ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Στη κατάμεστη αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου η πολιτική συγκέντρωση της Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Στη κατάμεστη αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε την  Κυριακή 26/1 η πολιτική συγκέντρωση της Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ με θέμα « Η εμπλοκή της Ελλάδας στο σχεδιασμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και οι θέσεις της Ελλάδας». Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη γραμματέα της ΤΟ Ιωαννίνων, Μαρία Ανδρεάδου η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας πως η προσπάθεια πολιτικού ανοίγματος της K.O. πρέπει να συνεχιστεί, να ενταθεί το επόμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς κ γειτονιές, πυκνωνοντας τις συσκέψεις κ περιοδείες.
Στη συνέχεια το λόγο πήρα ο Κύριλλος Παπασταύρου ο οποίος ανέφερε “Ο φόβος δεν είναι καλός συμβουλος. Πολλές φορές οδηγεί σε παραλυτική αδράνεια, σε κρίση πανικού σε απάθεια και αμηχανία. Δίνει την δυνατότητα να χειραγωγηθεί να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της στήριξης βαθείων αρνητικών εξελίξεων, οδηγείται πολλές φορές στη λογική του μικρότερου κακού. Και το κρίσιμο αυτή την περίοδο είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις αλλά και στην επαρχεία να μην παραλύσουν, να μην μπλοκάρουν. Να μην γίνουν κομπάρσοι των εξελίξεων. Να μην μπουν στην μπάντα, να μην αφεθούν ερμαια στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της κυρίαρχης κοινωνικής ταξης , των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εξουσιάζουν, που έχουν το κράτος τους, τις κυβερνήσεις τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Το κρισιμο αυτή την περίοδο είναι να υπάρξει μαζική εργατική-λαϊκή αφύπνιση και δράση, να υπάρξει κινητοποίηση, μόνο έτσι η ανησυχία και ο προβληματισμός θα βρουν  διέξοδο οταν αποκτούν κατεύθυνση σύγκρουσης με τις αιτίες που μας κάνουν καθημερινά να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα το φόβο. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να αφιερωθεί ολη η ενεργητικότητα μας.”
“ Στον σημερινό «πολυπολικό κόσμο» όπως αποκαλούν διάφοροι σήμερα το ιμπεριαλιστικό σύστημα , εξελίσσονται στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε περισσότερα από 20 σημεία του πλανήτη, όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται  οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι παίχτες, δίνοντας έναν αδυσώπητο αγώνα για το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής, δρόμων εμπορίου και πηγών ενέργειας. Επιβεβαιώνοντας αυτό που γνωρίζουμε ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα οτι δηλαδή ενα παγκόσμιο σύστημα που λειτουργεί με απόλυτο νόμο το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους για το οποίο τα μονοπωλια, τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν διστάζουν μπροστά στο πιο μεγάλο εγκλημα, οσο θα υπάρχει καπιταλιστικός ανταγωνισμός που μοιραία θα γίνεται αδυσώπητος θα υπάρχουν πάντα οι αιτίες όσες συμφωνίες και αν κάνουν, οσο και αν δημιουργούν ενώσεις, οργανισμούς, θεσμούς , οι αιτίες που οδηγούν στη σύγκρουση, στην εναλλαγή της «ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο» με την ανοιχτή ιμπεριαλιστική πολεμική αντιπαράθεση. Που βρισκόμαστε σήμερα; * για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, συμφωνίες και συνθήκες που διαμόρφωσαν το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τα τελευταία 70 χρόνια αμφισβητούνται ανοιχτά * γγια πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο διεθνείς αναλυτές και δεξαμενές σκέψης σε Ευρώπη και Αμερική αναγνωρίζουν ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που οδήγησαν στο πρώτο και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν μικρότερης έντασης από τις σημερινές * για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μία άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη η Κίνα αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σ' αυτή τη φάση μόνο οικονομικά, όχι ακόμα στρατιωτικά και πολιτικά * για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του πριν από 70 χρόνια, στο ΝΑΤΟ τίθεται με τέτοια ένταση το ζήτημα της συνοχής του, με τη Γαλλία να το χαρακτηρίζει ακόμα και εγκεφαλικά νεκρό. * για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν υπάρχει μία δύναμη για να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής στην παγκόσμια οικονομία, όπως μέχρι τώρα έπαιζε η Αμερική. Οπως αλλωστε τονιζε και το 20ο Συνέδριο του Κόμματος μας  ζούμε σε μια ιστορικά φάση, όπου οι ΗΠΑ απειλούνται ανοιχτά να χάσουν την πρώτη θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και μία ανερχόμενη καπιταλιστική δύναμη, η Κίνα, διεκδικεί με αξιώσεις τα σκήπτρα. Ενώ μια αλλη μεγάλη δυναμη όπως είναι η Ρωσία με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο κόσμο, αξιοποιεί τις τάσεις υποχώρησης των ΗΠΑ και τα προβλήματα συνοχής του ΝΑΤΟ για να αναβαθμίσει τη θέση της. Μεσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κοιτάξουμε τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αγαίου.”
“ Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλη ευθύνη για τον στρατηγικό διάλογο και τη νέα στρατιωτική συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τις επόμενες επεμβάσεις στην περιοχή. Οι τελευταίες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει με δυνάμεις στη Λιβύη, έστω και με το φερετζέ της τήρησης της εκεχειρίας, είναι στοιχείο εμβάθυνσης της εμπλοκής και δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για το λαό. Η απόφαση να σταλούν συστοιχίες πυραύλων πατριοτ για την αντιαεροπορική θωράκιση της Σαουδικής Αραβίας, που είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και αντιμετωπίζουν από κοινού το Ιράν ως τη νούμερο ένα απειλή για τα συμφέροντα τους. Η απόσπαση μιας φρεγάτα για συνοδεία γαλλικού αεροπλανοφόρου που θα πλέει στη Μεσόγειο, ενώ αντίστοιχη πρόταση υπάρχει και προς τις ΗΠΑ, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η δέσμευση για την υποστήριξη ναυτικής δυναμης που θα επιτηρεί τα στενά του Ορμουζ για όλες αυτές τις αποφάσεις και επιλογές της κυβέρνησης δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Το μόνο που ψελλίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση είναι κάτι μισοκουβέντες για περισσότερα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Το ζήτημα είναι δηλαδή με ποια ανταλλάγματα για τα συμφέροντα της αστική τάξης θα υποθηκευτούν η ασφάλεια, το μέλλον ακόμα και η ζωή του λαού, εξαιτίας των κινδύνων που μεγαλώνουν όσο βαθαίνει η ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Αυτός είναι ο κυνισμός της αστικής τάξης και των κομμάτων της”
“ Η διέξοδος, λοιπόν, δεν βρίσκεται στην υποταγή στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χτες. Μια τέτοια υποταγή, συντρόφισσες και σύντροφοι, είτε στο όνομα του αρνητικού συσχετισμού, είτε στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεγαλώνει τα προβλήματα και τους κινδύνους όσο δεν δυναμώνει η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για το λαό, οι συσχετισμοί θα γίνονται όλο και πιο αρνητικοί, η επίθεση θα δυναμώνει, η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα βαθαίνει αντίθετα, όσο δυναμώνει η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, όσο τα αιτήματα για κλείσιμο των βάσεων και αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις συσπειρώνουν και κινητοποιούν πλατιές λαϊκές μάζες, όσο βαθαίνει η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης και η αποκτά γερά ποδάρια η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων , βιοπαλαιστών αγροτών και μικρών επαγγελματιών, τόσο θα μεγαλώνει η αμφισβήτηση του σημερινού αδιέξοδου δρόμου τόσο θα δημιουργούνται προϋποθέσεις αντεπίθεσης, θα αναδεικνύεται η προοπτική και η αναγκαιότητα της εργατικής εξουσίας, κινητοποιώντας και εμπνέοντας κι άλλους λαούς στην περιοχή να κάνουν το ίδιο, ενεργοποιώντας τη δύναμη του διεθνισμού και της αλληλεγγύης που από σήμερα πρέπει να χτιστεί. Αυτή είναι η απάντηση από τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος στην εποχή μας, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. γι' αυτή την προοπτική το κόμμα μας, με σύγχρονη επαναστατική στρατηγική και μεγάλη πείρα από την εκατοντάχρονη δράση του, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις”.
Μετά το τέλος της ομιλίας στο φουαγέ του χώρου έγινε η κοπή πίτας καθώς και η βράβευση των 3 πρώτων ΚΟΒ στην οικονομική εξόρμηση. Πρώτη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν η ΚΟΒ Κατασκευών, δεύτερη στη σειρά η ΚΟΒ Εμπορίου και τρίτη η ΚΟΒ Δημόσιας εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική πρόγραμμα και δόθηκε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 30 Γενάρη στις 18:30 το απόγευμα στο Πλάτανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]