Έχεις μικρή κουζίνα; Συμβουλές για να τη μετατρέψεις σε έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο

Έχεις μικρή κουζίνα; Συμβουλές για να τη μετατρέψεις σε έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο

Η κουζίνα των ονείρων μας είναι συνήθως ένας μεγάλος φωτεινός χώρος, που χωράει όλες τις συσκευές και πιθανότατα περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή νησίδα στη μέση. Πολλές φορές όμως, ο χώρος που διαθέτουμε στο σπίτι μας για κουζίνα είναι μικρότερος από ότι θα θέλαμε. Ακόμη κι έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε την κουζίνα που ονειρευτήκαμε, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλες:

Επίλεξε ένα απλό design

Ξεκινώντας από τους τοίχους, το λευκό χρώμα θα αναδείξει το χώρο και θα τον κάνει να δείχνει μεγαλύτερος. Ενίσχυσε αυτή την αίσθηση επιλέγοντας επίσης λευκό χρώμα για τα έπιπλα κουζίνας και τις συσκευές που τα συνοδεύουν. Ένα μίνιμαλ design θα αναδείξει αυτό το συνδυασμό, σε αντίθεση με ένα πιο “φορτωμένο” το οποίο μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι ο χώρος είναι γεμάτος.

Εκμεταλεύσου όλο το ύψος και πλάτος

Προτίμησε τα ντουλάπια να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των τοίχων, από το ταβάνι στο πάτωμα. Αυτό θα δημιουργήσει αρκετό χώρο χωρίς να “κλείσει” το ΄χωρο. Αποθήκευσε στα ψηλότερα ντουλάπια όσα δεν χρησιμοποιείς συχνά και κράτησε τα ντουλάπια με εύκολη πρόσβαση για τα υπόλοιπα. 

Δούλεψε με το φυσικό φως

Μια σκοτεινή κουζίνα, όσο μεγάλη και αν είναι, δημιουργεί την αίσθηση της απομόνωσης. Ενώ μια κουζίνα με φυσικό φως, ακόμη και μικρή, είναι ένα φιλικό περιβάλλον . Αν η κουζίνα σου έχει πρόσβαση σε φυσικό φως, ανέδειξε το. Πρόσθεσε μια επιφάνεια εργασίας μπροστά σε ένα παράθυρο. Θα δεις και στην καθημερινότητα πως όσο πιο φωτεινή είναι η κουζίνα σου τόσο πιο ωραία θα νιώθεις κι εσύ μέσα σε αυτή. Στην περίπτωση που το φως είναι περιορισμένο, προσπάθησε να μη το μπλοκάρεις με τα έπιπλα. Επιπλέον, μπορείς να το ενισχύσεις με ένα φωτιστικό οροφής.

Οργάνωσε την αποθήκευση

Η αποθήκευση των αντικειμένων είναι πάντα πρόκληση σε μια μικρή κουζίνα. Αξιοποίησε αποτελεσματικά το χώρο δημιουργώντας μια συρταριέρα ή ντουλάπα που θα χωράει τα πάντα. Προτίμησε ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο με πόρτες ή/και συρτάρια και θα δένει χρωματικά με τον υπόλοιπο χώρο. Οι ραφιέρες είναι εντυπωσιακές αλλά αν γεμίσουν “βαραίνουν” το χώρο. Αν παρόλα αυτά δεν θέλεις να τη στερηθείς, συνδύασε έναν μεγάλο κλειστό αποθηκευτικό χώρο με μια μικρότερη συρταριερα που θα έχει διακοσμητικό ρόλο.

Δημιούργησε έξυπνα επιπλέον αποθηκευτικό χώρο

Αν η κουζίνα έχει κάποια εσοχή στον τοίχο μπορεί να μετατραπεί σε μια όμορφη ραφιέρα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να εκμεταλλευτείς μια κενή επιφάνεια στον τοίχο και να προσθέσεις κρεμάστρες για τις καθημερινές κούπες. Ένας ακόμη τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσεις το εσωτερικό από τα ντουλάπια και τις συρταριέρες. Σε αυτό το χώρο που συνήθως δεν εκμεταλλευόμαστε, μπορούν να μπουν βάσεις για σφουγγάρια, εσωτερικές κρεμάστρες, γάντζοι και πολλές άλλες έξυπνες λύσεις που θα σου λύσουν τα χέρια.

Προτίμησε ένα μεγάλο νεροχύτη

Αν η κουζίνα σου δεν χωράει πλυντήριο πιάτων, προτίμησε να επενδύσεις σε ένα μεγάλο νεροχύτη. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει πιο εύκολο το καθημερινό πλύσιμο των πιάτων, αλλά και η προετοιμασία του μαγειρέματος.

Η τάξη είναι σύμμαχος

Βρες μια θέση για τα αντικείμενα και τα σκεύη που χρησιμοποιείς συχνά και μετά από κάθε μαγείρεμα, επέστρεψε τα όλα  στη θέση τους. Προτίμησε το καθημερινό πλύσιμο των πιάτων ώστε ο νεροχύτης και ο πάγκος να είναι καθαροί και άδειοι. Πριν φύγεις από την κουζίνα τακτοποίησε τη. Έτσι  την επόμενη φορά που θα μπει κάποιος μέσα να φαίνεται ένας χώρος οργανωμένος.

Επίλεξε έπιπλα κουζίνας πολλαπλών χρήσεων

Αν ο χώρος έχει θέση για μια τραπεζαρία ή νησίδα, μπορεί να στηθεί με τέτοιο τρόπο που να χρησιμεύει και ως επιφάνεια εργασίας. Ένας πάγκος κουζίνας, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε γωνιά για να απολαύσεις το πρωινό σου ή ένα γρήγορο σνακ. Μια φορητή συρταριέρα μπορεί ταυτόχρονα να είναι αποθηκευτικός χώρος αλλά και βοηθητικό τραπεζάκι.

Συνεργάσου με έναν κατασκευαστή επίπλων κουζίνας

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις λαθη και θα αξιοποιήσεις στο έπακρο το χώρο σου. Ένας κατασκευαστής (δείτε Έπιπλα Κουζίνας Μαθιός) μπορεί να δουλέψει ξεχωριστά για το δικό σου χώρο, να δημιουργήσει τις λύσεις που χρειάζεσαι και να σου προτείνει ιδέες που δεν είχες σκεφτεί ή να σε βοηθήσει να υλοποιήσεις τις δικές σου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]