Έρευνα: Παραμένουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στη γεωργία

Euractiv:Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στον αγροτικό τομέα εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες, αλλά λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, διαπιστώνει διεθνής μελέτη που πραγματοποίησε η Corteva AgriscienceTM.

Βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η ενδυνάμωση των γυναικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων.

Η Corteva Agriscience αποτελεί το τμήμα για θέματα γεωργίας της DowDuPont. Η μελέτη διεξήχθη σε 17 χώρες, ενώ στην Ευρώπη επικεντρώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Διενεργήσαμε τη μελέτη αυτή, για να κατανοήσουμε περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση των γυναικών αγροτών σε όλο τον κόσμο – από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις στις πιο προηγμένες οικονομίες έως τις μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο – και να δημιουργήσουμε μια βασική γραμμή από την οποία μπορούμε να μετρήσουμε την πρόοδο», δήλωσε η αντιπρόεδρος εξωτερικών υποθέσεων της Corteva Agriscience, Krysta Harden.

Οι διακρίσεις στην αγροτική κοινότητα εξακολουθούν να υφίστανται. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αγρότισσες αισθάνονται υπερήφανες για την εργασία τους, υποστηρίζουν ότι οι διακρίσεις είναι «ευρέως διαδεδομένες», κυμαινόμενες από 78% στην Ινδία έως 52% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μόνο οι μισές εξ αυτών απάντησαν ότι είναι εξίσου επιτυχημένες με τους άνδρες ομολόγους τους. Το 42% δήλωσε ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες και μόνο το 38% ανέφερε ότι έχει την ευχέρεια να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του εισοδήματος στη γεωργία», διαπιστώνει η μελέτη.

Επιπλέον, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με τους άνδρες και λιγότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Εντούτοις, η πλειοψηφία των γυναικών τόνισε την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, με το 72% να δηλώνει ότι θα χρειαστεί μία έως τρεις δεκαετίες ή και περισσότερο, για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στην ανάγκη κατάρτισης για τη ψηφιοποίηση του τομέα, η οποία σημείωσε πάνω από το 50% και στις 17 χώρες.

Η κατάσταση στην ΕΕ

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 68% των Ευρωπαίων γυναικών αγροτών πιστεύουν ότι η διάκριση λόγω φύλου είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αν και η τάση είναι θετική και οι διακρίσεις σήμερα είναι λιγότερες σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

«Το 67% των Ευρωπαϊκών γυναικών στη γεωργία που συμμετέχουν στην έρευνα εκτιμούν ότι ο βασικός τομέας που θα βοηθούσε στην άρση των εμποδίων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου».

Η εκπρόσωπος της Corteva Agriscience στον τομέα του marketing, Clara Serrano, δήλωσε ότι η Corteva Agriscience διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της προόδου.

«Διερευνάμε πρόσθετα βήματα, όπως άμεση δράση και συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες ομάδες, προκειμένου να προωθηθεί η άρση των φραγμών για πλήρη ισότητα», σημείωσε.

Το Μάρτιο του 2017, το ΕΚ ενέκρινε μελέτη που ζητά να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στον αγροτικό τομέα της ΕΕ ως τρόπος αναζωογόνησης των μη εύπορων αγροτικών περιοχών και πρόληψης της περαιτέρω αστικοποίησης.

Συγκεκριμένα, κατέστη σαφές ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ από κοινού με τις τοπικές αρχές θα πρέπει να προσφέρουν στους κατοίκους της υπαίθρου (ιδίως τις γυναίκες), τις κατάλληλες υπηρεσίες υποδομής που θα διασφαλίζουν μια «ισορροπημένη ζωή» και θα αποτρέπουν περαιτέρω μετακίνηση προς τις πόλεις.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου, η Copa-Cogeca, με την υποστήριξη της αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ και της ΓΔ AGRI και με τη χορηγία της AnimalhealthEurope διοργάνωσε τον διαγωνισμό «Fifth Innovation Award for Women Farmers».

Σύμφωνα με την Copa, οι γυναίκες διαχειρίζονται το 30% των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων. Η ένωση σημειώνει ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να εισαγάγουν καινοτόμες έννοιες και πρακτικές, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη δυναμικών αγροτικών κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]