Αναΐς Βάθη : Μία Ηπειρώτισσα διοργανώνει έκθεση για την ελληνική μετανάστευση στις Βρυξέλλες !




Η   Αναΐς Βάθη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον πολιτισμό συμμετέχοντας σε δίαφορα μουσικά πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Σπόυδασε διαχείριση πολιτισμικής κληρονομιάς στην Αθήνα, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και την πολιτιστική δημοσιογραφία. Μετράει συνεντεύξεις με ονόματα όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Νίκος Αλιάγας, ο διεθυντής της ορχήστρας του Hollywood  Ερικ Όσνερ κ.α. Το 2016 εγκαταλείπει την Ελλάδα για τη Γαλλία όπου συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Λίλης, συμμετέχοντας για ακόμη μία φορά με έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά της πόλης του Βορρά.

Αποτέλεσε εθελόντρια στο πολιτιστικό κομμάτι της ελληνικής κοινότητας της Λιλ ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με κορυφαίες εταιρίες πολιτιστικών παραγωγών, με μεγαλύτερο επίτευγμά της, την συμμετοχή της ως ερμηνεύτρια σε μεγάλη μουσική εκδήλωση στο στάδιο Pierre Mauroy της Losc.

Τα τελευταία δύο χρόνια ζει, εργάζεται και σπουδάζει στο Βέλγιο και πιο συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες. Eίναι φοιτήτρια στο τμήμα Cultural Management του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και στόχος της είναι να επηρεάσει μέσα από τη διπλωματική της έρευνα τη διεθνή πολιτική για τη δημιουργία ενός συστήματος προστασίας της πολιτιστικής ευρωπαïκής βιομηχανίας και τα των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Η Έκθεση “Φιλότιμο”

Στο πολιτιστικό κέντρο PointCulture ULB στις Βρυξέλλες, στις 3 Μαρτίου και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης Philotimo, η οποία είναι μία πρωτοβουλία τριών φοιτητριών του προγράμματος CulturalManagementτου ULB. Της Ελληνίδας Αναΐς Βάθη και της Marie Marchale και Elana Rilli γαλλικής καταγωγής, οργανώτριες της έκθεσης Philotimo.

Η έκθεση βασίστηκε σε αληθινές μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών του Βελγίου, όλων των ηλικιών και διαφόρων κοινωνικών προφίλ και θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του ULB, του εστιατορίου Philema και του κυρίου Γιάννη Μανασή Έλληνα των Βρυξελλών.

Η λέξη φιλότιμο με μεγάλη δυσκολία μπορεί να  μεταφραστεί σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Όταν ένας Έλληνας μιλάει για «φιλότιμο» εννοεί πως κάποιος είναι ιδιαίτερα συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, έχει ευσυνειδησία, δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του, η αξιοπρέπεια, η περηφάνια, και εκτελεί τα καθήκοντά του.

Η ποιήτρια Rachele Gusella και η εικαστικός Céline De Vos μέσα από μια πλαστική, ποιητική και ακουστική έκθεση, προσκαλούν να ανακαλύψουν τους Βέλγους ελληνικής καταγωγής, τους Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο και την πολιτιστική ταυτότητα μιας ολόκληρης κοινότητας.

Η έκθεση Philotimo, όπως δηλώνουν οι διοργανώτριες, βασίστηκε σε αληθινές μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών του Βελγίου, όλων των ηλικιών και διαφόρων κοινωνικών προφίλ.

Η Ελληνίδα Αναΐς Βάθη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στόχος είναι οι Βέλγοι φοιτητές, και οι κάτοικοι των Βρυξελλών να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό μας και να δημιουργήσουμε μία πολιτιστική γέφυρα επικοινωνίας μαζί τους. H Eλλάδα μας, η ιστορία της και ο πολιτισμός της οφείλει να γίνει γνωστή στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας καθώς μας συνδέει μία συνύπαρξη δεκαετιών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]