Πρέβεζα: 15 Οκτωβρίου τα θυρανοίξια του Ι. Ν του Αγίου Δημητρίου στο ΚΕΓΕ

Η ιστορική εικόνα του Αγ. Δημητρίου θα μεταφερθεί και θα εγκατασταθεί στο Ναό

Ένα σημαντικό και όχι ευρέως γ
νωστό κεφάλαιο της θρησκευτικής ιστορίας της Πρέβεζας , θα "ξεδιπλωθεί"το απόγευμα της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου στην τελετή των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο συγκρότημα των Εργατικών Κατοικιών του ΚΕΓΕ. Ο Ναός ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999 είναι πλέον έτοιμος να φιλοξενήσει ένα πραγματικό κειμήλιο την εικόνα του Αγίου Δημητρίου η οποία διασώθηκε από τον βομβαρδισμό του 1940 κατά τη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε ο παλαιός Ναός του Αγίου ( χτισμένος σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτη Άρτης Σεραφείμ Ξενόπουλου το 1884 στην σημερινή οδός Νίκης στο ύψος της οδού Εθνικού Αντιστάσεως). Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και ο Ιερός Ναός της Αγ.Ειρήνης (στην οποία φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια η ιστορική εικόνα). Σύμφωνα με το τελετουργικό στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας θα ξεκινήσει (από την Αγ.Ειρήνη) η πομπή η οποία θα μεταφέρει την εικόνα στο νέο ιερό Ναό (σε απόσταση περίπου 500 μέτρων).
Εκεί θα περιμένει ο Αρχιερέας όπου θα τοποθετήσει την εικόνα στο θρόνο της, ενώ θα ακολουθήσουν τα θυρανοίξια και ο εσπερινός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πρεβέζης κ.Χρυσόστομο. Επίσης την επόμενη μέρα Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώας 7.30-9.30 το πρωί θα τελεστεί η πρώτη θεία λειτουργία για ευλογία και αγιασμό της πόλης.
Την συγκίνησή του για το γεγονός ότι η παλαιά εικόνα του Αγίου Δημητρίου (η οποία αποτυπώνει τα Μαρτύρια του Αγίου και φέρει σε αρκετά σημεία της τα ίχνη του βομβαρδισμού) αποκτά πλέον τη δική της στέγη, εκφράζει ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ιερέας της Αγ.Ειρήνης πατ. Αλέξανδρος Τζίμας. Χαρακτηρίζει δε το γεγονός κορυφαίο όχι μόνο για την Ενορία της Αγ.Ειρήνης αλλά και για ολόκληρη την πόλη , ενώ η λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί πλέον στο νέο Ναό.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας
φωτο Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]