Αυτά είναι τα επιπλέον μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση - Πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση

Νέα χρονοδιαγράμματα, σενάρια και εκτιμήσεις για την έκβαση της κρίσιμης μάχης στις επόμενες 20 ημέρες αλλά και οι πρώτες κλειστές συζητήσεις για τη στρατηγική εξόδου από την υγειονομική κρίση απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, για την κυβέρνηση διαμορφώνονται νέες ημερομηνίες –ορόσημο για τα επόμενα βήματά της, ενώ παραμένει μεγάλος προβληματισμός για τυχόν χαλάρωση των πολιτών ενόψει του Πάσχα ή λόγω κόπωσης όσο περνούν οι μέρες.
Μια σειρά από έκτακτα ενισχυτικά μέτρα παραμένει προς εφαρμογή στο πρωθυπουργικό γραφείο για άλλες τρεις εβδομάδες, δεδομένου ότι έως τις 27 Απριλίου ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Από την Κυριακή του Θωμά αναμένεται η πρώτη σε βάθος αξιολόγηση της κατάστασης και ανανεωμένες προτάσεις των ειδικών, με αξιολόγηση μέρα-μέρα έως τις 3 Μάιου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόνο εφόσον κερδίζεται ξεκάθαρα το στοίχημα της πτωτικής καμπύλης κρουσμάτων είναι πιθανό η 4η Μαΐου να συνοδευτεί από τις πρώτες ανακοινώσεις σταδιακής και στοχευμένης απόσυρσης περιορισμών. Προς το παρόν, επιτελείς της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικό» τον στόχο για πρώτες προσεκτικές κινήσεις αποκλιμάκωσης στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ο οποίος συνολικά θα αποτελέσει μεταβατικό μήνα.
Πάντως, στην κυβέρνηση, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών των εκκλησιών το Πάσχα, εξακολουθούν να εξετάζουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων τα επόμενα 24ωρα. Μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, μένουν στην άκρη ως plan b, οι οριζόντιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, είτε αφορούν στον χρονικό όριο ανά τύπο μετακίνησης, είτε τον αριθμητικό περιορισμό εξόδων (στα sms ) , ωστόσο υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για άλλες διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο σχεδιασμός εστιάζει στους εξής άξονες:

-Πρόστιμα . Εφόσον κριθεί απαραίτητο με βάση και τα στοιχεία της αστυνομίας για τις παραβάσεις, θα αυξηθεί το ισχύον πρόστιμο των 150 ευρώ, με κεντρικό στόχο να αποτραπούν τα … εκτός έδρας ταξίδια ενόψει Πάσχα. Επιπλέον εξετάζεται ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός της χρηματικής ποινής για κατ΄εξακολούθηση παραβάτες.
-Καραντίνα. Επιχειρησιακά, η χώρα είναι χωρισμένη στις 13 Περιφέρειες και είναι δεδομένοι ανά πάσα στιγμή περαιτέρω γεωγραφικοί περιορισμοί. Όπου εντοπίζονται εστίες της νόσου θα εφαρμόζονται απαγορεύσεις, όπως έγινε στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
-Πτήσεις. Η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτή την επιλογή για περαιτέρω διακοπή αεροπορικών συνδέσεων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος «εισερχόμενων» κρουσμάτων.
-Δημόσιοι χώροι. Σε κατάρτιση ειδικών πλάνων διαχείρισης έχουν κληθεί οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, ώστε να προχωρούν σε προληπτικό αποκλεισμό χώρων, ιδίως στις ημέρες του Πάσχα που μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός.
-Μπλόκα. Εκτεταμένοι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι ξεκινούν τόσο εντός των αστικών κέντρων όσο και με αστυνομικά μπλόκα στις εθνικές οδούς, παραδρόμους και επαρχιακό δίκτυο. Και αν χρειαστεί να κλείσουν τα διόδια.
-Νησιά. Εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων από νησί σε νησί. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί δήμαρχοι νησιών έχουν ζητήσει την πλήρη απαγόρευση ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.
 enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]