Φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη στο Μονοδένδρι -Εγκαινιάστηκε η έκθεση στο Ριζάρειο

Φωτογραφίες του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση που φιλοξενείται στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου.

Η έκθεση με  84 ασπρόμαυρες  φωτογραφίες  και οι επεξηγηματικές λεζάντες-κείμενα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό  Ίδρυμα  της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο παραχώρησε το υλικό. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Διονύσης Καψάλης και τον συντονισμό ο Τάκης Αναγνωστόπουλος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιουλίου παρουσία του προέδρου Δημήτρη Ιωαννίδη και μελών της διοίκησης του Ριζαρείου Ιδρύματος, του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, μείζονος Γαβριήλ Παπαναστασίου και ελάσσονος Λεωνίδα Τσουμάνη, άλλων αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτών.



Ο πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος Δημήτρης Ιωαννίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε το έργο του Γιώργου Σεφέρη και χαρακτήρισε ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα το πώς οι φορείς μπορούν να αγκαλιάσουν μια πρωτοβουλία και ευχήθηκε να υπάρξουν και νέες συνεργασίες. Ευχαρίστησε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας για την παραχώρηση των φωτογραφιών, αλλά και τους φορείς του Μονοδενδρίου για την στήριξη της προσπάθειας.



Για τη ζωή την προσφορά του και το πολύπλευρο έργο του Γιώργου Σεφέρη, αναφερόμενος σε γνωστές και άγνωστες πτυχές του,  μίλησε το μέλος της διοίκησης του Ριζαρείου Ιδρύματος, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Γλωσσολογίας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. «Είναι πρόκληση να διαβάζουμε τα ποιήματα και να βλέπουμε τις φωτογραφίες» είπε ο κ. Χαραλαμπάκης επισημαίνοντας ότι όταν παρουσιάστηκε το υλικό γράφτηκαν δεκάδες άρθρα που συνδέονται με τα προσωπικά και πολιτικά ημερολόγια του. Ο Σεφέρης κρατούσε καθημερινά ημερολόγιο για όσα βίωνε. Μεταφέροντας ο κ. Χαραλαμπάκης και την προσωπική του εμπειρία από το αρχείο του ποιητή που είχε την ευκαιρία να μελετήσει, χαρακτήρισε τον Γιώργο Σεφέρη ως οραματιστή ποιητή και λαμπρό διπλωμάτη, δεινό αλληλογράφο και πάντα επίκαιρο και ανεξάντλητο.



Οι συμμετέχοντες στα εγκαίνια περιηγήθηκαν στις αίθουσες που φιλοξενούν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου.

«Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης θα  φιλοξενείται εκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Εκτίθενται αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του ποιητή που τράβηξε για μισό αιώνα, από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1918-1924) και τα ταξίδια του (Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Μέση Ανατολή, κλπ)  ως τις τελευταίες εκδρομές του το 1969-1970.



Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τα περίπου δυόμισι χιλιάδες αρνητικά που συγκροτούν το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κόρης της  Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα και έκτοτε έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Σαντορίνη κ.α.) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Λειψία, Ν. Υόρκη, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Βιένη, Μιλάνο κ.α.).

Ώρες λειτουργίας: 09:00–16:00 (καθημερινά). Τηλ. 26530 71573

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]