ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

H ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ" «για το θέμα της "έξυπνης πόλης"



Σχεδόν σύσσωμες οι παρατάξεις που διεκδικούν το δήμο στα Γιάννινα κάνουν αναλύσεις για το πόσο «έξυπνη πόλη» θα φτιάξουν. Σχεδόν όλα τα προγράμματα έχουν αναφορά στα Τρίκαλα και τα «θαυμαστά» που έχουν καταφέρει.
Σίγουρα ο Δήμαρχος Τρικάλων θα έχει στο δικό του προεκλογικό πρόγραμμα ως αβαντάζ το «κοιτάξτε πόσοι υποψήφιοι στα Γιάννενα αναφέρουν τον Δήμο μας».
Τι σημαίνει όμως «έξυπνη πόλη» στην πραγματικότητα και πόσο ψευδεπίγραφος τίτλος είναι;
Κανείς τους δεν προτείνει μια πραγματική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη και του εργαζόμενου. Προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους ψηφοφόρους με gadgets και να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι εάν βγάζεις μια φωτογραφία τη λακκούβα αυτή θα φτιάχνεται… μόνη της.
Η αλήθεια είναι αλλού. Εδώ και κοντά 20 χρόνια οι ιδιωτικές εταιρίες σκάβουν τους δρόμους της πόλης για να περάσουν δίκτυα, και  ποτέ δεν επιτρέπουν την εξ ολοκλήρου εκμετάλλευσή τους και τη διάθεση των δυνατοτήτων τους δωρεάν, στους πολίτες.
Αντίθετα, παρακολουθούμε ακόμα και σήμερα την «καπιταλιστική χαζομάρα» της «έξυπνης πόλης» τους. Εκεί που έστρωσαν καινούργια άσφαλτο, την ξηλώνουν πριν συμπληρωθεί χρόνος για να περάσουν καινούργια δίκτυα. Την ίδια στιγμή οι ακριβές συνδέσεις ίντερνετ των ιδιωτικών εταιριών στα Γιάννινα είναι κάκιστης ποιότητας και η πόλη δεν έχει ούτε καν το απλό και αυτονόητο στις μέρες μας, τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους κατοίκους της.
Η διαχρονική ανταπόκριση του Δήμου στις νέες τεχνολογίες είναι πιο αργή και από υπολογιστή 8bit και είναι ακριβή για τους πολίτες. Η εξόφληση των ακριβών λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ μέσω τράπεζας ήρθε χρόνια ολόκληρα μετά από την εφαρμογή της αλλού και χρεώνεται επιπλέον από τις τράπεζες που μόνο το κέρδος βλέπουν. Οι ψηφιακές εφαρμογές αντιμετωπίζονται σαν μια δυνατότητα μείωσης προσωπικού και όχι διευκόλυνσης των εργαζόμενων και των πολιτών. Το ανοιχτό λογισμικό, οι άδειες creative commons και η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση δεδομένων είναι ακαταλαβίστικα για τις παρατάξεις.
Η κατάκτηση της τεχνολογικής προόδου είναι λαϊκή υπόθεση. Όσο την περιορίζουν σε «έξυπνες λύσεις» για ένα «χαζό καπιταλισμό», η τεχνολογία γίνεται όπλο στα χέρια των λίγων και  τρόπος περαιτέρω πλουτισμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]