Υπεγράφη η σύμβαση και ξεκινά η μελέτη για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Άρτας

Υπεγράφη η σύμβαση και ξεκινά η μελέτη για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Άρτας

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ μετά από 26 χρόνια και πλέον Κάστρο και ΞΕΝΙΑ θα είναι ανοικτό για όλους όλο το χρόνο» 

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας μετά από 26 χρόνια και πλέον Κάστρο και ΞΕΝΙΑ θα είναι ανοικτό για όλους όλο το χρόνο. Σήμερα το μεσημέρι υπεγράφη από το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη και τον Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου κοινοπραξίας  Περικλή Γουρδουπάρη, η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του έργου.

Η διάρκεια εκπόνησης της μελέτης είναι 12 μήνες και με τη ολοκλήρωσή της θα δημοπρατηθεί άμεσα το έργο κατασκευής. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει επιλυθεί ένα χρόνιο ζήτημα της τοπικής κοινωνίας και το Κάστρο, αλλά και το πρώην ΞΕΝΙΑ θα είναι και πάλι ανοικτά για όλους!

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Άρτα. Ένας χώρος σύμβολο για όλους τους Αρτινούς, το Κάστρο και το ΞΕΝΙΑ βγαίνουν από την απομόνωση. Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του πρώην ΞΕΝΙΑ, που παραμένει κλειστό για 26 χρόνια, ενώ πλέον Κάστρο και ΞΕΝΙΑ θα είναι ανοικτό για όλους όλο το χρόνο. Πλέον εδώ θα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους όμορφες αναμνήσεις οι νέες γενιές των Αρτινών, όπως και εμείς κάποια χρόνια πριν. Το ΞΕΝΙΑ και το Κάστρο γίνεται ξανά σημείο αναφοράς για όλη την Άρτα» ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι, κατά την υπογραφή της σύμβασης που έγινε μπροστά στο κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Υπενθυμίζεται, ότι η αξιοποίηση του πρώην ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (με αριθμό ΑΔΑ: ΩΚ1Τ465ΧΙ8-ΛΤΑ) με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ. Οι βασικοί άξονες της πρότασης που είχε καταθέσει ο Δήμος, για την οποία έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά του Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνουν αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως εξής:
Δημιουργία καφέ- εστιατορίου στο ισόγειο, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών.
Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Μετεγκατάσταση - λειτουργία Δημοτικού Ωδείου
Αμφιθεατρική σκηνή υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Προτάθηκαν οι παραπάνω χρήσεις διότι έπρεπε να είναι σύμφωνες με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ) του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και με την σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να τύχει χρηματοδότησης ο Δήμος. 

Ανάδοχος, με ποσοστό 53,73%, είναι η Ένωση Οικονομικών Φορέων «ΑΔΚ ΑΡΩΝΗΣ-ΔΡΕΤΤΑΣ-ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ, Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. –Διακριτικός Τίτλος ΑΔΚ Α.Ε.- «Ι.ΒΕΝΤΟΥΡΑΚΗΣ-Π.ΤΑΒΑΝΙΩΤΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ –διακριτικός τίτλος ΒΕΤΑΠΛΑΝ ΑΕΜ. 

«Το προηγούμενο διάστημα δεχθήκαμε κακόβουλη κριτική, ότι τάχα είχε γίνει καταγγελία στην Εισαγγελέα Διαφθοράς για τη μελέτη του ΞΕΝΙΑ. Ακόμη και σήμερα, αρκετούς μήνες μετά από την υποτιθέμενη καταγγελία, δεν μας έχει κοινοποιηθεί απολύτως τίποτε. Επίσης, η μελέτη εγκρίθηκε επιτυχώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο (ανώτατο δικαστήριο) κατά τον προσυμβατικό έλεγχο, που σημαίνει οτι ότι δεν υπήρχε τίποτε το μεμπτό κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Όλα αυτά φανερώνουν οτι η υποτιθέμενη καταγγελία είχε σαν σκοπό να κωλυσιεργήσει την εξέλιξη υλοποίησης του έργου και να πετάξει λάσπη …που δυστυχώς για αυτούς …πήγε στον ανεμιστήρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος.

Και συνέχισε: «Προφανώς σε κάποιους ίσως δεν άρεσε το γεγονός ότι καταφέραμε να αξιοποιήσουμε το χώρο και να επιλύσουμε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την Άρτα για 26 χρόνια, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε στην αρχική μας βούληση για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. Παρ’ όλα αυτά δεν κάναμε πίσω, αποδείξαμε ότι δεν λειτουργούμε με παρωπίδες και ότι είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ΞΕΝΙΑ να γίνει όπως παλιά για όλους τους Αρτινούς και το Κάστρο να είναι ανοικτό για όλους. Θέλουμε να δώσουμε σε αυτόν τον πανέμορφο χώρο την προβολή και την σημασία που του αξίζει. Πλέον, μετράμε αντίστροφα ώστε το Κάστρο να είναι ανοικτό για όλους και το ΞΕΝΙΑ τόπος συνάντησης όλων των Αρτινών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας του Προγραμματισμού για την καθοριστική συμβολή τους στην εξέλιξη του έργου».

Το ιστορικό…

Υπενθυμίζεται, ότι η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων (στις 18 Ιανουαρίου 2016) ήταν η δημιουργία ξενοδοχείου, όπως ήταν και στο παρελθόν το κτίριο, ωστόσο η πρόθεση αυτή δεν πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), το οποίο με ψήφους 17-0 απέρριψε την προοπτική αυτή.

Μπροστά στον κίνδυνο το κτίριο να μείνει ακόμη περισσότερα χρόνια, πέραν των 25 που ήταν τότε, κλειστό ή ακόμη και να καταρρεύσει, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση (στις 16 Ιανουαρίου 2018) να δημιουργηθεί καφέ- εστιατόριο στο ισόγειο, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Λειτουργία Δημοτικού Ωδείου, Αμφιθεατρική σκηνή υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο (διαμόρφωση οικολογικής παιδικής χαράς, χώρος για αθλητισμό ενηλίκων –υπαίθρια όργανα γυμναστικής-, διαμόρφωση με παγκάκια και φυτεύσεις-), χρήσεις που έπρεπε να είναι συμβατές με το Υπουργείο Πολιτισμού και την πρόσκληση του ΕΣΠΑ.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού (αριθμ. 116087/79845/1734/562/16-3-2018) και αφού το Κ.Α.Σ. είχε αποφασίσει ομόφωνα θετικά εγκρίθηκε η παραπάνω πρόταση του Δήμου Αρταίων σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, με τον όρο να υποβληθεί στις Υπηρεσίες του εν λόγω Υπουργείου ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης του χώρου.
Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (με αριθμό ΑΔΑ: ΩΚ1Τ465ΧΙ8-ΛΤΑ), με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ, με την 3522/1152/Α3/15-6-2018 Απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]