Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου : Ψηφίσματα και ερωτήσεις προς την περιφερειακή αρχή

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΩΣ ΖΗΤΗΜΑ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Oι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου και όλης της χώρας όχι μόνο δεν βλέπουν καμία ουσιαστική αλλαγή στη ζωή τους αλλά συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και στόχο έχει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας σε λίγα χέρια.
Ταυτόχρονα βιώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών και των άλλων μεταποιητικών ομίλων που καθηλώνει σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα όπως το γάλα, το κρέας, το λάδι κλπ, αλλά και τους ανταγωνισμούς μεταξύ καπιταλιστών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων με τους εμπορικούς πολέμους (π.χ. ρωσικό εμπάργκο, δασμοί ΗΠΑ κ.λπ.), τις εμπορικές συμφωνίες (π.χ. CETA), διάφορες συμμαχίες και αναδιατάξεις (BREXIT) τις επεμβάσεις και θερμούς πολέμους.
Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής αυξάνει με τις αυξήσεις στο ρεύμα (8-10%), την αυξημένη τιμή του πετρελαίου 1,40 πιθανόν και 1,50Ε, στα αγροτικά εφόδια κλπ. με αποτέλεσμα οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να μην μπορούν να διαμορφώσουν ένα εισόδημα που θα τους κρατήσει στα χωράφια και τα κοπάδια τους.
Επιπλέον και ενώ το 80% των αγροτοκτηνοτρόφων έχει εισόδημα κάτω από 10000Ε καλούνται από την σημερινή κυβέρνηση που βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει τον ν. Κατρούγκαλου να συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλές εισφορές για να πάρουν συντάξεις πείνας 330Ε.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροκτηνοτρόφων εφάρμοσε την καταστολή, τον αυταρχισμό στέλνοντας τα ΜΑΤ απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες. Έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί και τις συκοφαντίες απέναντι στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Ευθύνες όμως υπάρχουν και στην περιφερειακή αρχή που ανέχεται και πρωτοστατεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ-κυβερνήσεων, αποφεύγοντας συστηματικά και συνειδητά να εντοπίσει και να αναδείξει τις αιτίες, τους υπεύθυνους και τα τεράστια κέρδη που αποφέρει αυτή η πολιτική στους μονοπωλιακούς ομίλους.
Η περιφερειακή αρχή ενώ δέχτηκε τη μεταφορά του ελέγχου και της εποπτείας των ΤΟΕΒ δεν διεκδίκησε τη στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό - εξειδικευμένο και μη - με στόχο την παραπέρα απαξίωση τους.
     Προβάλλει ότι έχουν κοινό συμφέρον οι μεγαλοαγρότες καπιταλιστές που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση της εφημερίδας “Agrenda” που έγινε στα Γιάννενα με τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους και προβάλει ως λύση τα διάφορα ΕΣΠΑ, Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα σχέδια βελτίωση που επιταχύνουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε κερδοφόρους για το κεφάλαιο τομείς.

Καλλιεργεί αυταπάτες ότι με την σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας θα προστατευτούν οι βιοπαλαιστές αιγοπροβατοτρόφοι. Κρύβει σκόπιμα το χαρακτήρα των διεπαγγελματικών που συστήνονται με βάση κανονισμό της ΚΑΠ, εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στόχο έχουν την προώθηση των προτεραιοτήτων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σύνθεση της νεοσυσταθείσας διεπαγγελματικής Φέτας όπου κυριαρχούν γαλακτοβιομήχανοι και μεγαλοκτηνοτρόφοι – διαχρονικοί “τρόφιμοι” των υπουργείων. 

 Η σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα περνά από την οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ – κυβέρνησης. Από τον κοινό αγώνα με τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενος, συνταξιούχους που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Η προοπτική της επιβίωσης των βιοπαλαισττών αγροτοκτηνοτρόφων περνά μέσα από μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, ένα παραγωγικό μοντέλο έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ,ΕΕ), που κίνητρο θάχει την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και όχι το κέρδος των εμποροβιομηχάνων και των μεταποιητικών ομίλων. Προϋπόθεση όμως γι΄αυτό είναι να έχει το λαός στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας.

Επομένως ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων ξεπερνά τα όρια του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού και αποκτά μια ξεχωριστή σημασία για ολόκληρο το λαό γιατί συνδέεται και με τις συνεχώς διευρυμένες διατροφικές ανάγκες του. Να μπορεί η εργατική λαϊκή οικογένεια να τρώει φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

