Πάργα:Ένα .."κόσμημα" για το Καναλλάκι ....

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή 7 Απριλίου,  από τον Υπουργό Εσωτερικών  κ. Αλέξη Χαρίση,   τα εγκαίνια του Κλειστού  Γυμναστηρίου Καναλλακίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν,  ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης κ.κ. Τίτος, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βουλευτής Πρεβέζης  ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο  Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο  Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ιωάννης Λώλος,  οι  Δήμαρχοι Πρέβεζας  κ. Χρήστος Μπαίλης, Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος,  και Μετσόβου κ. Κωνσταντίνος Τζαφέας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου,  ο Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας  κ. Νικόλαος Σμπόνιας, οι Αντιδήμαρχοι Πάργας κ. Ιωσήφ Σίσκας, κ. Ευάγγελος Γιάγιας και κ. Πέτρος Κόκκορης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πρέβεζας   Ταξίαρχος, κ. Πάρις Νίκου,  ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάργας κ. Αλέξανδρος Νούτσης, ο εκπρόσωπος  του Λιμεναρχείου  Πρέβεζας κ. Βασίλειος Φράγκος, ο  Υποσμηναγός της Αεροπορικής Βάσης Ακτίου κ. Ευάγγελος Κυρίτσης, ο  Πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού  Επιμελητηρίου Πρέβεζας  κ. Γιάννης Μπούρης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί  Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων,   Δ/ντές Σχολείων και Δημόσιων Υπηρεσιών, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Πάργας και εκπρόσωποι τοπικών Φορέων.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το Δήμο Πάργας. Παραδίδουμε  ένα αθλητικό «στολίδι» για  τη νεολαία μας, ένα αθλητικό «στολίδι»  μοναδικό στην Ήπειρο. Ένα έργο που δημοπρατήθηκε τέτοια εποχή πριν από  15 χρόνια, τον Απρίλιο του 2004 και ξεκίνησε το 1998  με τη χωροθέτηση του κτηρίου και των εγκαταστάσεων  από το τότε Συμβούλιο Περιοχής Φαναρίου,  με Πρόεδρο τον Παναγιώτη Ευθυμίου.
Σήμερα,  είναι μια πολύ σημαντική ημέρα  και  για μένα. Στα  χρόνια της πορείας μου στην Αυτοδιοίκηση, έχω περάσει περισσότερες   στεναχώριες και  άγχος,  και λιγότερες  χαρές. Αυτή όμως  είναι μια   ημέρα χαράς και ικανοποίησης. Γιατί ένας μεγάλος στόχος μας γίνεται πραγματικότητα. Γιατί  τηρήσαμε  την υπόσχεσή μας, και έφυγε από πάνω μας ένα μεγάλο βάρος.
Το αρχικό   έργο  περιλάμβανε στο σύνολό του, δύο υποέργα: Την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου τύπου Τ11Β,  που εγκαινιάζουμε σήμερα και την κατασκευή   θεάτρου,   
αναψυκτηρίου, των  γηπέδων   ποδοσφαίρου,   τένις και  μπάσκετ,   που είχαν  ολοκληρωθεί από το 2006. Το 2014, όταν αναλάβαμε σαν νέα Δημοτική Αρχή, το δεύτερο υποέργο των εξωτερικών γηπέδων  ήταν εγκαταλειμμένο. Στο  άλλο υποέργο, στο Κλειστό Γυμναστήριο,  είχε κατασκευαστεί μόνο  ο φέρων οργανισμός, οι τοιχοποιίες και η μεταλλική στέγη και οι εργασίες είχαν σταματήσει από το 2009. Δεν θα αναφερθώ στο  «Γολγοθά»  που έζησα, για να ολοκληρώσω το Γυμναστήριο, γιατί η εταιρεία  «Ζήτα Τεχνική ΑΤΕ», η οποία συγχωνεύτηκε στη συνέχεια από την «Ζιώρης ΑΕ», βρέθηκε σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία,  λόγω  έλλειψης χρηματοδότησης.
Το ερώτημα ήταν: Να διαλύσω την εργολαβία  ή να  συνεργαστώ  με τον ανάδοχο και τις Υπηρεσίες, για  να βρούμε λύσεις και  να τελειώσουμε το έργο; Προτίμησα να συνεργαστώ με τον αείμνηστο Λάμπρο Ζιώρη και  ξεκινήσαμε την προσπάθεια να «ξαναζωντανέψουμε» το έργο. Ήταν υποχρέωση και ευθύνη μου να το κάνω  αυτό. Γιατί στην περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωνόταν, τότε τα χρήματα που δαπανήθηκαν θα πήγαιναν χαμένα. Αλλά και ότι  είχε   κατασκευαστεί μέχρι τότε,  θα καταστρεφόταν. Δόξα το Θεό, τα καταφέραμε, με τη βοήθεια  συγκεκριμένων ανθρώπων, που μου έδειξαν την αγάπη και την  εκτίμησή τους. Με απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και σημερινού Υπουργού των Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση τον Απρίλιο του 2016, εγκρίθηκε η τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, και προβλέφθηκε χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ, για τις υπολειπόμενες εργασίες. Έτσι ξεκινήσαμε και πάλι!
