Ιωάννινα:"Ο Ηλίθιος" Από Το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

Ο Ηλίθιος (Durak)
Eνας υδραυλικός, ο αθώος και ιδεαλιστής Ντίμα αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας για να γίνει μηχανικός. Eνα βράδυ πηγαίνοντας σε μια εργατική πολυκατοικία για μια διαρροή αντιλαμβάνεται ότι το πολυώροφο κτίριο όπου στοιβάζονται δεκάδες οικογένειες πρέπει να εκκενωθεί γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει. Τρέχει να ειδοποιήσει τη δήμαρχο και τις δημοτικές αρχές, όμως καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο Ντίμα περνάει όλη τη νύχτα κυνηγώντας τους διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει εκείνους που η καλή κοινωνία έχει αποφασίσει να ξεχάσει.

Το φιλμ του Γιούρι Μπίκοφ διαδραματίζεται ολόκληρο σε μια μόνο νύχτα και κρατά αμείωτη την αίσθηση της αγωνίας και μια ένταση που εναλλάσσεται μόνο με την απογοήτευση και την απελπισία καθώς νιώθεις ότι ο ιδεαλισμός και οι καλές προθέσεις δεν έχουν θέση σε έναν κόσμο όπου η διαφθορά είναι ο κανόνας. Ο «ηλίθιος» του τίτλου, ένας άνθρωπος που προσπαθεί να σώσει τους κατοίκους ενός κτιρίου από τον επικείμενο θάνατο, θα το ανακαλύψει με τον πιο σκληρό τρόπο .

Ο Μπίκοφ στήνει ένα καλοδουλεμένο πορτρέτο αυτού του μικρόκοσμου που αντανακλά προφανώς κάτι μεγαλύτερο και καταγράφει με διαπεραστική ματιά όχι μόνο την διαφθορά των επικεφαλής, μα και την εξαθλίωση και αλλοτρίωση των κοινωνικά τσακισμένων

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρει:

«Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στην άποψη που έχουν οι άλλοι για τον πρωταγωνιστή και τις πράξεις του και όχι φυσικά για τις ικανότητές του. Είναι ένας απόλυτα λογικός και σοβαρός άνθρωπος σε ένα παράλογο κόσμο. Οταν η "μάχη" ξεκινάει, οι περισσότεροι ήρωες αντιδρούν σύμφωνα με τα φυσικά τους ένστικτα: να μείνουν ζωντανοί, να διατηρήσουν την ησυχία τους και τον τρόπο ζωής τους.

Ξαφνικά, σε αυτή τη μάχη εμφανίζεται ένας στρατιώτης με ένα συγκεκριμένο κώδικα, τη συνείδησή του. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι σήμερα. Τους αποκαλούμε ρομαντικούς, αλτρουιστές, ιδεαλιστές ή απλά ανόητους και "ηλίθιους", για να δείξουμε ότι δε συμπεριφέρονται νορμάλ, σε μια εποχή που ο κυνισμός, ο φόβος και η αδιαφορία κυριαρχούν…»



Πηγή : flix.gr

Παραγωγή:Ρωσία, 2014

Σκηνοθεσία: Γιούρι Μπίκοφ

Σενάριο: Γιούρι Μπίκοφ

Φωτογραφία: Κιρίλ Κλεπαλόφ

Πρωταγωνιστούν: Αρτέμ Μπιστρόφ, Νίνα Αντιούχοβα, Σεργκέι Αρτσιμπάσεβ, Πιοτρ Μπαραντσέεφ, Νικολάι Μπεντέρα

Διάρκεια: 116 λεπτά



ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΚΥΡ 27/10 - ΔΕΥΤ 28/10 Toni Erdmann  (2016) (Μάρεν  Άντε)

ΚΥΡ 03/11 - ΔΕΥΤ 04/11 Νιότη (Youth) (2015) (Πάολο Σορεντίνο)

ΚΥΡ 10/11 - ΔΕΥΤ 11/11 Μαζί ποτέ  (Head on) (2004) (Φατίχ Ακίν)

ΚΥΡ 17/11 - ΔΕΥΤ 18/11 Ida(2013) (Πάβελ Παβλικόφσκι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]