Μετωπική για την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου από την προανακριτική

«Ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σχετικά με την απόφαση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που τάχθηκαν υπέρ της εξαίρεσης των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη (δείτε εδώ). Πηγές της επιτροπής, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως θεωρούν «αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής». Την ίδια ώρα ο Π. Πολάκης με δηλώσεις του έκανε λόγο για «επίδειξη πολιτικού τσαμπουκά» και τόνισε ότι την Πέμπτη που θα συνεδριάσει η Προανακριτική θα είναι παρόντες και ο ίδιος και ο κ. Τζανακόπουλος κι ας «τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει», υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες έτσι ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο με την παρουσία τους στην Προανακριτική.

Ειδικότερα, οι πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη θεσμικότητα και τη νομιμότητα και θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής», σχολιάζοντας τις δηλώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή που επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον κάλεσε. Τώρα προσπαθούν να δυναμιτίσουν τη λειτουργία της Επιτροπής».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αίτημα εξαίρεσης, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο και συμφώνησαν με το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου και τόνισαν ότι στο παρελθόν έχει εξετασθεί παρόμοιο αίτημα και ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου. Όπως ανέφεραν, στην περίπτωση της εξεταστικής για το Βατοπέδι είχε ζητηθεί, από τη ΝΔ η εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να εξετασθούν ως μάρτυρες στην εξεταστική και είχαν εξετασθεί σε προηγούμενη διαδικασία. Τότε το επιστημονικό συμβούλιο, ομόφωνα είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορούν άτομα που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να είναι και μέλη. «Τη γνωμοδότηση εκείνη είχε στηρίξει και ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης», ανέφεραν ακόμη οι πηγές και υπογράμμισαν πως «και το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε τότε τη γνωμοδότηση εκείνη και αποχώρησαν από την επιτροπή τα δύο μέλη του».



Τι σχολίασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος σχολίαζαν ότι τους δύο βουλευτές «δεν τους εξαίρεσε η Επιτροπή αλλά ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν σχετικής μεθόδευσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ» και πως «στην πραγματικότητα είδαμε την αναβίωση της συγκυβέρνησης της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με στόχο τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis. Το ΚΙΝΑΛ λειτούργησε ως το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Ακόμη, έκαναν λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που στόχο έχει να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει μάρτυρες και εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά το σκάνδαλο». «Μέσα στην Επιτροπή ομολόγησαν – και αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά – ότι θέλουν να εξαιρέσουν τους δύο βουλευτές επειδή δήθεν δεν είναι αμερόληπτοι, γιατί έχουν εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το newsit.gr.

Ακόμη, απαντώντας στο επιχείρημα της ΝΔ ότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου το 2010 υπήρξε σχετική γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η Επιτροπή δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσαν πως «η γνωμοδότηση του 2010 αφορούσε εξεταστική Επιτροπή και όχι Προανακριτική και δεν απαντά στις επίμαχες ερωτήσεις» και υπογράμμισαν: «Ποιος μπορεί να θέσει αίτημα εξαίρεσης, πότε μπορεί να το θέσει και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει εάν θα ισχύσει η εξαίρεση. Μπορεί κανείς να απαντήσει με σοβαρότητα ποιος είναι ο κοινοβουλευτικά αρμόδιος να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης; Πραξικοπηματικά η ίδια η Επιτροπή για τον εαυτό της;

• Αν στηριχθούμε στη γνωμοδότηση που παρουσίασε η ΝΔ αρμόδια είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

• Αν πούμε ότι η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τότε αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Με ευθύνη λοιπόν της προανακριτικής η απάντηση που δόθηκε χθες είναι ότι ο νόμος τελειώνει εκεί που ξεκινά η κυβερνητική πλειοψηφία».



Στ. Καλαφάτης «Η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται»

Νωρίτερα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι «όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους» και υπογράμμισε πως «η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».

«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση», δήλωσε ειδικότερα ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνησης υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: Η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».



Π. Πολάκης: «Δεν έχουμε κληθεί ως μάρτυρες»

Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, έκανε λόγο για επίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά» και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί τη διαδικασία και για το λόγο αυτό απείχε από τη ψηφοφορία μέσω της οποίας οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την εξαίρεση του ίδιου και του κ. Τζανακόπουλου. Όπως είπε, η απόφαση για την εξαίρεση τους είναι για να «κρύψουν τις πομπές τους».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ακόμη ότι από την πλευρά της ΝΔ γίνονται νομικοί ακροβατισμοί για την εξαίρεση τους κι ότι ποτέ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες έτσι ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο με την παρουσία τους στην Προανακριτική. Πρόσθεσε πως όλο αυτό γίνεται για να κρύψουν τις «κλεψιές και τις βρωμιές» στην υπόθεση Novartis και σημείωσε δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο η πλειοψηφία να εξαιρεί μέλη της μειοψηφίας από Επιτροπή γιατί δεν τους αρέσουν.

Είπε επίσης ότι την Πέμπτη που θα συνεδριάσει η Προανακριτική θα είναι παρόντες κι ας «τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει». Τότε θα «έχουμε γυρίσει σε εποχές χούντας» υποστήριξε για να συμπληρώσει πως ο ίδιος είναι κατήγορος κι όχι κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis.



«Πειθαρχικά μέτρα» ζητά ο Κ. Καραγκούνης

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ (που συμμετέχει και ως μέλος στην Επιτροπή), Κ. Καραγκούνης, είπε ότι εφόσον οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος επιμείνουν να συμμετέχουν στην επιτροπή παρά την απόφαση για εξαίρεσή τους, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στον κανονισμό της Βουλής σχετικά με αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και άλλα πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο κ. Καραγκούνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδρασε και κακόπιστα και παρελκυστικά όταν δήλωσε τους δύο συγκεκριμένους βουλευτές του ως μέλη της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, θέλοντας να δυναμιτίσει τη διαδικασία. Ακόμη, υπογράμμισε ότι ήταν «αυτονόητη η εξαίρεση των δύο προσώπων διότι δεν μπορούσαν να έχουν την ιδιότητα και του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, διαφορετικά θα ετίθετο ακόμη και θέμα ακυρότητας της διαδικασίας» και πρόσθεσε πως «πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος και την εγκυρότητα της διαδικασίας και να σιγουρέψουμε τη νομιμότητα των όσων κάνει η επιτροπή».

Εκτίμησε, πάντως, ότι δεν θα φτάσουμε σε ακραίο σημείο, υποστηρίζοντας πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επιτροπή στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντικαταστήσει τους Πολάκη και Τζανακόπουλο γιατί τα θέματα αυτά λύνονται βάσει του κανονισμού.



ΚΚΕ: «Στήνουν σκηνικό εκφυλισμού»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζοντας το θέμα, σημείωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «στήνουν σκηνικό εκφυλισμού στην προανακριτική επιτροπή, η βάση του οποίου είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η ανάθεση στη βουλή ανακριτικών αρμοδιοτήτων».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, από τη μια μεριά η ΝΔ «εμμένει σ’ ένα αίτημα εξαίρεσης που, παρά τους νομικούς του ισχυρισμούς, είναι ασυμβίβαστο με τη σύνθεση και λειτουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής». Απ’ την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ «αξιοποιεί την 'πάσα' της ΝΔ για να συμβάλλει σε διαλυτικά φαινόμενα, που εμποδίζουν την ουσιαστική έρευνα, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη επιτροπή για τη Novartis».







★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]