Το Κλειστό Γυμναστήριο, επιφάνειας περίπου 1.300  τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τον αγωνιστικό χώρο με τα ηλεκτρονικά του συστήματα, περιλαμβάνει ακόμη αποδυτήρια, γραφεία, κυλικείο και αποθηκευτικούς χώρους. Το ποσό της αρχικής σύμβασης για την κατασκευή του, ανέρχονταν στις 900.000 ευρώ, ενώ η τελική δαπάνη, με τις πρόσθετες πιστώσεις,  έφτασε στο 1.050.000 ευρώ. Επιπλέον, για να αποκατασταθούν  οι ζημιές από την εγκατάλειψη    στα    εξωτερικά  γήπεδα,    το αναψυκτήριο  και  το   θέατρο   και για  να διαμορφωθεί   ο περιβάλλον  χώρος,  εξασφαλίστηκαν  από την Περιφέρεια Ηπείρου  άλλες   340.000  ευρώ.  Η βελτίωση των εξωτερικών χώρων έχει δημοπρατηθεί και ήδη έχει ανατεθεί  η εργολαβία. Τέλος, με  πόρους  του Δήμου   κατασκευάστηκε  η υπέροχη παιδική χαρά που όλοι σας είδατε καθώς ερχόσασταν στη  σημερινή εκδήλωση».

«Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας για το μεγάλο διαδημοτικό έργο ύδρευσης των παραλιών του Δήμου μας με τον Δήμο Πρέβεζας και  μας χρηματοδοτήσατε  με το ποσό των 5.650.000 ευρώ, έργο που είναι υψίστης σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.  Επίσης, όσες φορές ήρθα στο γραφείο σας, βρήκα την πόρτα ανοιχτή και ανταποκριθήκατε αμέσως στα προβλήματα που είχαμε ως Δήμος. Ενδεικτικά  αναφέρω:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές παλιών ετών του πρώην Δήμου Πάργας για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού συνολικού ποσού 2.500.000 ευρώ. Χρηματοδότηση του έργου «Τηλεμετρία –Τηλεχειρισμός Δημοτικής Ενότητας Πάργας», ύψους 950.000 ευρώ. Παιδικές χαρές 212.000 ευρώ. Μηχανήματα έργου 200.000 ευρώ. Αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα 170.000 ευρώ. Για  αυτό το λόγο   ζήτησα να έλθετε ο ίδιος στα εγκαίνια.
Ξέρω ότι έχετε  ήδη κάνει  πολλά, θέλω όμως να σας ζητήσω και κάτι ακόμη:  Μέσα στο ιστορικό κέντρο της Πάργας, υπάρχει το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Βασιλά. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει σήμερα, ύστερα από δωρεά, στο  Δήμο Πάργας. Για   την  αποκατάσταση  αυτού  του   κτηρίου και τη μετατροπή του σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο,  έχουμε  υποβάλλει  ολοκληρωμένη πρόταση  στο Επανέκ του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ. Η πρότασή  μας   περιλαμβάνει νέες μελέτες και τις εργασίες κατασκευής.
Θέλουμε την βοήθειά σας κ. Υπουργέ για τη χρηματοδότηση και  αυτού του έργου,  είτε από το Επανέκ, είτε  μέσω της αντίστοιχης πρόσκλησης στο Πρόγραμμα Φιλόδημος. Πρόκειται για  ένα εμβληματικό για την Πάργα κτήριο. Και η Πάργα θα σας ευγνωμονεί που θα δώσετε λύση σε ένα αίτημα πολλών ετών  και σε μια εκκρεμότητα από το παρελθόν και την ιστορία της.
Στο σημείο αυτό,  θέλω  ακόμη να ευχαριστήσω  δημόσια τον Βουλευτή Πρέβεζας και σημερινό Υφυπουργό Εργασίας  Κώστα Μπάρκα, για την πολύτιμη βοήθειά του όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Δήμαρχος. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας  Βασίλειο Μιχελάκη, για την άριστη συνεργασία με το Δήμο μας. Θέλω επίσης  να  σταθώ  στη σπουδαία συνεισφορά της Περιφέρειας Ηπείρου,  τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, της Τατιάνας Καλογιάννη και του Στράτου Ιωάννου.  Η Περιφέρεια συνέχισε τη χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους  και   ενέκρινε τις παρατάσεις του  και  τις  συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα  χώρου,  κάτι που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ο κ. Καχριμάνης είναι και αυτός  ένας μεγάλος συμπαραστάτης του Δήμου μας, και τον ευχαριστούμε θερμά».

