Η ΛΑΣ Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό

Όσον αφορά την πρόταση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» για δημιουργία ειδικού ταμείου με το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, για την χρηματοδότηση των αναγκών αντιμετώπισης της εξελισσόμενης πανδημίας του κορωναϊού, ψηφίζουμε θετικά με τις εξής επισημάνσεις:
Είναι μια πρόταση στην κατεύθυνση κάλυψης της τεράστιας διαχρονικής υποχρηματοδότησης των δομών υγείας και της προστασίας της δημόσιας υγείας από την λογική κόστους οφέλους που διαπερνά όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.
Είναι αναπόφευκτη την στιγμή που με εγκληματικό θράσος η κυβέρνηση επιδοτεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας με μόλις 15 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία ποσό που αποτελεί το 1% της ετήσιας δαπάνης λειτουργίας των νοσοκομείων.
Τα έργα που θα εξαιρεθούνε από το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας δεν μπορεί να αφορούνε έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας όπως είναι τα ελάχιστα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα που σχεδιάζει η περιφέρεια Ηπείρου
Η περιφερειακή αρχή που στην προηγούμενη συνεδρίαση ανακοίνωσε την εκταμίευση 50 εκατομ. ευρώ για την συγχρηματοδότηση του διευρωπαϊκού άξονα Γιάννενα -Κακαβιά, με επιβολή διοδίων οδηγώντας σε τριπλή ουσιαστικά πληρωμή του έργου, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χωρίς την λογική της ανταποδοτικότητας. Η αντιμετώπιση του κορωναϊου δεν μπορεί να συνοδευτεί με διόδια και ανταποδοτικά τέλη. Ούτε όμως και να ανασταλεί κάθε είδους ενίσχυση της άνισης και τιτάνιας μάχης που δίνουν οι υγειονομικοί.
Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει ΤΩΡΑ μέτρα ενίσχυσης και θωράκισης των δομών υγείας και προστασίας των υγειονομικών και των ασθενών και να προστατευτεί ο λαός της Ηπείρου από την αισχροκέρδεια των εμπόρων υγειονομικού υλικού και των ιδιωτικών δομών υγείας που θησαυρίζουν από τα test ταυτοποίησης του κορωναϊού και τους απελπισμένους ασθενείς προς χειρουργείο μετά την αναστολή τακτικών χειρουργείων στα δημόσια αλλά όχι στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Να αποδεχτούνε όλες οι παρατάξεις του Π.Σ. την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΑ.
Για εμάς, και οι φορείς της τοπικής διοίκησης, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείρου επιβάλλεται να απαιτήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:
1. Να προβληθεί η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Στο παραπάνω πλαίσιο την άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας  καθώς και όλων των αγροτικών ιατρείων της περιοχής, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων..
2.   Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
3.   Να εξασφαλιστεί η επαρκής υγιεινή σε προνοιακά ιδρύματα. Να μην αξιοποιηθεί η πανδημία για την αλλαγή καθηκόντων σε εργαζόμενους.
4.  Να ζητηθεί η αύξηση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
5.   Να διασφαλιστούν με κυβερνητική απόφαση πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
-Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.
-Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.
-Σε όσους καλούνται να αναλάβουν την φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.
-Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών ή των δομών ΑμεΑ.
7. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο. Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, την υποχρηματοδότησή του, την εμπορευματοποίηση, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, δεν μπορεί να πληρώσει ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]