Συγκίνηση για τους ήρωες του ΄40 σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες ...[βίντεο]

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941) ,στις 10.00  το πρωί  στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας και  λίγη ώρα  αργότερα στις 12.00 στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.
Για πρώτη φορά φέτος η τελετή  διοργανώθηκε  σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά, όπως,  προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας ,λίγο μετά την ολοκλήρωση, στην περιοχή του Dragot της Αλβανίας των εργασιών  για την αναζήτηση και εκταφή των Ελλήνων πεσόντων, καθώς και τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των οστών συνολικά  (673) Ελλήνων ηρώων στα   ανωτέρω Στρατιωτικά Κοιμητήρια .
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπ.Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ τον πανηγυρικό της  ημέρας εκφώνησε η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή .
Με τη γαλανόλευκη να  κυματίζει  στο σταυρό  στο λόφο   πάνω  από τους Βουλιαράτες  αλλά και   σε όλα τα σπίτια ,οι κάτοικοι  της  περιοχής μαζί πολλούς  επισκέπτες από  κάθε γωνιά της Ελλάδας   και εκπροσώπους της μειονότητας συμμετείχαν  στην εκδήλωση Τιμής  στην οποία έδωσαν το" παρών" και συγγενείς των πεσόντων .
"Θα είμαστε ευτυχείς όταν βρεθούν   και ενταφιαστούν τα  οστά όλων όσων πολέμησαν σε αυτόν τον τόπο ,θυσιάζοντας τη ζωή τους για την Ελλάδα." είπε μιλώντας στο epirus-tv-news  συγγενικό πρόσωπο πεσόντα κατά το Αλβανικό Έπος του 1940.
Ο κ.Σάββας  ταξίδεψε  και φέτος από τον Πειραιά  για να παραστεί στη φετινή τελετή Μνήμης και Τιμής ,όπως κάνει από το 2003 όταν   βρέθηκε για πρώτη φορά στον τόπο που φονεύτηκε ο πατέρας του ,στις 3 Ιανουαρίου 1941 όταν  ο ίδιος ήταν μόλις 8 μηνών .
Μεγάλη συγκίνηση για τους Έλληνες ,τιμή και υπερηφάνεια για εκείνους που έδωσαν  τη ζωή τους για την Ελλάδα ,έμειναν εδώ και δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους .
Ένα  κερί και μια προσευχή  είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ήρωες τους οποίους κανένας  και ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσει  " είπαν νέοι  άνθρωποι που ταξίδεψαν  σήμερα  στους Βουλιαράτες από την Αθήνα ,την Πάτρα και  άλλες περιοχές
Όσο για τον χώρο του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου, γέμισε  από λουλούδια και από  τη φροντίδα των συγγενών των πεσόντων ...
Στο Πρόσωπό Της ..Ο Αγώνας Όλων Των Γυναικών Της Βορείου Ηπείρου
"Μετά την έναρξη των εργασιών   αναζήτησης ,περισυλλογής των οστών  και τιμητικού ενταφιασμού οι  φετινές εκδηλώσεις στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο  στους Βουλιαράτες  είχαν έναν ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα.
Οι  Έλληνες  ήρωες  μαχητές με τις ευχές της Εκκλησίας και με το ενδιαφέρον της πατρίδας κατευοδώνονται   στον τόπο της μόνιμης ανάπαυσης, εκεί που έπεσαν ,περνώντας στο πάνθεον των ηρώων.
Για τα παιδιά των πεσόντων ο πόνος φέτος αμβλύνεται καθώς αισθάνονται ότι μπορούν να βρεθούν κοντά στον πατέρα τους και να ανάψουν ένα κερί ." σημείωσε ο  Γεώργιος Σούρλας Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων.
Δίπλα του βρίσκονταν η Βορειοηπειρώτισσα κ.Μπράτση Βικτώρια ,η μητέρα της οποίας μαζί με άλλες γυναίκες όχι μόνο από τους Βουλιαράτες αλλά και από τα γύρω χωριά σκαρφάλωναν στα βουνά φορτωμένες με πολεμοφόδια προκειμένου να φροντίσουν τους ασθενείς  και τους τραυματίες στο νοσοκομείο της περιοχής  συνεχίζοντας να τους φροντίζουν και  όταν έφυγαν από τη ζωή .
Η Ένωση  Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων απένειμε στην κ.Μπράτση Βικτώρια ,που στην τρυφερή ηλικία των 10  χρόνων  της έζησε τη φρίκη του πολέμου ,τιμητική πλακέτα ως  ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά  της και το σπουδαίο έργο που έκαναν  όλες οι γυναίκες της Β.Ηπείρου για τους αγωνιστές ,την πατρίδα και την Ελλάδα.
Εμφανώς συγκινημένη η κ.Μπράτση παρέλαβε την πλακέτα λέγοντας χαρακτηριστικά :"Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση που με τίμησε ως Βορειοηπειρώτισσα  και  εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]