Ανάβουν αύριο Οι Φωτιές Του Αη Γιαννιού Σε Πρέβεζα Και Πάργα!

Ένα από τα ομορφότερα έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης , το έθιμο του κλήδονα θα αναβιώσει την παραμονή αλλά και ανήμερα του Αη Γιαννιού (23 και 24 Ιουνίου αντίστοιχα) σε Πάργα και Πρέβεζα.Οπως σημειώνει η Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας, το Σάββατο 23 Ιουνίου και ώρα 9.30 το βράδυ στην παραλία της Πάργας ο Σύλλογος Γυναικών Δηϊδάμεια διοργανώνει το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς στην παραλία με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα.
Την Κυριακή 24 Ιουνίου ανήμερα του Αη Γιαννιού μετά τις 8 το βράδυ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντοκράτορα αναβιώνει το έθιμο του κλήδονα στην πλατεία δίπλα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Παραδοσιακά παιχνίδια θα "ανοίξουν" την γιορτή η οποία θα πλαισιωθεί με χορευτικά, ενώ μόλις νυχτώσει θα ανάψουν και οι φωτιές με τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και οι πιο τολμηροί θα δοκιμάσουν να πηδήξουν επάνω από τις φλόγες εξασφαλίζοντας καλοτυχία στην ζωή τους και κυρίως στον έρωτα. Η βραδιά θα κλείσει με την προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τον Σύλλογο.
Η γιορτή του Αη Γιαννιού του Ρηγανά συνδέεται με έθιμα που μπορεί να χάνονται στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των μεγαλύτερων γυναικών οι οποίες ως ανύπαντρα κορίτσια κουβαλούσαν την παραμονή το αμίλητο νερό και έτρωγαν την αλμυροκουλούρα προσδοκώντας ότι το βράδυ θα δουν στον ύπνο τους ποιος θα σπεύσει να τους δώσει νερό και θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.
Επίσης οι γυναίκες στην περιοχή μας της Πρέβεζας, ανήμερα του Αη Γιαννιού , την ώρα που ο ήλιος μεσουρανούσε κοιτούσαν στο πηγάδι με έναν καθρέφτη και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους αρκετές από αυτές είδαν πολύ καθαρά τον άνδρα τον οποίο στην συνέχεια παντρεύτηκαν. Παλιότερα φωτιές άναβαν σε όλες τις γειτονιές της Πρέβεζας, ωστόσο με τα χρόνια το πανέμορφο αυτό έθιμο ατόνησε και ζωντανεύει κάθε χρόνο χάρη στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντοκράτορα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]