Ψηφίστηκε η τροπολογία για την άρση των capital controls

Διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων για τα περί «επιτυχίας»
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την άρση από 1ης Σεπτεμβρίου των capital controls που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη περί επιτυχούς άρσης των capital controls στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια «τελειωμένη» από τη δική του κυβέρνηση διαδικασία, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με κάποιες τροπολογίες και η κυβέρνηση κατηγόρησε για «πολιτικό θράσος» τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναλυτικά:

Τσακαλώτος: Θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών», σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν. Βέβαια στην περίπτωση της ΝΔ το να μην έχει δίκη της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Βαρουφάκης: Έρχεται τεράστια ύφεση και είμαστε απροετοίμαστοι

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε λέγοντας: «Έρχεστε σήμερα και μιλάτε για την άρση capital controls εσείς που αγωνιστήκατε για να έλθουν;» ενώ προσέθεσε «θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά και κάνουμε πρόταση να επαναφέρετε την ώρα του πρωθυπουργού γιατί έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραμένοντας στα θέματα της οικονομίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι απροετοίμαστη για την τεράστια, όπως είπε, ύφεση που έρχεται. «Μια τεράστια ύφεση έρχεται και είστε απροετοίμαστοι όπως ήταν ο κ. Αλογοσκούφης το 2007-2008. Κάθε φορά που μιλάτε για το 2015 μας χαροποιεί να αναφέρεστε εσείς σε εκείνο τον ανένδοτο αγώνα όταν εσείς λέγατε "κράτα γερά Γερούν"», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.

Υπουργείο Οικονομικών: Πολιτική απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πολιτική απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ζητήσουν συγγνώμη που επέβαλαν τα capital controls και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, έχουν το πολιτικό θράσος να ζητούν και τα ρέστα», αναφέρει ανακοίνωση- απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο πρωθυπουργός, μαζί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με επιτυχείς χειρισμούς, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση όλων των εγχώριων και διεθνών εμπλεκόμενων φορέων, κατάφεραν να άρουν πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, απαλλάσσοντας την ελληνική οικονομία από ένα μεγάλο βαρίδι».

Και η ανακοίνωση καταλήγει πως «θα ήταν προτιμότερο για τον κ. Τσακαλώτο να μην προσπαθεί να αμβλύνει αυτήν τη θετική εξέλιξη με εντελώς έωλα πολιτικά επιχειρήματα και αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις. Αλλά για αυτό χρειάζεται πολιτικό σθένος».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]