Ευρωεκλογές: Εγκύκλιος Χαρίτση για την ψηφοφορία στο εξωτερικό

Πλησιάζοντας στις εκλογές του Μαΐου, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε την αποστολή των αναγκαίων προπαρασκευαστικών Εγκυκλίων που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα.

Την 17η Δεκεμβρίου ο Αλέξης Χαρίτσης απέστειλε Εγκύκλιο στις Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές της Ελλάδας (Αρχές) στα κράτη – μέλη (κ-μ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνει, στη Χώρα μας οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019.

Στην εκλογική διαδικασία, παράλληλα με τους Έλληνες εκλογείς της Επικράτειας, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στα 26 λοιπά κ-μ της Ε.Ε., καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κ-μ της Ε.Ε. (π.χ. για ταξίδι, για επαγγελματικούς λόγους κλπ).

Η ψηφοφορία των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κ-μ θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2019.

Σε γενικό πλαίσιο, ο Υπουργός επαναλαμβάνει τα βασικά σημεία της εκλογικής διαδικασίας, παραπέμποντας σε Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν πριν τις εκλογές.

Η προθεσμία που θέτει στις Αρχές είναι το αργότερο μέχρι την 2α Ιανουαρίου 2019 να στείλουν τις προτάσεις για τις πόλεις στις οποίες αναμένεται να συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Η Εγκύκλιος περιλαμβάνει διακριτές θεματικές Ενότητες, ορισμένα βασικά σημεία των οποίων ακολουθούν κατωτέρω.


Ενημέρωση των Εκλογέων και αποστολή στο ΥΠΕΣ των αιτήσεών τους

Οι Αρχές στα κ-μ οφείλουν να ενημερώσουν, με κάθε πρόσφορο μέσο, τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στην περιφέρειά τους για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την ίδια διαδικασία που ίσχυσε και στις προηγούμενες εκλογές.

Οι εκλογείς πρέπει να πληροφορηθούν έγκαιρα για την ακριβή ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και για τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα αποδεικτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα την ημέρα των εκλογών.


(Οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, επιδεικνύοντας στην εφορευτική επιτροπή το ναυτικό τους φυλλάδιο. Για το θέμα θα ακολουθήσει επόμενο έγγραφο του ΥΠΕΣ).

Η Εγκύκλιος περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία με την οποία θα υποβάλουν αίτηση στην οικεία Αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, καθώς και τις διαδικασίες συμπλήρωσης, επεξεργασίας και αποστολής των αιτήσεων.


Εξεύρεση κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν για καταστήματα ψηφοφορίας

Ο Υπουργός ζητά οι Αρχές να καλέσουν, με κάθε πρόσφορο μέσο, σε συνάντηση τους εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων και άλλων φορέων της περιφέρειάς τους, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις πόλεις στις οποίες αναμένεται να συσταθούν εκλογικά τμήματα, λαμβάνοντας υπόψη τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων των ευρωεκλογών του 2014 (και τον αριθμό των ψηφισάντων σε αυτά), καθώς και τον περιορισμένο πλέον προϋπολογισμό για τη διενέργεια των ταυτόχρονων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Συγκρότηση των Εφορευτικών Επιτροπών

Η Εγκύκλιος περιγράφει τα περί συγκρότησης των Εφορευτικών, σημειώνοντας πως οι Εφορευτικές Επιτροπές στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού δεν θα κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή αποτελέσματος. Η διαλογή θα διενεργηθεί στην Αθήνα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τις ειδικές εφορευτικές επιτροπές που εδρεύουν στο Εφετείο Αθηνών

Προετοιμασία εκλογικών τμημάτων και εφοδιασμός των εφορευτικών επιτροπών με κάλπη, έπιπλα και εκλογικό υλικό

Για τις ανάγκες της ψηφοφορίας, οι Αρχές παραδίδουν στις Εφορευτικές Επιτροπές την κάλπη, τα έπιπλα, τα λοιπά εκλογικά είδη, καθώς και τα ψηφοδέλτια.

Η ευθύνη για τον εφοδιασμό των ανωτέρω Αρχών με ψηφοδέλτια ανήκει στα πολιτικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στην εκλογή.

Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για τον εφοδιασμό των εκλογικών τμημάτων με τα απαραίτητα έπιπλα (τραπέζια και καρέκλες, τραπέζι πάνω στο οποίο θα τοποθετεί η κάλπη, γραφική ύλη), καθώς και για την ύπαρξη ξεχωριστού χώρου στον οποίο θα μπορούν να αποσύρονται οι εκλογείς, διασφαλίζοντας τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Τα εκλογικά είδη, τα οποία θα αποσταλούν από το ΥΠ.ΕΣ. αποτελούνται κυρίως από τους εκλογικούς καταλόγους, τα λευκά ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους εκλογικούς σάκους, τα έντυπα για τη σύνταξη των πρακτικών, το πρωτόκολλο ψηφοφορίας.

Το ΥΠ.ΕΣ. θα μεριμνήσει επίσης για την αποστολή σφραγίδων. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί έλλειψη σφραγίδας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή της οικείας αρχής, κατόπιν απόφασης του προϊσταμένου της.

Όσον αφορά στον εφοδιασμό των εκλογικών τμημάτων με ψηφοδέλτια, οι Αρχές θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε κάθε εκλογικό τμήμα να διαθέτει ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων.
O εφοδιασμός των πρεσβευτικών και προξενικών αρχών με το αναγκαίο αριθμό εντύπων ψηφοδελτίων γίνεται με φροντίδα των κομμάτων που συμμετέχουν στην εκλογή δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Η ευθύνη για την προμήθεια καλπών και παραβάν ανήκει στις Αρχές. Οι σχετικές δαπάνες, θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ.
Επίσης από πιστώσεις του ΥΠΕΣ θα καλυφθούν και οι δαπάνες για την προμήθεια του υπόλοιπου εκλογικού υλικού.

Συνεργασία με τους επόπτες εκλογών και υποβοήθηση του έργου τους
Οι επόπτες εκλογών είναι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν τη γενική εποπτεία της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
Σε κάθε Αρχή και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην περιφέρειά τους (αριθμός εκλογέων, αριθμός εκλογικών τμημάτων), διορίζονται από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου ένας ή και περισσότεροι επόπτες.
Οι επόπτες εκλογών θα βρίσκονται στην έδρα της Αρχής που διορίστηκαν 10 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας. Για την άφιξη στην έδρα τους και την ανάληψη των καθηκόντων τους οι επόπτες εκλογών οφείλουν να ενημερώσουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τηλεγραφικώς μέσω της οικείας πρεσβείας ή προξενείου, τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου και το ΥΠΕΣ.

Έκδοση και δημοσίευση προγράμματος εκλογής

Αμέσως μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών, οι Αρχές θα ενημερωθούν από το ΥΠΕΣ για τη σχετική Απόφαση, προκειμένου με τη σειρά τους να εκδώσουν και να γνωστοποιήσουν πρόγραμμα εκλογής, με τοιχοκόλλησή του σε εμφανή σημεία των καταστημάτων τους και όλων των καταστημάτων ψηφοφορίας, 5 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ενέργειες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας


Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, οι Αρχές οφείλουν να ενημερώσουν το ΥΠ.ΕΣ. για τα ακόλουθα:
α) Το συνολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν στην περιφέρειά τους,
β) Την ημέρα αναχώρησης των δικαστικών αντιπροσώπων και των εποπτών που θα
μεταφέρουν τους εκλογικούς σάκους με τα στοιχεία της ψηφοφορίας, για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]