ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Tο Σάββατο 7 Ιουλίου To ''Πανηπειρώτικο Αντάμωμα Παράδοσης Και Πολιτισμού 2018 '

To ''Πανηπειρώτικο Αντάμωμα Παράδοσης και Πολιτισμού 2018 '',  στο πάρκο Τρίτση, το Σάββατο 7 Ιουλίου, μοναδικά και ανεπανάληπτα έγραψε ιστορία.



Το «Πανηπειρώτικο Αντάμωμα Παράδοσης και Πολιτισμού 2018» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, με τους Συλλόγους Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018, στο κτήμα του Δήμου Ιλίου, στο πάρκο Τρίτση, έγραψε ιστορία μοναδικά και ανεπανάληπτά  και έκανε και φέτος τη μεγάλη διαφορά!
Τη μεγάλη διαφορά σε μαζικότητα, με τη συμμετοχή πάνω από δύο χιλιάδες  ξενιτεμένων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου, τη μεγάλη διαφορά σε ποιότητα και παραδοσιακή έκφραση και τη μεγάλη διαφορά, ακριβώς σε σχέση με αυτή την αδιαμεσολάβητη, ενεργητική συμμετοχή, αφού φέτος, οι πανηγυριστές, ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.
Η μεγάλη διαφορά έγινε με τον πιο ανεπιτήδευτο, δοκιμασμένο τρόπο, τον τρόπο των Ηπειρώτικων εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα και πανηγυριών. Και σαν κορύφωση της πλούσιας πολιτιστικά χρονιάς, μετά από σειρά πετυχημένων, ποιοτικών εκδηλώσεων, επέλεξε όσα κουβέντιασε με τα μέλη της να τα δοκιμάσει στην πράξη, διοργανώνοντας και για φέτος το ''Πανηπειρώτικο Αντάμωμα Παράδοσης και Πολιτισμού'', συνέχεια του περσινού ''Πανηπειρωτικού Πανηγυριού 2017'', στο γήπεδο του Baseball στο Ελληνικό, του ''Πανηπειρώτικου Πανηγυριού 2016'' στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου, στο πάρκο Αντώνη Τρίτση και του «Μεγάλου Ηπειρώτικου Πανηγυριού», που διοργάνωσε τον Ιούνιο του 2015, στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου Πέτρας.
Προεξάρχοντες οι μουσικοί! Ο πρωτομάστορας τραγουδιστής  της Ηπειρώτικης παράδοσης Σάββας Σιάτρας, συνεπικουρούμενος στο τραγούδι, από τον Μάκη Κιάμο, τον Δημήτρη Καλογήρου  και τους Αδελφούς Γεώργιο και Κωνσταντίνο Κόντη  με τους Γιώργο Δάμο, Αντώνη Κακούρη και Σταύρο Λώτση, στο κλαρίνο, που ανέδειξαν, σε μια πεντάωρη και πλέον και μέχρι μετά τις 3 το πρωί, σκυταλοδρομία, τα αυθεντικά ηχοχρώματα της Ηπειρώτικης παράδοσης, παρακινώντας και συνοδεύοντας τον πάνδημο χορό που απλώθηκε σε όλο το χώρο, με μεγάλους κύκλους, με όλους μαζί στον ίδιο χορό, πέμποντας ένα μήνυμα ανάτασης πολύτιμο στους δύσκολους καιρούς μας.
Θερμά χειροκροτήματα έλαβαν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της ΠΣΕ, που υπό την Διεύθυνση του Νίκου Κατσαρού η πρώτη και του κυρατζή  Αλέξανδρου Λαμπρίδη η δεύτερη τραγούδησαν παραδοσιακούς σκοπούς της Ηπείρου και Πολυφωνικά τραγούδια.

