Και με την πάλη μας αυτό θα γίνει!
Άρτα, 17/5/2020
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]