ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αισιόδοξο το ΔΝΤ για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Iταλία και Γερμανία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, επιβαρύνοντας την οικονομία της Ευρωζώνης

Την αισιοδοξία του εξέφρασε το ΔΝΤ για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2019, χωρίς να ισχύει ωστόσο, το ίδιο για την Ευρωζώνη, για την οποία έριξε αισθητά τον πήχη, ενώ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομίαβρίσκεται σε μία κρίσιμη και ευάλωτη στιγμή.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της Εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμούς 2,4% φέτος, ενώ αναμένει επιβράδυνση στο 2,2% το 2020. Επανέλαβε πάντως την προειδοποίησή του για υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας μεσοπρόθεσμα. Το 2024, όπως εκτιμά, οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ θα έχουν ήδη πέσει στο 1,2%. 
Αναφορικά με την ανεργία, το ΔΝΤ βλέπει ελαφρά μόνο μείωση στο 18,5% φέτος και στο 17,5% το 2020, ενώ προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 3,4% του ΑΕΠ έως το 2024 από 2,7% φέτος. 
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, υποβάθμισε αισθητά την εκτίμησή του καθώς βλέπει δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις εμπορικές εντάσεις. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να κατεβάσει ταχύτητα στο 0,8% φέτος και η ιταλική να παγιδευθεί ουσιαστικά σε στασιμότητα, με το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται μόλις 0,1%. 
Στην έκθεση προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης μόλις 1,3% για τη νομισματική ένωση έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%, ενώ υπολογίζεται ότι το 2020 θα ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,5%, Για το 2024 προβλέπεται ότι θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 1,4%. 
Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία φάση συγχρονισμένης επιβράδυνσης, με αποτέλεσμα το Ταμείο να υποβαθμίζει την πρόβλεψή τους για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,2 μονάδες σε 3,3% και βλέπει επιτάχυνση την επόμενη χρονιά στο 3,6%. 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναμένονται αδύναμες επιδόσεις στη Λατινική Αμερική, την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, όσο θα εξασθενεί η επίδραση των τεράστιων φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης Τραμπ τόσο θα κατεβάζουν ταχύτητα. Το Ταμείο υποβάθμισε κατά 0,2 μονάδες την εκτίμηση για τη φετινή μεγέθυνση του αμερικανικού ΑΕΠ, στο 2,3%. Το 2020 ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέσουν στο 1,9%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]