ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Φως ...στη σπηλιά του μικρού Χριστού [βίντεο-φωτό]

Για μια ακόμη χρονιά λίγες μόλις μέρες πριν ο μικρός Χριστός έρθει ανάμεσά μας  η   σπηλιά στην είσοδο της Καστρίτσας  μεταμορφώθηκε στην πιο όμορφη φάτνη Του!
 Εδώ και λίγες μέρες ένας θερμός φωτισμός  "πλημμυρίζει" τη σπηλιά ζεσταίνοντας  τις καρδιές  όλων λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης ..
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας   εδώ και 21 χρόνια μετατρέπει αυτό το φυσικό σπήλαιο στην πιο εντυπωσιακή φάτνη των Ιωαννίνων .
Μέσα στο αρχέγονο αυτό σπήλαιο που κατά το μακρύ παρελθόν χρησίμευσε σαν σημείο προφύλαξης και κάλυψης των βοσκών της Καστρίτσας, αλλά και των ποιμνίων τους από τα καιρικά φαινόμενα της κάθε εποχής τοποθετήθηκαν  και φέτος  οι αυτοφωτιζόμενες φιγούρες του Ιησού, της Παναγίας, του Ιωσήφ, των Μάγων όπως και του Βοσκού με το ποίμνιο τους, με τρόπο που προκαλούν εσωτερικό δέος και ηρεμία στις ψυχές των εκάστοτε περαστικών από την περιοχή αυτή.
Πως καθιερώθηκε η ιδέα
 Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.Νίκος Πανταζής ,η ιστορία  αυτής της ξεχωριστής φυσικής  δημιουργίας ανήκει στον κ.Αριστοτέλη Κύρκο, ο οποίος το  1999 κατά ένα επαγγελματικό του ταξίδι στη βόρεια Ελλάδα, συνάντησε μια πανομοιότυπη φυσική φάτνη σε σπήλαιο κατά το διάβα του. Αμέσως συγκράτησε την εικόνα αυτή που του προκάλεσε εσωτερική κατάνυξη και όταν έπειτα επέστρεψε πρότεινε αμέσως στην τότε διοίκηση του Πολιτιστικού συλλόγου Καστρίτσας τη δημιουργία μιας φάτνης σαν εκείνη που συνάντησε στο ταξίδι του στην κεντρική είσοδο του χωριού του, μέσα στο φυσικό σπήλαιο της περιοχής.
Η τότε διοίκηση του συλλόγου δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την υπέροχη αυτή ιδέα και αμέσως αγόρασε (σε δραχμές) τις εν λόγω αυτοφωτιζόμενες φιγούρες, τις οποίες και τοποθέτησε στο φυσικό αυτό σπήλαιο μαζί με προβολείς, άχυρο, αλλά και εξωτερική περίφραξη για να μη μπορούν διάφορα ζώα να προκαλέσουν κάποιου είδους ζημιά στην αναπαράσταση της γεννήσεως του Θεανθρώπου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας  κάθε χρόνο προσπαθεί να βάζει και μια νέα «πινελιά» σε ότι αφορά τον στολισμό της φάτνης ,όπως επίσημη τελετή φωταγώγησης, κάλαντα και ψαλμούς έξω από τη φάτνη μαζί με τη βιντεοσκόπηση αυτών, προσφορά γλυκών της εποχής και ζαχαρωτών στους περαστικούς, στολισμός του περιφραγμένου χώρου με χιονάνθρωπους και λοιπές  γιορτινές  φιγούρες - στολίδια, προβολή στα ΜΜΕ του σημείου αυτού, κτλ. για να  διατηρεί το ενδιαφέρον του κόσμου πάντα υψηλό για να επισκεφθούν και να φωτογραφηθούν δίπλα στον μικρό σωτήρα Χριστό μας.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]