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, μετά από το ηπειρώτικη μουσική είσοδο του πανηγυριού, και την παρουσίαση ενός χορευτικού προγράμματος, από το 120μελές χορευτικό, που απαρτιζόταν από μέλη χορευτικών τμημάτων των Ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής, και συγκεκριμμένα από μέλη των χορευτικών: Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας, Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου, Σύλλογος Ηπειρωτών Καματερού, Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης, Σύλλογος Ηπειρωτών Κολωνού,  Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, Σύλλογος Ηπειρωτών Παιανίας, Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας, Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, Αδελφότητα Ρωμανιωτών Λάκκας Σουλίου, Αδελφότητα Βουθρωτού και Σύλλογος Δροπολιτών Βορείου Ηπείρου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Δόσης, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.
Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα,  τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και τους συνεργάτες του που τον συνόδευαν, έπεμψε ευχαριστίες στο Δήμο Ιλίου και τους Αντιδημάρχους για την πλαίρια στήριξή τους, στα Δ.Σ. των Συλλόγων που το συνδιοργάνωσαν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστο Γκόνη,  γιατί συνεισέφερε τα μέγιστα για την επιτυχία της εκδήλωσης, στην Πολιτιστική Επιτροπή και τις άλλες Επιτροπές της ΠΣΕ, που συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Κώστα Μάτσια και το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη συλλογική, εμπνευσμένη κι αφοσιωμένη προσφορά τους,  τους ξενοδόχους ,της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας και του Πάπιγκου, για τις προσφορές των διανυκτερεύσεων, που κληρώθηκαν στη λαχειοφόρο αγορά της ΠΣΕ και γενικά σε όλους, που συνέδραμαν στη διοργάνωση του πανηγυριού με προσωπική εργασία, για το στήσιμο του. Ακόμη ευχαρίστησε τον χορηγό επικοινωνίας ΕΡΤ, τη παρουσιάστρια της εκδήλωσης Μαρίκα Γκόνη, τη Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και τους: Ναπολέοντα Ροντογιάννη για τη δημιουργία του trailer που παίχθηκε σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, αλλά και για την όλη εκ μέρους προβολή και καταγραφή της εκδήλωσης, τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Νίκο Γκεσούλη που ''επένδυσε'' με τη φωνή του το προαναφερόμενο διαφημιστικό και τους Γρηγόρη Ζαφείρη υπεύθυνου του ''ΟΛΑ Δυτικά'' και του τηλεοπτικού σταθμού ΑΡΤ TV της Άρτας, για την προβολή και για τη βιντιακή καταγραφή του πανηγυριού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, που αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Δήμου του, για τέτοιες εκδηλώσεις στην περιοχή, που είναι προστιθέμενης αξίας. Αναφερόμενος στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου , τόνισε τη μεγάλη προσφορά τους, στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Οι Ηπειρώτες του Δήμου Ιλίου, αγκάλιασαν την εκδήλωση και με τον τρόπο τους, συνέδραμαν στην πανθομολογούμενη τεράστια επιτυχία του πανηγυριού, που αποτελεί την σημαντικότερη πολιτιστική παρέμβαση για την περιοχή, το φετινό καλοκαίρι.
Με αληθινούς πρωταγωνιστές τους πανηγυριώτες, τους χιλιάδες ξενιτεμένους Ηπειρώτες, που πήραν τη σκυτάλη της βραδιάς και την ταξίδεψαν μερακλωμένα έως τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι που ακούστηκαν τα Πωγωνίσια «Ξεχωρίσματα» και η Ζαγορίσια «Καληνυχτιά», γλυκαίνοντας όλους τους συνδαιτυμόνες που αποχαιρετίστηκαν κατά τον απαράμιλλο τρόπο των πανηγυριών - «και του χρόνου»!
Το Πανηπειρώτικο Αντάμωμα 2018, ήταν ένα μεγάλο, πετυχημένο βήμα που καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο με βάση τον προορισμό του, την κατεύθυνση που χαράζει, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον, για τη συνέχεια.
«Και του χρόνου», λοιπόν, ακόμη περισσότεροι, ακόμη καλύτερα! Όπως επιτάσσουν οι εποχές μας, όπως αρμόζει στην παράδοσή μας, όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, όπως το ζήσαμε στο  φετινό αντάμωμα του Κτήματος του Δήμου Ιλίου, σαν ένα όνειρο που είδαν ταυτόχρονα όλοι μαζί, με ξάγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]