Τσιόδρας: Υπολογίζουμε τα κρούσματα σε 2.000- 3.000 Με ανώτατο όριο το 1% κινείται μέχρι στιγμής η θνησιμότητα

Οι συμβουλές μας προς τον γενικό πληθυσμό δεν αλλάζουν σημείωσε νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ,Σωτήρης Τσιόδρας ,στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών υγείας.
Έλεγχος για ασθενείς που έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν συστήνεται.Επιπλέον αρνητικός έλεγχος δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι κανείς στην περίοδο επώασης του ιού.Όλοι κινδυνεύουμε από τον νέο ιό ,είπε ο κ.Τσιόδρας αλλά όπως υπογράμμισε άλλος ο κίνδυνος για τις μικρές ηλικίες (σχεδόν μηδενικός) και ιδιαίτερα αυξημένος για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών των 80 και ακόμη περισσότερο των 90 ετών.
Οι νέοι που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους με ήπια συμπτώματα ίωσης πάντα βέβαια σε συνεννόηση και παρακολούθηση με τον θεράποντα προσωπικό τους γιατρό.
Η στρατηγική του περιορισμού των συναθροίσεων σημείωσε ο καθηγητής πρέπει να τονιστεί και πάλι και πρέπει να  ισχύει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν για την επάρκεια των τεστ ο κ.Τσιόδρας είπε:
"Yπάρχει επαρκής ποσότητα για τις ανάγκες όλων των ατόμων και ιδιαίτερα αυτών που εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ  και είναι οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας λόγω σοβαρής νόσου οι επαγγελματίες υγείας και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου .
Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιείται  καθημερινά μεγάλος αριθμός τεστ .Φυσικά και επιτρέπεται η πραγματοποίηση τεστ από ιδιωτικούς φορείς.Δύο κινδύνους βλέπω  σε μία στρατηγική ελέγχου εντός του χώρου ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου,αυτόν της μετάδοσης και περαιτέρω διασποράς του ιού σε περίπτωση που κάποιος τον έχει καθώς και έκθεση στον ιό αν δεν τον έχω.
Τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να μπορούν να ελέγχουν τους ανθρώπους  που πληρούν  τα κριτήρια της νόσου και επιθυμούν να ελεγχθούν."
Το μήνυμα αυτοαπομόνωσης υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας παραμένει το ίδιο ανεξαρτήτως αποτελέσματος ενώ η ένταση των μέτρων για τον Codiv-19 θα βοηθήσει και στον περιορισμό και άλλων ιών του αναπνευστικού που πλήττουν κάθε χρόνο τον παγκόσμιο πληθυσμό.


Η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα

Για fake news σχετικά με τη διασπορά της νόσου που ακούγονται από έγκριτους επιστήμονες  και στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου   έκανε λόγο ο κ.Τσιόδρας.
Οπως σημείωσε δυστυχώς μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news σχετικά με τη διασπορά της νόσου  αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό,δηλαδή πως γίνονται απειροεκάχιστα τεστ και πως οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας.
"Καταλαβαίνω την αγωνία όλων και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν .Χρειάζεται όμως προσοχή να μην περνούν λάθος μηνύματα στον πληθυσμό και να προξενούν μια επιδημία φόβου και πανικού.
Η απάντηση σε όλους όσοι θέλουμε να πιστεύουμε ασκούν καλόπιστη κριτική είναι πως οι κύριοι στόχοι των εργαστηριακών ελέγχων που γίνονται στη χώρα μας είναι :o έλεγχος γίνεται με αυστηρά κριτήρια που έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς .
Αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό η καταμέτρηση γίνεται με δύο ειδικές δειγματοληπτικές διαδικασίες.[..]
Σε  όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα υποκαταγράφεται η εξέλιξη της επιδημίας .
Μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είχαμε επακριβή εικόνα για το πως πορεύεται αυτή η επιδημία.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η θνητότητα της επιδημίας εκτιμάται από 0,05% πολύ χαμηλότερη από αυτήν της εποχικής γρίπης και έως και 1% που είναι υψηλότερη της εποχικής γρίπης .
Η εκτίμησης της  ειδικής επιστημονικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής  του ΕΚΠΑ είναι πως έχουμε 2.000-3.000  περιστατικά στον πληθυσμό αλλά με αρκετή αβεβαιότητα .
Περιμένουμε φυσικά ακόμη περισσότερα κρούσματα  και σταδιακά δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα .Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και την έκβασή τους "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]