ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ- ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τίμησε την 78η Επέτειο Απελευθέρωσης της Κορυτσάς

Η Ηπειρωτική
Εστία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1940, από τον εκ Χλωμού Πωγωνίου Βορείου Ηπείρου,αείμνηστο Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Βιζουκίδη και αποτελεί το μοναδικό Σωματείο στην Βόρειο Ελλάδα που επί 78 συναπτά έτη έχει στους κόλπους του ενωμένους τους Ηπειρώτες της ενιαίας Ηπείρου.
Από το έτος 1940 μέχρι σήμερα , ανελλιπώς , οι εκάστοτε διοικήσεις με την εθελοντική συνδρομή και με την επί 55 χρόνια καθημερινή παρουσία του ευεργέτη της αλησμόνητου Βασίλη Γκέλη προσπάθησαν ώστε η Ηπειρωτική Εστία με την εθνικοκοινωνική δράση της να αποτελέσει το προκεχωρημένο φυλάκιο της ηπειρωτικής διασποράς στον χώρο της Μακεδονίας.
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, ούτε η βροχή ,ούτε ο ψυχρός αέρας στάθηκαν εμπόδιο στην προσέλευση μελών της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στις τρεις εκδηλώσεις που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης ,επ΄ ευκαιρία της 78ης επετείου απελευθέρωσης της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο .
Την επιμνημόσυνη δέηση και την Δοξολογία που εψάλησαν στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Νέας Παναγίας ιερουργούντος του Πρωτοπρεσβύτερου π.Μηνά Βασάκου προέδρου ΔΣ ΗΕΘ και εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου τίμησε με την παρουσία του ο συνταγματάρχης Νομικού Βαδιάκας Αλέξανδρος ως εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή του Γ΄ΣΣ NRDC-GR Δημητρίου Μπίκου .
Με επικεφαλής το λάβαρο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης που έφεραν οι κορυφαίες του χορού Δέσποινα Καλόσογλου και Λίτσα Καρρά η πομπή κατευθύνθηκε προς το Άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας της Πίνδου του 1940, έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Δομπούλα, το οποίο ανεγέρθηκε από την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το 1990 με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον πόλεμο και την ίδρυση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στον χώρο που παραχωρήθηκε επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα μεταξύ των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη κοντά στον Λευκό Πύργο και αποκαλύφθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.
Το δάφνινο στεφάνι της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κατέθεσε ο Δημήτρης Σωτ. Κούβελας Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη , λόγω ατυχήματος που υπέστη ο εκ του κόμματος ορισμένος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Πρώτη φορά κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι εκ μέρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών επί προεδρίας Βασιλείου Πάππα δια χειρός του ΓΓ ΔΣ ΕΜΣ καθηγητού ΑΠΘ Κωνσταντίνου Χρήστου. Εκ μέρους των οργανώσειων που ίδρυσε ο Κυρός Σεβαστιανός ΣΦΕΒΑ -ΠΑΣΥΒΑ το στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης .Τέλος το στεφάνι της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο πρόεδρος της Πρωτοπρεσβύτερος π.Μηνάς Βασάκος . Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος με το κλιμάκιο του Α.Τ. Λευκού Πύργου να διακόπτει την κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Μητροπόλεως , Δημητρίου Γούναρη και Παύλου Μελά .
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 2 στην παραλιακή Λεωφόρο με την ομιλία του Διδάκτορα Κοινωνιολογίας Ιωάννη Νασιούλα και θέμα: “ Η Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου το 1940 : Όψεις στρατιωτικής και πολιτικής Ιστορίας”, ο οποίος συγκίνησε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.
Ευχαρίστησαν για την πρόσκληση , συνεχάρησαν για τη πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης και ευχήθηκαν καλή επιτυχία ο Βουλευτής Ν. Πρεβέζης ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης η Βούλα Πατουλίδου, οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης .
Παρέστησαν : ο π.υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης εγγονός άταφου ήρωα του 1940, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ.Θ. Δημήτρης Κούβελας και Στέφανος Γωγάκος ,ο Πρόεδρος της Λέσχης Θεσσαλών “Ρήγας Φεραίος” Δημήτρης Νάκος, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Αρχαία Ελλάδα -Ευ αγωνίζεσθαι Χρήστος Στάγγος, ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος Δρ. Απόστολος Χατζητόλιος , η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Ελένη Αδάμου ,η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων “Καπετάν Άγρας" Βασιλική Παραμάνα, ο Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων ,ο Γενικός Γραμματέας και ο Ταμίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κωνσταντίνος Χρήστου και Αθανάσιος Μιχαηλίδης, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης Ελένη Μπάρμπα , η εκπρόσωπος του Τομέα Επιστημόνων του Συλλόγου “ΜΕΓΑ Σ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ” Ευθαλία Γούναρη , ο εκπρόσωπος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης Ηλίας Κουλούρης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγων Πελοποννησίων ''Ο Κολοκοτρώνης'' Φώτιος Σταυρόπουλος, η εκπρόσωπος των Βλάχων Κορυτσάς Έλντα Κότσα , η π.Δημ. Σύμβουλος πολιτευτής Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας “Αδέσμευτος Συνδυασμός” Δημήτρης Βάνης με την, υπ.περ.συμβ.Σοφία Δίγκα, η δημοσιογράφος των Αυστραλιανών και Καναδικών B.C.I. Λένα Κυρόπουλος, ο διευθυντής προγράμματος και ενημέρωσης στο Radio 1d.gr και εκδότης ''ΑΡΧΥΤΑΣ''  Ανδρέας Σταματόπουλος, οι δημοσιογράφοι Δήμητρα Ρετσινά, Αθανάσιος Μανουσάκης,
Βασιλική Κουτρουμπέλη , η Παναγιώτα Ζαφειρίου κόρη του ήρωα της Κύπρου Θανάση Ζαφειρίου του μοναδικού επιζώντα καταδρομέα σε ένα από τα Noratlas που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο το 1974,οι ε.α. ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας Παύλος Αντωνίου και Δημήτριος Μπουραζάνας.
Επίσημοι προσκεκλημμένοι, Ηπειρώτες , Κορυτσαίοι της Θεσσαλονίκης και φίλοι της Ηπείρου οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την θυσία των ηρωϊκώς πεσόντων και την μνήμη των πρωτεργατών της Απελευθερώσεως της πόλεως της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ( 22.11.1940 ) συνεχάρησαν την διοίκηση της ΗΕΘ για την πατριωτική πρωτοβουλία της .
Τελετάρχης η ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ Αθηνά Τοτοκώτση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]