Μέτσοβο:Επετειακή Έκθεση Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Επετειακή έκθεση με τίτλο «Τόποι δημιουργίας»


Έκθεση με τίτλο «Τόποι δημιουργίας» εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στις 19 Οκτωβρίου 2019 από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη εικαστική παραγωγή στην οποία συμμετέχουν με πρωτότυπο έργο τους 64 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες.

Οι καθιερωμένες φθινοπωρινές εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ σηματοδοτούνται φέτος από μια διπλή επετειακή γιορτή: Τη συμπλήρωση, αφενός, των 30 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο και, αφετέρου, των 60 χρόνων από την αναμπέλωση των άγονων πλαγιών της περιοχής και τη δημιουργία του γνωστού σήμερα κρασιού «Κατώγι» από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Αφιερωμένη στον τόπο, στην δημιουργία, στο όραμα και στη συνέχεια, η έκθεση «Τόποι Δημιουργίας»φιλοδοξεί να αναδείξει αφενός την πολυμορφία των αναζητήσεων και το δυναμισμό της σύγχρονης τέχνης των δημιουργών μας και αφετέρου να συμβάλλει στην πρόσληψη και κατανόηση μιας ιδιαίτερης πολιτισμικής οντότητας –ενός ξεχωριστού «τόπου δημιουργίας»‒,διερευνώντας συγχρόνως τις βαθύτερες ταυτίσεις που ορίζουν τους «τόπους δημιουργίας» των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο πολυτελή κατάλογο της έκθεσης.

Όπως αναφέρει η ίδια στον πρόλογο του βιβλίου:
«Από μια άποψη, η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια και εξέλιξη, μια νέα εκδοχή της παλιότερης έκθεσης που παρουσιάσαμε από κοινού το 2002, στην οποία 51 καλλιτέχνες από όλα τα μέσα και τις τεχνικές δημιούργησαν ένα έργο-αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων,προσφέροντας έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια αντιπροσωπευτική καταγραφή της πολυμορφίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. (…)
Στην επιμέλεια και στην επιλογή των καλλιτεχνών, ένα πολύ δύσκολο και σκληρό εγχείρημα για τον επιμελητή, τον ερευνητή, τον ιστορικό τέχνης, είναι τις τελευταίες δεκαετίες ο μεγάλος αριθμός των σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. (…) Μεκριτήριο, την ποιότητα, την απόδοση της πολυμορφίας της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, και το προσωπικό στίγμα των καλλιτεχνών, καταλήξαμε σε 64 ξεχωριστούς και σημαντικούς καλλιτέχνες οι οποίοι δημιούργησαν τα 60 έργα της έκθεσης. (…)
Τα είδη, τα μέσα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι όλα τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Τέχνη, από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα πιο πρωτοποριακά, τα πολυμέσα, την τεχνολογία και τις πιο εξελιγμένες εκδοχές της. Πιο συγκεκριμένα  έχουμε 19 έργα ζωγραφικής, 12 επιτοίχια, 20 εγκαταστάσεις ή γλυπτά, 11 βίντεο και 3 performances. (…)
Στην επιλογή του θέματος έχουν παίξει ρόλο τόσο η εικόνα, όσο και το εννοιολογικό πλαίσιο. Θεματικά, κάποιοι καλλιτέχνες ασχολούνται στο έργο τους με τον ίδιο τον Αβέρωφ, άλλοι με την ιδιαίτερη φύση του τόπου, τα κλήματα, τα αμπέλια, τα ζώα, τις αρκούδες, τα αχανή τοπία, την παράδοση, τα έθιμα και τις συνήθειες, τον ρόλο της γυναίκας στην περιοχή, τα υφαντά, τα στολίδια, τα κεντήματα, τα κρασιά, την ιστορία, τις ιδιαίτερες παραδόσεις. Ενδιαφέρον έχει η αντίθεση του συνδυασμού της παράδοσης με σύγχρονες τεχνικές. Οι εμμονές τους, αλλά και η προσωπική γραφή, οι επιλογές που καθορίζουν και καθιστούν συνήθως αναγνωρίσιμο το έργο τους  διαφαίνονται και στη συγκεκριμένη έκθεση. (…)
Τέλος, η εννοιολογική, η μινιμαλιστική τέχνη, φιλοσοφικές έννοιες, πρωτοτυπία, ευρηματικότητα, γνώση της ιστορίας της τέχνης, αλλά και της σύγχρονης διεθνούς τέχνης, συνδυασμός της παράδοσης, βαθιά γνώση των τεχνικών,  αποτελούν στοιχεία τα οποία καθιστούν ενδιαφέρουσες και


