[Ελλάδα]Kαίγονται σπίτια στην Κινέτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στις 12.00 το μεσημέρι σε δύσβατο σημείο στα Γεράνεια Όρη, στην περιοχή της Κινέτας. Η πυρκαγιά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς έφθασε σε σπίτια, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος, ενώ στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επτά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και τρία ελικόπτερα. Παράλληλα, καθ' οδόν βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα από την επαρχία για ενίσχυση των δυνάμεων. Η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις κυρίως στο βόρειο τμήμα της Κινέτας και συγκεκριμένα στις περιοχές Μαρούλα, Γαλήνη, Πανόραμα.

Κάτοικοι με λάστιχα, μάνικες κι άλλα μέσα που διαθέτουν συνδράμουν στην πυρόσβεση, προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Οι καπνοί είναι τόσο πυκνοί, που φαίνονται ακόμα και από το κέντρο της Αθήνας
.Λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας στον παράδρομο της Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου από το ύψος του 56 χλμ. Ωστόσο, λίγο μετά τις 15.00 έγινε γνωστό πως είναι κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων η νέα και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως το 57ο χλμ.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Υ
Σήμερα στις 12:03 ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 Α/Φ και 2 Ε/Π ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 Α/Φ Canadair CL-415, 1 Α/Φ Canadair CL-215, 2 Ε/Π CH-47 Chinook, 3 Ε/Π Sikorsky S-64 και 2 Ε/Π Super Puma του ΠΣ.

Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 Α/Φ c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.

Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Ε.Σ.Κ.Ε) βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.  


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτογραφίες - video: Χάρης Γκίκας, Νίκος Χριστοφάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]