Ιωάννινα:Μοναχικό ...το φετινό ψήσιμο του οβελία!

Πάσχα   χωρίς οβελία ,ακόμη και με καραντίνα ...δεν γίνεται !
Από το πρωί τα social media έχουν γεμίσει με φωτογραφίες και βίντεο από τον "πρωταγωνιστή" του πασχαλινού τραπεζιού από όσους προτίμησαν να μην ψήσουν  το αρνί ή το κατσίκι   στο φούρνο αλλά να τηρήσουν την παράδοση   του σουβλίσματος   τηρώντας   όμως τις φετινές οδηγίες  για το εν λόγω έθιμο.
Ως γνωστό το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.Οι αρχαίοι Έλληνες 40 μέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους μαγείρευαν δίπλα από τον τάφο καθώς πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο ,συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός .Έψηναν αρνιά σε εστίες ,έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν .
Έτσι  και φέτος παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού  οι ψησταριές  πήραν από νωρίς  θέση   στα μπαλκόνια   και τις αυλές των μονοκατοικιών  ενώ    η φετινή διαδικασία είναι μοναχική αφού δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στα σπίτια φίλων και συγγενών.
Πιο τυχεροί   βέβαια   είναι όσοι  κατοικούν στα χωριά αφού δεν δυσκολεύτηκαν  και πολύ για  να βρουν τον κατάλληλο χώρο για το σούβλισμα  αλλά και εκεί η κάθε οικογένεια ψήνει τον οβελία μόνη της χωρίς παρέα..
Όπως και να έχει έστω και μοναχικά χωρίς συγγενείς και φίλους το έθιμο του σουβλίσματος τηρείται με τον κόσμο να ευελπιστεί πως του χρόνου   η Κυριακή του Πάσχα θα είναι διαφορετική ...
πηγή φωτογραφιών facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]