2/2

ξεχωριστές τις 60 εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στο Μέτσοβο.Μπορούμε χωρίς υπερβολή να πιστεύουμε πως η έκθεση "Τόποι Δημιουργίας", όπως και η πρώτη του 2002, γράφουν ιστορία για την σύγχρονη εικαστική σκηνή της Ελλάδας, η οποία δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με  την διεθνή, απλά δεν έχει τους κατάλληλους κρατικούς μηχανισμούς για να την προωθήσει και να την κάνει γνωστή στο εξωτερικό».


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ  ΟΙ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
Αδαμάκος Γιάννης,  Βελώνης Κωστής,  ΒενετόπουλοςΜπάμπης,Γεροδήμος Βασίλης,
Γκαβαϊσέ Βάσω,ΓουλάκοςΠερικλής,  ΓραμμένοςΚορνήλιος,Γυπαράκης Γιώργος,
Δαμοπούλου Γεωργία, Ζαμπούρα Μαριλένα, Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος,
Ζαφειροπούλου Κατερίνα, Ζαχαριουδάκης Μανώλης,Ζουρούδης Δημήτρης,
Indoors (ΚάσσηΜαριγώ, ΝομίδουΒάλλυ, Πολίτη Σπυριδούλα, ΧρηστέαΜαίρη),
ΚαρατζάΆντζυ, Capten(ΚωτσούλαςΧρήστος),ΚλιάφαΠέγκυ, Κριθαρά Ρίκα,
Κωστής(Τριανταφύλλου),Λίτη Αφροδίτη, Μακαρούνας Νίκος, Μανουσάκης Μιχάλης, Ματσούκη Ειρήνη, Μισούρας Τάσος, ΜπέτσουΒίκη,Μπήτσικας Ξενοφών, Μπονάτσος Σταύρος, Μπουρονίκος Χρήστος, MυτιληναίουΕυφροσύνη, ΞαγοράρηςΖάφος, Παπαδημητρίου Νίκος, ΠαπαδόπουλοςΚρίτων, Παπαζήση Κατερίνα,  Παπαηλιάκης Ηλίας, Πατσουράκης Ευτύχης, Προδρομίδης Θοδωρής,Ραυτόπουλος Θεόδωρος, Ρόρρης Γιώργος, Σάββα Ανδρέας,
ΣαχίνηςΞενής, Σκούρτης Άγγελος, Σπηλιόπουλος Μάριος, Σπύρου Έφη, Στράτου Δανάη,
Τρανός Νίκος, , Τσακίρης Γιώργος, Τσώλης Κώστας, ΦάροςΜάκης,
Χαλυβοπούλου Έφη, Χανδρής Παντελής, Χαραλάμπους Πάνος, Χαρβαλιάς Γιώργος,
Χαρίσης Χρήστος, Χάρος Μανώλης, ΧατζηαργυρούΈρση,Χατζηγεωργίου Γιούλα,
Χιώτη Θάλεια, ΧριστόπουλοςΚώστας, ΧριστούληΒιβέττα,Ψυχούλης Αλέξανδρος.


Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου.

Χορηγοί  Έκθεσης: Δήμος Μετσόβου● Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα ● Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.
Χορηγός Καταλόγου: AlphaBank


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:   19 /10/2019  έως  12/1/2020
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  10.00 - 16.00, καθημερινά πλην Τρίτης


____________________________


Για πληροφορίες ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με την έκθεση:
210-67.78.244, κ. Μπέττυ Καρατζά, 9.00 έως 14.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]