ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

3Κ: “Βροχή” οι αιτήσεις ακύρωσης - Νέοι “κίνδυνοι” μετά και τους αναθεωρημένους πίνακες!

Όπως πρώτο έγραψε το epoli.gr άρχισε ήδη από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ο προσδιορισμός της συζήτησης των υποθέσεων των αιτήσεων ακύρωσης που έχουν υποβάλει κάποιοι από τους υποψηφίους της προκήρυξης 3Κ/2018 κατά των οριστικών πινάκων κατάταξης που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Ήδη, από τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν να συζητούνται οι σχετικές υποθέσεις.
Τι πρέπει να περιμένουν όσοι έχουν κάνει αιτήσεις ακύρωσης, αλλά και οι επιτυχόντες της προκήρυξης από αυτή τη διαδικασία;

Κατ’ αρχάς όσοι έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια έχοντας καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά των πινάκων κατάταξης, προσδοκούν ασφαλώς την αναμόρφωση των πινάκων, με σκοπό να συμπεριληφθούν στους επιτυχόντες. Με τις σχετικές αιτήσεις προφανώς οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις και το σκεπτικό πίσω από αυτές, με τα οποία εμφανίζονται να αποκλείονται από την κατάληψη μίας θέσης. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής τους τίποτα δεν θα αλλάξει. Σε περίπτωση όμως που η αίτηση ευδοκιμήσει, ο υποψήφιος κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβει μία θέση από όσες προκηρύχθηκαν, ενώ ο τελευταίος επιτυχών κινδυνεύει να χάσει την δική του θέση, ακόμα και αν έχει ήδη ορκιστεί και έχει αναλάβει καθήκοντα. Δηλαδή, η ευδοκίμηση μίας αίτησης ακύρωσης με την παραδοχή ότι ένας υποψήφιος αποκλείστηκε κακώς από την κάλυψη μίας θέσης, δεν θα οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του άλλος υποψήφιος, ο οποίος κρίθηκε αρχικά επιτυχών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του epoli.gr πέραν όμως των αιτήσεων ακύρωσης, με τις οποίες κάποιος υποψήφιος ζητά να κριθεί ως επιτυχών, υπάρχουν και εκείνες με τις οποίες οι αιτούντες ζητούν την συνολική ακύρωση της προκήρυξης με το σκεπτικό ότι αυτή περιείχε διατάξεις αντίθετες στο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο ή έθεταν σε αδικαιολόγητα μειονεκτική θέση κάποιες κατηγορίες υποψηφίων ή αντίθετα ευνοούσαν αδικαιολόγητα κάποιες άλλες. Σε περίπτωση ευδοκίμησης μίας τέτοιας αίτησης ακύρωσης δεν αποκλείεται να ακυρωθεί εν μέρει ή και συνολικά η προκήρυξη, όπως συνέβη πρόσφατα με την προκήρυξη 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 404 θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, η οποία ακυρώθηκε συνολικά -και ενώ ήδη είχαν προσληφθεί πολλοί από τους επιτυχόντες- με το σκεπτικό ότι τα κριτήρια που τέθηκαν για την συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ευνόησαν αναξιοκρατικά συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων. Ασφαλώς η συνολική κατάργηση ενός διαγωνισμού που απασχόλησε την κοινή γνώμη επί πλέον των δύο ετών δεν είναι κάτι εύκολο για τα Δικαστήρια, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κύκλος των αιτήσεων θεραπείας και των αιτήσεων ακύρωσης κατά της προκήρυξης 3Κ/2018 δεν έχει ακόμα κλείσει. Ειδικά ως προς τις αιτήσεις ακύρωσης, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής έχει μετατοπιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, καθότι, ως γνωστόν, στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 δημοσιεύθηκαν νέοι αναθεωρημένοι οριστικοί πίνακες κατάταξης επιτυχόντων με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τους προηγούμενους. Έτσι, οι πίνακες αυτοί μπορούν να προσβληθούν ξεχωριστά. Οι αιτήσεις ακύρωσης που θα ασκηθούν σε βάρος αυτών των πινάκων αναμένεται να απασχολήσουν τα δικαστήρια αργότερα μέσα στο έτος 2020 και ίσως το 2021.

 epoli.gr



* Σε συνεργασία με το Δικηγορικό Γραφείο «Λάμπρος Σ. Ντουματσάς & Συνεργάτες», Πανεπιστημίου 42, 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 210 3641468

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]