       Συνεπώς, η αποφασιστική συμπαράταξη και αλληλεγγύη στους βιοπαλαιστές αγρότες που παλεύουν να μείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους υπηρετεί τα πιο ζωτικά συμφέροντα ολοκλήρου του ελληνικού λαού.
Για το λόγο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης του αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και διεκδικεί:
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
Αφορολόγητο πετρέλαιο και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%
Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.
Φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ, να καταργηθεί το "περιβαλλοντικό" τέλος άρδευσης/ύδρευσης, οι υπηρεσίες άρδευσης να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα.
Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά
να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».
Επιδότηση στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους στο ζωικό κεφάλαιο και όχι ανάλογα με τη βοσκήσιμη έκταση που χρησιμοποιούν.
Να μη εφαρμοστεί η ευρωενωσιακή και η ελληνική νομοθεσία σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων εκτάσεων.
Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το τσίπουρο.
Καμιά δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. ΟΧΙ στην αλλαγή χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου
Βελτίωση της παραγωγικότητας των βοσκήσιμων εκτάσεων -όπου χρειάζεται,- ώστε να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε μία έκταση βοσκότοπου, χωρίς αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγή βοσκήσιμης ύλης και στην παραγωγικότητα του εδάφους
Επιδότηση των ζωοτροφών για αιγοπροβατοτροφία. για όσο χρονικό διάστημα θα απαγορευτεί για προστατευτικούς λόγους, η βόσκηση των ζώων σε βοσκήσιμες εκτάσεις.
Δωρεάν κατασκευή/βελτίωση υποδομών (έργα, προσπελάσεις, ποτισμού των ζώων, σταβλισμού, στέγασης κτηνοτρόφων, υγειονομικής περίθαλψης) και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους
Άμεσες προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού και υλικοτεχνικής ενίσχυσης των δημόσιων γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Δωρεάν παραχώρηση βοσκήσιμων εκτάσεων στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους χωρίς ενοίκιο.
Να καταργηθεί το 2% για την δακοκτονία και να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των εργολάβων.
Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε. Να απαλλαγούν τα χρέη των ΤΕΟΒ από τα πρόστιμα και να υπάρξει κατάλληλος διακανονισμός με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

                                                                 29/01/2020
                                                     Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου
                                                      Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας



ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 
ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ”

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ζητά να αποσυρθεί το αρ.189 που αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας Χώρων Εποπτευομένης Χρήσης (ΧΕΧ) από τους εγκεκριμένους φορείς του αρ.51 ν.4139/2013 και από ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων».
Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης συνιστούν αποδοχή του προβλήματος της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών, δε συνιστούν θεραπευτική λύση, δε διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα σε «στεγνά θεραπευτικά» προγράμματα να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για χρήση ναρκωτικών, αλλοιώνοντας τον ίδιο το χαρακτήρα τους. Επίσης για να μειώσει το κόστος και την αντίδραση μεταφέρει την ευθύνη σε Δήμους και Περιφέρειες με αρμοδιότητες που δεν έχουν καμία ευθύνη, τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό,  δίνοντας τη δυνατότητα και για «κινητές μονάδες Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης». 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου καλεί το λαό και τη νεολαία να αντιπαλέψουν αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του «κοινωνικού θανάτου» των τοξικομανών. 
Καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική της «διαχείρισης της χρήσης ναρκωτικών». 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα πρωτοστατήσει για να αποτραπεί αυτή η πολιτική. Στόχος πρέπει είναι μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. 
Διεκδικούμε ενίσχυση της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης. 
                                                                 29/01/2020
                                                     Για την Λαϊκή Συσπείρωση
                                           Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 29-01-2020
     1.    Με βάση την επιστολή που στάλθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο από τον Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας για την απόπειρα κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, «η εταιρία Jumbo επικαλείται το νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει “με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη” να ρυθμίζει σε συγκεκριμένες περιοχές τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές από αυτές που ήδη ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα. 
Η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται σε νόμο ο οποίος φέρει τόσο τη σφραγίδα της ΝΔ το 2013, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε σε τροποποίησή του το 2017, αφαιρώντας και τους τελευταίους περιορισμούς που υπήρχαν για το άνοιγμα των μεγαλοκαταστημάτων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων αυτών όπως και του ΚΙΝΑΛ. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας που με την απόφαση του 2013 άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για μια τέτοια εξέλιξη».
Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει η περιφερειακή αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να εμποδίσει την καταστρατήγηση της Κυριακάτικης αργίας?
2. Στο ζήτημα της επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο το τελευταίο 10 ήμερο έχουν ανακύψει πολλά ερωτήματα εν μέσω διαμαρτυριών αρχής γενομένης από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σκουφά Άρτας . Θέτουμε τα εξής ερωτήματα στην περιφερειακή αρχή:
Α) Ποιες είναι οι δικαστικές διεκδικήσεις που εγείρει ο ο ανάδοχος του έργου έναντι της Περιφέρειας Ηπείρου, στις οποίες έχει αναφερθεί ο ίδιος ο περιφερειάρχης?
Β)Ποια είναι η ποσότητα απορριμμάτων που πηγαίνει στο εργοστάσιο από τους 4 νομούς αυτή την χρονική στιγμή?
Γ) Έχετε γνώση των οικονομικών δυσκολιών του αναδόχου από την λειτουργία του εργοστασίου, καθώς ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Ηπείρου σε δημόσια τηλεοπτική συζήτηση στο ΒΗΜΑ tv την περασμένη Δευτέρα έκανε διαρκείς αναφορές στο ότι ο ανάδοχος «δεν βγαίνει» , παρότι λαμβάνει πλήρως το χρηματικό αντίτιμο της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 80.000 τόνων?
Δ) Ποιος ο λόγος να καθυστερήσετε μια εβδομάδα μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σκουφά Άρτας να παρεμβείτε δημόσια για να δώσετε διευκρινήσεις, όταν μάλιστα καταγγελθήκατε από την Δήμαρχο ότι πριν την συνεδρίαση αποφεύγατε συστηματικά συνάντηση μαζί της, με αποτέλεσμα την δημιουργία σύγχυσης στην κοινωνία για το ποιες είναι οι πραγματικές παράμετροι του ζητήματος  ?
                                                                  29/01/2020
                                                     Για την Λαϊκή Συσπείρωση
                                           Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]