Λευκός καπνός από το Eurogroup –Άμεσα διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ

Επετεύχθη τελικά συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, θα είναι άμεσα διαθέσιμα 500 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στις οικονομίες των χωρών του μπλοκ που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο κ. Λεμέρ. Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Λεμέρ είπε πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ και σημείωσε πως ο ESM θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και θα ακολουθήσει ένα ταμείο στήριξης. «Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο Twitter.
Η συμφωνία

Συγκεκριμένα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία συμφώνησαν σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, με τις πιστωτικές γραμμές δεν συνδέονται οικονομικοί όροι.







★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]