Ιωάννινα:"Ida" από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

  Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει  τις Κινηματογραφικές Προβολές και το αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.Τελευταία ταινία του αφιερώματος η
"Ida" του Πάβελ Παβλικόφσκι
Ida
Η Αννα, ένα ορφανό 18χρονο κορίτσι, μεγαλώνει σιωπηλά και υπάκουα σ' ένα μοναστήρι της Πολωνίας του 1961. Λίγες μέρες πριν πάρει τους όρκους αγνότητας, η ηγουμένη της αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι έχει μία εν ζωή συγγενή. Μια θεία, τη Γουάντα, αδελφή της μητέρας της, που μένει στην πόλη και πρέπει να τη συναντήσει. Η Αννα βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός των τειχών του μοναστηριού κι αντιμέτωπη με μία 45χρονη γυναίκα εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνην. Κυνική, μπλαζέ, σκληρή, όσο περιμένει τον εραστή της να ντυθεί και να φύγει, καπνίζοντας και πίνοντας, ο Γουάντα αποκαλύπτει στην Αννα ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ιντα Λίμπενσταϊν και είναι Εβραία. Η οικογένειά τους εκδιώχθηκε από τους Ναζί στον πόλεμο και Χριστιανοί Πολωνοί αρχικά τους έκρυψαν και μετά τους πρόδωσαν. Η Γουάντα επέζησε γιατί έφυγε να πολεμήσει στην αντίσταση. Η Ιντα επέζησε γιατί ήταν μωρό, κάποιος τη λυπήθηκε και την παράτησε στην Εκκλησία. Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι δρόμου προς το χωριό που είναι θαμμένη η μητέρα της Ιντα, ψάχνοντας όσα τους ενώνουν κι όσα ρήμαξαν μια χώρα.

Ο Παβλικόφσκι επιστρέφει στη γενέτειρά του Πολωνία μετά από χρόνια στην Μ. Βρετανία (όπου μας είχε συστηθεί με το υπέροχο «Last Resort» το 2000 και στη συνέχεια με τα «Μy Summer of Love», 2004, και «Η Γυναίκα του Πέμπτου, 2011). Mία κινηματογραφική επιστροφή και ένα αντίστοιχο βλέμμα στο πολιτικό παρελθόν: η γενιά του είναι παιδιά της ίδιας ιστορικής πληγής που βαραίνει ακόμα μία χώρα που έχασε το 1/3 του πληθυσμού της μέσα σε λίγα ναζιστικά χρόνια. Αυτοί που έμειναν ορφανοί, μεγάλωσαν μαζί με όσους πρόδωσαν για να επιζήσουν.

Κι αυτό που σου μένει είναι η σιωπή. Ενα αριστοτεχνικό sound design που δεν το καταλαβαίνεις ίσως όσο βιώνεις την ταινία, αλλά σε έχει στοιχειώσει όσο και οι εικόνες της. Η βουβή επιβολή του δόγματος στο μοναστήρι, το αιρετικό κουδούνισμα των μαχαιροπήρουνων την ώρα της σούπας, τα κόκκαλα των νεκρών σου μέσα σ' ένα μεταξωτό μαντήλι. Η τζαζ του Κολτρέιν να σοκάρει τις αισθήσεις και ταυτόχρονα να τους υπόσχεται ότι μπορούν, οφείλουν, να ονειρευτούν και κάτι παραπάνω...



Πηγή : flix.gr

Χώρα /έτοςπαραγωγής:  Πολωνία, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, 2013, Ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Παβέλ Παβλικόφσκι

Σενάριο: Πάβελ Παβλικόφσκι, Ρεμπέκα Λινκέβιτς

Φωτογραφία: Ρίτσαρντ Λιντσιέφσκι, Λούκας Ζαλ

Μοντάζ: Γιαροσλάβ Καμίνσκι

Μουσική: Κρίστιαν Εϊντνες Αντερσεν

Πρωταγωνιστούν: Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα, Τζοάνα Κούλιγκ

Διάρκεια: 82 λεπτά



EΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ - Αφιέρωμα: Ιστορίες ενηλικίωσης

ΚΥΡ 24/11-ΔΕΥΤ 25/11 Μεγαλώνοντας (Boyhood) (2014) (Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ)

ΚΥΡ 01/12-ΔΕΥΤ 02/12 Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο (The perks of being a wallflower) (2012) (Στίβεν Σμπόσκι)

ΚΥΡ 08/12-ΔΕΥΤ 09/12 Στάσου πλάι μου (Stand by me) (1986) (Ρόμπ Ράινερ)

ΚΥΡ 15/12-ΔΕΥΤ 16/12 Lady bird (2017) (Γκρέτα Γκέργουιγκ)

ΚΥΡ 22/12-ΔΕΥΤ 23/12 Juno (2007) (Τζέισον Ράιτμαν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]