VOLTERRA ..ENEΡΓΕΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ

Ιωάννινα:Εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη

«Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά»

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ, ώρα 7μμ,
 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εισηγήσεις: Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών
                      ΚΕΘΕΑ Ηπείρου
                      Ένωση Γονέων Ιωαννίνων

Εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, γονείς, λαϊκές οικογένειες.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων σας προσκαλεί σε συζήτηση και αγωνιστική δράση ενάντια στο σοβαρό, κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών.
 Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους συλλόγους γονέων και στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς της νεολαίας, αλλά και στους συλλόγους των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, στους πολιτιστικούς συλλόγους, σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και αγωνιά γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών.
Το πρόβλημα της χρήσης και εξάρτησης από ναρκωτικά είναι κοινωνικό πρόβλημα και όχι ιατρικό.
1 στους 2 χρήστες ναρκωτικών είναι άνεργοι
1στους τρείς εξαρτημένους διέκοψαν το σχολείο σε ηλικία 15 ετών.
Η φτώχεια, η πείνα, η ανασφάλεια, η οικονομική ανισότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μετανάστευση, η υποχρεωτική εκτόπιση, οι περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση, την εργασία, η έκθεση σε βία είναι παράγοντες που οδηγούν  και ευνοούν τη χρήση ναρκωτικών (ΟHE 2015).
 Aυτές οι αιτίες είναι που αναγκάζουν τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή τους, να περιορίζουν τα όνειρά τους, να απογοητεύονται, να παραιτούνται. Αυτό το κοινωνικό περιβάλλον ευνοεί την «τάση φυγής» από την πραγματικότητα που «προσφέρουν» τα ναρκωτικά.
Η περιοχή μας είναι κόμβος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Η ανεργία είναι πάνω από το μέσο όρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ζει μεγάλος αριθμός φοιτητικής νεολαίας, χωρίς υποδομές και προγράμματα για δωρεάν άθληση, πολιτισμό και ψυχαγωγία. Τα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης, όπως και τα προγράμματα στεγνής θεραπείας είναι μειωμένα και συνεχώς συρρικνώνονται. Όλοι έχουμε ευθύνη να πρωταγωνιστήσουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα απέναντι σε αυτή την κατάσταση.
Έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε συλλογικά και να γίνουμε νικητές στη ζωή.
Στο πρόβλημα της χρήσης και διάδοσης των ναρκωτικών απέναντί μας δεν έχουμε μόνο τους μεγαλέμπορους των ναρκωτικών που θησαυρίζουν (τα κέρδη παγκοσμίως ξεπερνούν τα 570 δις δολάρια τον χρόνο). Έχουμε τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το σύστημα τους, που δημιουργούν τις κοινωνικές προϋποθέσεις που σπρώχνουν στη χρήση (ανεργία, φτώχεια, άγχος κλπ).
Η χρήση και η εξάρτηση από ναρκωτικά αποτελεί γι αυτούς διπλό κέρδος:  από τη μία είναι νέο πεδίο νόμιμης κερδοφορίας και «ανάπτυξης» των επιχειρηματικών ομίλων (επενδύσεις στην κάνναβη) και από την άλλη είναι εργαλείο για να κρατιέται η νεολαία «μαστουρωμένη» και παθητική, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να επικρατήσει γενικά «σιγή νεκροταφείου» από την εργατική τάξη και το λαό,  λαμβάνονται όλο και περισσότερα μέτρα (εμπόδια στις απεργίες, τις συγκεντρώσεις, κατάργηση ασύλου κλπ) Τα ναρκωτικά είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια τους. Πρέπει να ανησυχούμε που η ανοχή με τη χρήση κερδίζει έδαφος συνολικά στη κοινωνία.

Γι αυτό βλέπουμε:
Ότι δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και ολοκληρωμένη θεραπεία ενάντια στα ναρκωτικά, αλλά στόχος όλων των κυβερνήσεων είναι «η μείωση της βλάβης». Γι αυτό προωθούν μόνο τα προγράμματα υποκατάστασης των ναρκωτικών και όχι τα στεγνά προγράμματα που οδηγούν σε ολοκληρωμένη θεραπεία.
Προωθούν την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά. Γεμίζουν τα μαγαζιά «υγιεινής διατροφής», τα περίπτερα κλπ με προϊόντα κάνναβης.
Προωθούν την «φαρμακευτική» κάνναβη, που στις ΗΠΑ π.χ., οδήγησε νέα παιδιά και μαθητές να βρίσκουν ναρκωτικά με συνταγή.
Θεσμοθέτησαν τους «Χώρους Εποπτευομένης Χρήσης Ναρκωτικών» για να διώξουν τους χρήστες από το κέντρο των πόλεων και να μην ενοχλούν τον τουρισμό.

Η  πολιτική «διάδοσης» των ναρκωτικών που ακολουθείται, για να πείσει, ρίχνει στην «πιάτσα» και τα ανάλογα επιχειρήματα π.χ.: «η χρήση είναι ατομική επιλογή και  ζήτημα ελευθερίας του καθένα», «η νομιμοποίηση της κάνναβης θα αντιμετωπίσει το παράνομο εμπόριο», η «κάνναβη είναι φυτικό προϊόν δεν προκαλεί προβλήματα», «αυτοί που εναντιώνονται στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά και στη χρήση γενικά είναι συντηρητικοί, μακριά από την σύγχρονη προοδευτικότητα της κοινωνίας» κ.α. Πρόκειται για προσπάθεια αθώωση της χρήσης και των αιτιών που οδηγούν σε αυτή.
Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση,  με τον κοινωνικό και φυσικό θάνατο των νέων, των παιδιών μας. Συγκρουόμαστε με την πολιτική που δημιουργεί τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση των ναρκωτικών και που στόχο έχει τη διαιώνιση της χρήσης. Υψώνουμε συλλογικό, μαχητικό τείχος αγώνα από το εργατικό, φοιτητικό, μαθητικό και λαϊκό κίνημα.
Λέμε όχι σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.  Όχι στην αποποινικοποίηση του χασίς.
Απαιτούμε πολιτική «μείωσης της ζήτησης» και όχι «μείωσης της βλάβης»

Παλεύουμε για:
- Προγράμματα συστηματικής και ολοκληρωμένη ενημέρωσης- εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε σχολεία, σχολές και χώρους εργασίας.
- Αύξηση των κέντρων πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων στην περιοχή ως κύριο μοντέλο τη θεραπεία. Κέντρο πρόληψης στο ΑΕΙ
- Διασφάλιση της σταθερής αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, ολοκληρωμένης  λειτουργίας της Πολυδύναμης μονάδας εξαρτήσεων του νοσοκομείου Χατζηκώστα, με αύξηση της χρηματοδότησης, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και πρόσληψη του επιπλέον αναγκαίου προσωπικού.
- Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ενιαίου φορέα Πρόληψης- Θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
- Μέτρα προστασίας των ανέργων.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση  της σχολικής διαρροής.
- Δωρεάν υποδομές και προγράμματα άθλησης στα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στην πόλη και στην ύπαιθρο του νομού.
- Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στις σχολές κοινωνικών επιστημών, ιατρική, παιδαγωγικές σχολές.
- Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στον τομέα  της πρόληψης και της απεξάρτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]