ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Eργατικό Κέντρο Ιωαννίνων:Κανείς εργαζόμενος χωρίς Δώρο Χριστουγέννων

Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης), δικαιούνται Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Για τον αμειβόμενο μισθωτό με μισθό, αποτελείται από 1 μισθό εφόσον απασχολήθηκε από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους και από 25 ημερομίσθια στον αμειβόμενο με ημερομίσθιο. Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου και υπόκειται σε κρατήσεις.
Αν η εργασία στον χρόνο που πέρασε ήταν μικρότερης διάρκειας, τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογία Δώρου που υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 μέρες εργασίας και την αναλογία για εργασία μικρότερη των 19 ημερών. Ως χρόνος εργασίας θεωρείται και αυτός που ο εργαζόμενος απουσίαζε νόμιμα από την εργασία του λόγω άδειας.
Ο υπολογισμός του ποσού του Δώρου γίνεται στη βάση των τακτικών αποδοχών που καταβάλλονται στον μισθωτό κατά τη 10η Δεκεμβρίου ή με το ύψος των αποδοχών της τελευταίας μέρας εργασίας αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί νωρίτερα.
Απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος κάθε μορφής.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει ο ίδιος ή μέσω του σωματείου του στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά και να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα για την άσκηση δίωξης κατά του εργοδότη με αυτόφωρη διαδικασία.
Εργαζόμενοι και σωματεία μπορούν να υποβάλουν κατευθείαν μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσουν τη δίωξη του εργοδότη με την αυτόφωρη διαδικασία. Συμφωνία για μη καταβολή Δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα Δώρου είναι άκυρη.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να έρχονται σε επαφή με το σωματείο του κλάδου τους ή με το Εργατικό Κέντρο, στο τηλέφωνο: 2651032513

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]