Ζαγόρι:Στήριξη στους δασεργάτες από το Δημοτικό Συμβούλιο για το πρόβλημα με τους στύλους της ΔΕΗ

Στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος στήριξης των δασεργατών και συνεταιρισμών του Ζαγορίου για το πρόβλημα που προέκυψε με την απορρόφηση από τη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) των ξύλινων στύλων που παράγονται από τα δάση της περιοχής, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή του την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Επίσης, το Σώμα έλαβε σειρά αποφάσεων για τρέχοντα ή επείγοντα ζητήματα (αναμόρφωση προϋπολογισμού, κατανομή πιστώσεων για πυροπροστασία), όπως προβλέπεται κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και του νέου δημοτικού συμβουλίου από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο και όλους τους επανεκλεγέντες ή νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους και ενημέρωσε το Σώμα για την θετική εξέλιξη που είχε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου το πάγιο αίτημα για την μελέτη σύνδεσης του κεντρικού Ζαγορίου με το Ανατολικό και την Εγνατία οδό.

Το Υπουργείο Υποδομών με έγγραφό του προς το Δήμο αποδέχεται την τροποποίηση της απόφασης που αρχικά εκ παραδρομής αφορούσε έργο, ώστε να εκπονηθεί μέσω της Περιφέρειας που είναι αρμόδια για το επαρχιακό οδικό δίκτυο, η μελέτη του έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού από Μηλιωτάδες μέχρι Κήπους με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση για το Ζαγόρι, όπως σημείωσε ο κ. Σπύρου αφού πλέον δρομολογείται η μελέτη για να ενταχθεί το έργο στην νέα προγραμματική περίοδο.

Την ανάγκη συνεργασίες όλων των παρατάξεων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου συγχαίροντας του εκλεγέντες, όπως έκαναν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι πήραν το λόγο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκτός των άλλων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κατανομή πιστώσεων για καθαρισμό δασοδρόμων με την επισήμανση ότι το ποσό των 51.000 ευρώ περίπου που διατίθεται από το ΥΠΕΣ δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες.

Επίσης, στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα αποφασίστηκε η τροποποίηση παλιότερης απόφασης του Σώματος για να προσληφθεί ένα επιπλέον άτομο στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να είναι 10 από 9 οι θέσεις στον Οργανισμό του Δήμου. Η νέα θέση θα είναι Τ.Ε. Νοσηλευτών.

Ψήφισμα για τους δασεργάτες

Το πρόβλημα με την απορρόφηση των ξύλινων στύλων που παράγουν οι δασεργάτες και συνεταιρισμοί του Ζαγορίου και ευρύτερα της περιοχής συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης. Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με αφορμή την στάση της ΔΕΗ, η οποία επικαλείται θέμα ποιότητας  των εγχώριων στύλων και προμηθεύεται τις μεγαλύτερες ποσότητες από Σκανδιναβικές χώρες. Ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις (παρέμβαση Περιφερειάρχη και σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στην Περιφέρεια με τους συνεταιρισμούς) και σημείωσε, δεδομένου ότι οι δασοκτήμονες Κοινότητες στο Ζαγόρι είναι πολλές, ο Δήμος έχει μεριμνήσει για τη στήριξη των δασεργατών και των συνεταιρισμών τους με την εκπόνηση των αναγκαίων διαχειριστικών μελετών και έργων-παρεμβάσεων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.  Το ίδιο πράττει και τώρα προχωρώντας στην έκδοση του παρακάτω ομόφωνου ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο:

-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής ξύλινων στύλων από τη ΔΕΗ και αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία της εκμετάλλευσης των παραγωγικών δασών στα χωριά μας για την τοπική οικονομία και το εισόδημα πολλών μονίμων κατοίκων-δασεργατών,  τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό τους.

-Καλεί την Πολιτεία να παρέμβει για την άμεση επίλυση του προβλήματος  και την ΔΕΗ να συνεχίσει να προμηθεύεται ξύλινους στύλους για τις ανάγκες της από τα παραγωγικά δάση της περιοχής.

Θεωρεί αδιανόητο να μένει στα αζήτητα η τοπική παραγωγή με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες και να γίνονται μόνο εισαγωγές για τις ανάγκες της ΔΕΗ.

-Τέλος, διαμηνύει ότι ο Δήμος  θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο για να στηριχθούν οι δασεργάτες μας οι οποίοι αξιοποιούν τον δασικό πλούτο και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να παραμείνουν στα χωριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]