«Ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα απόψε στο Eurogroup

Με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συνδυάσει η Ευρωζώνη την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως προς την Ελλάδα έως το 2022, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο έγγραφο με βάση το οποίο συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, το έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρεται ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.  
Θα πρέπει, επίσης, να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. 
Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) από τα κέρδη, που διασφαλίζουν οι κεντρικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων. 


Π. Μοσκοβισί: «Ιστορική η σημερινή μέρα»
Εν τω μεταξύ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, είπε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ιστορική για την Ελλάδα και την Ευρώπη και σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται τις πολλές ώρες και ημέρες και το πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύτηκε για να διορθωθεί η κατάσταση, η οποία όπως είπε, ήταν απειλή για τη βιωσιμότητα του ευρώ. 
«Για την Ελλάδα που μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής θα είναι σε θέση να προχωρήσει βασισμένη στα δυο της πόδια. Θα είναι και για εμάς ιστορικό γεγονός. Θα σημαίνει ότι έχουμε αφήσει την κρίση της Ευρωζώνης πίσω μας» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί σήμερα λύση. «Αυτό είναι το καθήκον μας» είπε. 
Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση αξιόπιστη για τις αγορές. Σημείωσε δε ότι «το κλίμα είναι πολύ αισιόδοξο από όλες τις πλευρές που κάθονται στο τραπέζι».

Ο. Σολτς: «Είναι πιθανό να έχουμε σήμερα συμφωνία»
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ο. Σολτς, είπε ότι «είναι πιθανό να έχουμε σήμερα συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας, μετά το πρόγραμμα». O κ. Σολτς απέφυγε πάντως την όποια συγκεκριμένη αναφορά για το περιεχόμενο της συμφωνίας. 
Δηλώσεις έκανε και ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, ο οποίος είπε ότι έφτασε η ώρα της κρίσεως έφτασε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε ένα πακέτο, που όλοι περιμένετε». Ο Σλοβάκος υπουργός σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι «μία δίκαιη συμφωνία για μετά το πρόγραμμα, για όλους,  τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές», ενώ επεσήμανε την ανάγκη να μείνει η Αθήνα προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε, ένα επεισόδιο, που κράτησε δέκα χρόνια, φτάνει στο τέλος του, «αλλά δεν σηματοδοτεί το τέλος της ιστορίας... αντιθέτως». 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Μ. Σεντένο, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα (δείτε εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]