Επιστολή του ΠΑΣΥΣΕΚ προς Υπουργεία ΕΣΑΜΕΑ και πανελλήνιο σύνδεσμο νεφροπαθών

Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου (ΧΝΑΤΣ)

ΣΧΕΤ:      Υπ.  Αποφ. 7/οικ./1144/21-12-90

   
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και κύριε Πρόεδρε του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Σύμφωνα με το σχετικό, οι νεφροπαθείς (Αιμοκάθαρση, ΣΦΟΠΕΚ, Μεταμόσχευση) δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι δωρεάν εφόσον γίνεται σε Κρατικά Νοσοκομεία και Συμβεβλημένες Κλινικές.

Βάση νόμων όπου θέσπισε η Ελληνική Πολιτεία, οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου (ΧΝΑΤΣ) δικαιούνται διάφορα προνόμια – διευκολύνσεις και σας παραθέτουμε κάτωθι κάποια σημαντικά εξ αυτών, όπου οι Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα:
Το υπ΄ αριθμ. (2) δικαίωμα  αναφέρει ότι τα έξοδα αιμοκάθαρσης καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής αιμοκαθαίρεται  σε κρατική ή ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού και ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στο οποίο είναι ασφαλισμένος ο κάθε ασθενής. Στην περίπτωση αυτή, Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όταν απομακρύνονται (κοινωνικοί, προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι) από την έδρα όπου διαμένουν και κάνουν τη θεραπεία τους. Απευθύνονται στο Κρατικό Νοσοκομείο της περιοχής, δεν τους δέχονται λόγω φόρτου εργασίας, το οποίο είναι λογικό και αναγκαστικά καταφεύγουν σε ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης καταβάλλοντας όμως όλο το ποσό από την τσέπη τους. Ένα παράδειγμα για τρεις (3) συνεδρίες, το ποσό ανέρχεται στα 428€. Αφού κάνουν τη σχετική δαπάνη θα λάβουν πίσω από την υπηρεσία περίπου 360€, γιατί το κράτος ανά συνεδρία ορίζει ανώτατο ποσό τα 120€. Όπως  καταλαβαίνεται αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν όταν δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο  δημόσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα στις άδειες τους να εγκλωβίζονται στον τόπο που κάνουν αιμοκάθαρση. Ο Σύνδεσμος προτείνει ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να έρθει σε σύμβαση με όλες τις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης.
Το υπ΄ αριθμ. (3) δικαίωμα αναφέρει ότι οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς δικαιούνται έξοδα μετακίνησης από τον τόπο κατοικίας τους προς το νοσοκομείο που γίνεται η θεραπεία και αντίστροφα. Στην περίπτωση των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνουν τα συγκεκριμένα έξοδα, ενώ υπάρχει άνιση μεταχείριση ως προς το γραφειοκρατικό κομμάτι. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα και μαζί τους και οι Στρατιωτικοί λαμβάνουν από το νοσοκομείο τρία (3) έγγραφα. Το ένα αναφέρει πόσες συνεδρίες πραγματοποίησαν, μία ιατρική γνωμάτευση και μια βεβαίωση ότι δεν νοσηλεύτηκαν. Στη συνέχεια τα καταθέτουν ταχυδρομικώς στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους και μέσα σε ένα μήνα λαμβάνουν τα έξοδα μετακίνησης τους. Στους Στρατιωτικούς ζητούν ιατρική γνωμάτευση από την επιτροπή απαλλαγών του σχηματισμού τους, όπου θα αναφέρει ότι για κάθε μήνα 14 φορές θα κάνουν αιμοκάθαρση για ένα χρόνο. Έπειτα πρέπει να κόψουν για κάθε μήνα εντολή από το βιβλιάριο (η οποία θέλει και ελεγκτή ιατρό). Ο γιατρός που τους παρακολουθεί ζητά να αναγραφεί πόσες συνεδρίες κάνουν, ενώ το νοσοκομείο τους δίνει σχετική βεβαίωση. Στη συνέχεια υποβάλλουν έκθεση γενομένης δαπάνης και υποβάλλονται για προέλεγχο και αφού λόγω φόρτου εργασίας έρθει η σειρά τους, τους καταθέτουν τα χρήματα στους πέντε (5) μήνες περίπου. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πάνε ο ίδιοι τα έγγραφα για προέγκριση και μετέπειτα να μεταβούν στο υποταμείο του σχηματισμού τους να καταθέσουν τη δαπάνη και να κατατεθούν τα χρήματα την επόμενη ημέρα (συνήθως). Στην ουσία, μία απίστευτα μεγάλη ταλαιπωρία για την κατάσταση τη υγείας τους. Ο Σύνδεσμος προτείνει να απλοποιηθεί η διαδικασία όπως με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή καλύτερα ακόμη να μην εμπλέκεται καθόλου ο ασθενής και το νοσοκομείο ηλεκτρονικά να στέλνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον ασφαλιστικό μας φορέα οι οποίοι  και θα δρομολογούν να κατατεθούν τα χρήματα.
Το υπ΄αριθμ. (7) δικαίωμα αναφέρει ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι (εργαζόμενοι και συνταξιούχοι) του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται ετήσιο επίδομα αεροθεραπείας, το οποίο ανέρχεται στα 200€. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται από εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο. Στην περίπτωση αυτή, Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Στρατιωτική Ηγεσία και η απάντηση ήταν αρνητική και ότι δεν το δικαιούνται βάση του Προεδρικού Διατάγματος ΠΔ 432/1983 το οποίο και αναφέρει στο άρθρο 16 της παραγράφου 2β. Όπως καταλαβαίνετε  πρόκειται για άνιση μεταχείριση. Γνωρίζοντας ότι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα είναι για αναθεώρηση, ο Σύνδεσμος προτείνει όπως συμπεριληφθεί το επίδομα αεροθεραπείας.
Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση σας στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και γενικά στους ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Για όλους τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να μην υπάρχει άνιση αντιμετώπιση όλων των Ελλήνων πολιτών με τους Στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Σύνδεσμος ζητεί όπως εξετάσετε τις τρείς (3) προτάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]