Ιωάννινα: Έφτιαξαν τα "σπάργανα" του Χριστού ..στο Κάστρο![βίντεο-φωτό]

Τα "σπάργανα" του Χριστού ,το αγαπημένο έθιμο  που συμβολίζει   τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη και   χάνεται στα βάθη των χρόνων ,αναβίωσε χθες το μεσημέρι  λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ,στο Κάστρο των Ιωαννίνων από  τις γυναίκες του 4ου ΚΑΠΗ  .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έθιμο έχει επηρεάσει  τα  τοπικά κάλαντα των παιδιών την παραμονή της Γέννησης του Χριστού :
"Ελάτε εδώ γειτόνισσες και εσείς γειτονοπούλες τα σπάργανα να φτιάξουμε και τον Χριστό να αλλάξουμε"



Τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές στα χωριά της Ηπείρου έφτιαχναν τα σπάργανα του Χριστού αφού  άναβαν φωτιά από κέδρα  στο τζάκι του σπιτιού  και για να τα  ψήσουν χρησιμοποιούσαν μια   καλά πυρωμένη πέτρα .

Στη συνέχεια  μέλωναν τα σπάργανα με ζαχαρόνερο  και τα πασπάλιζαν με καρύδια ,κανέλα και  γαρίφαλο.
Αυτές οι τηγανίτες αποτελούσαν και  το μοναδικό  γλύκισμα   στο τραπέζι  που στρώνονταν στα σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων .
Το έθιμο αυτό  τηρούνταν ευλαβικά από όλες τις Ηπειρώτισσες και  αποτελούσε μεγάλη χαρά για τα μικρά παιδιά που περίμεναν πως και πως  εκείνο το βράδυ για να γευτούν το ξεχωριστό γλυκό στα φτωχικά σπίτια.
"Αυτό το έθιμο το έχουμε από τους γονείς μας .Ήμασταν μικρά παιδιά .Περιμέναμε να φάμε μια τηγανίτα με λίγη ζάχαρη για γιορτές .Αυτό ήταν και το μοναδικό τότε γλυκό που είχαμε στα σπίτια μας.Σήμερα εδώ στο Κάστρο των Ιωαννίνων θελήσαμε να θυμηθούμε τα "σπάργανα" του Χριστού για   γνωρίσουν  το έθιμο  και οι νέοι  προκειμένου να μη χαθεί " σημείωσε  χαρακτηριστικά μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ μια από τις παλιές Γιαννιώτισσες που συμμετείχε στην αναβίωση του εθίμου  σε άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα.

Γιώργος Μακρίδης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Το Κάστρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]