«Ένας παλιός έμπειρος έλληνας πολιτικός είχε πει ότι «στη  ζωή και στην πολιτική όποιος είναι αχάριστος, δεν έχει τύχη». Γι’ αυτό  θέλω   να ευχαριστήσω  και όλους όσους  εργάστηκαν  και συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση του  έργου, και συγκεκριμένα τους συνεργάτες μου στο  Δήμο,  τον κ. Θωμά Μπόχτη μηχανολόγο μηχανικό και επιβλέποντα του έργου, που ήταν η ψυχή όλης  της προσπάθειας, την Τεχνική και την Οικονομική  μας  Υπηρεσία,  όλους τους Αντιδημάρχους,  όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον ειδικό μας συνεργάτη  κ. Αντώνη Μπέζα, για  τους «ειδικούς» χειρισμούς του, τον κ. Γιώργο Ευτυχιάδη, από την Δν/ση Προγραμματισμού της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, και τους εργολάβους Σπύρο Ζιώρη και Νίκο Αρκουμάνη.  Όλους  αυτούς, με τους οποίους είχα  προσωπική επαφή, καθημερινή και αδιάλειπτη συνεργασία και  που τράβηξαν τα «πάνδεινα»  από μένα, για να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που βλέπετε. Γι αυτό τους αγαπώ και τους τιμώ ιδιαίτερα».

«Με αυτό το έργο, υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα, αλλά ειδικά με αυτό,  αποδεικνύουμε ότι εμείς δεν λέμε μόνο  λόγια. Εμείς είμαστε εδώ για να φέρνουμε αποτελέσματα. Το στήριγμά μας είναι η δουλειά μας  και η εμπιστοσύνη του κόσμου μας. Ήμασταν παρόντες παντού, στα μικρά και στα μεγάλα. Στα προβλήματα, στις δυσκολίες αλλά και στις λύσεις. Σε όλα τα χωριά, και στις δύο Δημοτικές Ενότητες της Πάργας και του Φαναρίου. Χτυπήσαμε και ανοίξαμε πόρτες. Ζητήσαμε, διεκδικήσαμε,  και φέραμε κονδύλια και έργα για τον τόπο μας.
Αυτοί είμαστε! Η  λέξη «κλειδί»  για μας,  είναι η λέξη συνεργασία. Συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση, με το κεντρικό κράτος και με τις υπηρεσίες του. Συνεργαστήκαμε  με την Περιφέρεια Ηπείρου και βάλανε πλάτη σε πολλά σημαντικά έργα που ο Δήμος τα είχε ανάγκη! Επίσης, συνεργαστήκαμε με τους άλλους Δήμους, με τους απόδημους συμπατριώτες μας,  με όλους τους τοπικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς  φορείς. Γιατί  για μας,  πάνω απ’ όλα, είναι το συμφέρον του Δήμου μας και των ανθρώπων του. Μπορεί κάποιοι από εμάς να έχουν πολιτικές ταυτότητες, η Αυτοδιοίκηση όμως είναι πάνω απ’ αυτά. Αντίπαλο έχουμε  μόνο τα προβλήματα. Και ο  στόχος μας  είναι να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών μας,  και να  ζήσουν σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο  μια   καλύτερη ζωή τα  παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Σας παραδίνουμε,  το Κλειστό Γυμναστήριο και τις υπόλοιπες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Και ελπίζω, μέσα από την καρδιά μου,  να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Να γεμίσουν με  νέα παιδιά,  και σύντομα να δούμε τα παιδιά μας να αθλούνται σε υψηλές κατηγορίες. Το όραμά μου,  για ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο στο Δήμο μας,  είναι πλέον δικό σας. Σας ανήκει!!! Να αθλείστε και  να  αγωνίζεστε για τον  Δήμο μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται. Το οφείλουμε στον τόπο μας».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης  ευχαρίστησε το Δήμο Πάργας για τη  φιλοξενία και τη διοργάνωση των εγκαινίων και αναφέρθηκε γενικά στις δράσεις της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα,  δεσμεύτηκε  να εντάξει   σε  πρόγραμμα  χρηματοδότησης την  πρόταση  που έχει υποβάλλει ο Δήμος Πάργας για την αναστύλωση και μετατροπή του Αρχοντικού Βασιλά (Πάργα) σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο,  με προϋπολογισμό  1.500.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα, με πρόταση του κ. Νάστα,  επισκέφθηκε ο ίδιος μετά το πέρας της εκδήλωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]