G20: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν για επιβολή ψηφιακού φόρου

Νέα μέτρα για τη διασφάλιση της δίκαιης φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας πρότειναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Αργεντινή την Κυριακή (22 Ιουλίου).

Το τελικό ανακοινωθέν επιβεβαίωσε τη δέσμευση να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της μετάβασης προς μια ψηφιακή οικονομία στο διεθνές φορολογικό σύστημα μέχρι το 2020, χωρίς, ωστόσο, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρει
ες.

Περίπου 200 εταιρείες θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου φόρου, δήλωσαν τότε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπολογίζοντας πρόσθετα ετήσια έσοδα ύψους περίπου 5 δις ευρώ.

Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες «έπρεπε να καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί, διότι ουσιαστικά για αυτό που μιλάμε εδώ είναι η δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνεδρίαση της G20.
Στο μεταξύ, ορισμένα μέλη της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από έναν τέτοιο φόρο και οι διεθνείς εταίροι θα απαντούσαν με αντίποινα.

«Μία από τις κύριες προκλήσεις έγκειται στο ότι η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας αφορά κυρίως τις αμερικανικές εταιρείες, διότι αποτελούν βασικούς παίκτες στον συγκεκριμένο τομέα παγκοσμίως. Επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως θεωρήσουν ότι πρόκειται για επίθεση ενάντια στη ψηφιακή τους οικονομία, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη G20, Hubert Fuchs.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι «αντιτάσσεται σθεναρά σε προτάσεις οποιασδήποτε χώρας να φορολογήσει ψηφιακές εταιρείες», σημειώνοντας ότι αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη και παγκόσμια λύση βασισμένη σε μια νέα μέθοδο υπολογισμού των φορολογικών συντελεστών, ανέφεραν αξιωματούχοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]